Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Giovanna

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Giovanna » 28 cze 2021, 14:34

Mateuszkrk93 pisze:xD, właśnie o tym napisałem w drugim wątku, w sensie o tym, że w zagranicznej prasie coraz więcej strachu powtórki z 2008.
Pozamiatane, teraz ktoś naprawde uwierzy ze jestem tobą :lol:

Albo napiszą, że wtedy to były inne czasy, teraz jest super okres w gospodarce i może tylko rosnąć, bo w IT podwyżki dajo :D

Ale kto sie boi...? Chyba ci co trzymaja kase w skarpecie ktora zzreraja mole i inflacja... :D
Napiecie u co niektorych ewidentnie rosnie...z kwartalu na kwartal... :ugeek:
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 28 cze 2021, 15:17

Nie mogę się zgodzić.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2021, 15:56 przez Mateuszkrk93, łącznie zmieniany 1 raz.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 28 cze 2021, 15:21

Mateuszkrk93 pisze:Leczcie się ludzie.
Czy wy nie wiecie, że da się wejść w wasze konto/a, sprawdzić kiedy zostalo założone i w jakich wątkach się udziela?
:D

Zarzucacie trolowanie użytkownikom, którzy dla dobra tego forum i zainteresowanych tematem odwołują się do wartościowych danych i analiz, piszą o faktach i kulturalnie wymieniają spostrzeżeniami.

Czy nie przyszło wam do głowy, że możecie komuś dosłownie zaszkodzić, pisząc o dalszych wzrostach cen cytując sponsorowane artykuły. Przez takie głupie gadanie, ktoś może zadłużyć się ponad rozsądna granicę przy obecnie rekordowo niskim oprocentowaniu (i rekordowo wysokiej zdolności kredytowej), i może kiedyś zostać z niczym przez takie głupie gadanie.

Zakładajcie więcej troll kont, wrzucajcie wizualizacje mieszkań skopiowane wprost że strony dewelopera twierdząc, że to zdjęcia waszego penhousa z którego to wynajmu zarabiacie krocie, nie wiem co to zmienia dla osób ogarniętych w temacie, twarde dane mówią, że sprzedaż w Krk zwalnia, najem spadł najbardziej w Polsce, inflacja szaleje, idzie 4 fala korony a wiele osób zainwestowało w mieszkania które już stoją puste albo będą gdy już zostaną oddane (mówię o tych pod wynajem).

Wspomnę, że ceny rosną od 2013, ale znając waszą pokrętna logikę wynikająca z ignorancji to pewnie wasz ulubiony kontrargument za dalszymi wzrostami cen :lol:
(ciekawe czy jakbyśmy byli obecnie a trendzie spadkowym to wróżylibyście dalsze spadki zapowiadając ujemne ceny już za parę lat) :D

Także dajcie sobie spokój, bo robicie siarę temu rynkowi, prawdziwym inwestorom, flipperom i deweloperom, którzy podchodzą do tematu na chłodno i sami boją się skutkow obecnego przegrzania cenowego.

Robicie też niezły syf w tym wartościowym wątku.

czyżby celowe działanie żeby wartościowe informacje szybko zniknęły z ostatniej strony w natłoku waszych pseudo opinii?

Myślę, że nie, bo takiej potrzeby nie ma (być może nie ma jeszcze). Ale przeszło mi to przez myśl kilka razy.

W kulturalny sposób...powiadasz. najpierw tu zarzucasz że inni piszą z kilku kont, a jak i Tobie ktoś zarzucił dokładnie to samo to wyzywasz ich że maja się leczyć...LOL. Zarzucasz również innym, że robią tu syf tylko dlatego, że mają inne zdanie od twojego geniuszu...
Faktycznie, bardzo kulturalny ..a przede wszystkim "konsekwentny" to ty jesteś.
Piszesz o "faktach" powiadasz...Tzn o tym, że ceny nieruchomości rosną nieustannie i tego trendu nie zatrzymała nawet pandemia? , bo nikt o zdrowych zmysłach nie będzie w tych czasach trzymał ogromnych oszczędności (jeśli takie ma) na koncie bankowym. Ale ty oczywiście rób ze swoją kasą dokładnie to co chcesz...ale nie mów innym jak maja mysleć i jak gospodarować swoimi pieniedzmi... :lol:
PS, Masz 28 lat ekspercie?

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 28 cze 2021, 15:45

Jeśli od momentu w którym pomyślałaś/eś/ście poważnie o zakupie mieszkania, do momentu w którym faktycznie kupisz ceny zmienią się chociażby o 1 grosz w dół, to inflacja pozostaje dla ciebie jedynie nocnym kochankiem, przeczytanym nagłówkiem, wirtualnym żołnierzem w walce z inflacja, pięknym wspomnieniem, tanim sloganem.

Nie dotyczy cię ona wogole.
Rozumiesz? Czy rozpisać na kartce na obrazkach?

Może przykład? O to to.
Ja np. szukam od zeszłego roku, nie było nic godnego zakupu w cenie do 9tys, nie kupiłem.
Jeśli tylko kupię za rok w tej cenie, mam gdzieś twoją inflację i pieniędze wydane na pomidory albo balejaż u odkuwającego się po pierwszych falach pandemii fryzjera.

Koszt odtworzeniowy, to nieco ponad 5k (teraz może i nawet 5500 już faktycznie), więc mam dużo czasu żeby czekać. Zwłaszcza jeśli z twoją pomidorowa inflacją zacznie walczyć instytucja do tego powołana czyli NBP, lub czarny łabądź z 2019 machnie skrzydłami poraz czwarty.
Wtedy jak zdrowie pozwoli może nawet kupię dużo taniej niż planowałem ;)

Współczuję wiary w te brednie pt. mieszkanie zawsze ochroni cię przed inflacją. Już obecnie nie chroni a mamy górkę cenową. Jednocześnie cieszy mnie to, im więcej osób teraz kupi, tym lepiej dla mnie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 28 cze 2021, 18:35

Krakus44 pisze:nikt o zdrowych zmysłach nie będzie w tych czasach trzymał ogromnych oszczędności (jeśli takie ma) na koncie bankowym

Nie zgodzę się z tym. Masa ludzi, szczególnie tych bardziej świadomych finansowo, trzyma obecnie gotówkę. Inflacja nawet 5% w skali roku to pikuś przy tym ile można stracić jak nieruchomości polecą w końcu w dół. Albo inaczej - kup teraz za 12k i licz na to, że sprzedasz za co najmniej tyle samo. Średni czas sprzedaży nieruchomości na wtórnym wydłuża się na wszystkich rynkach i przekroczył niedawno 100 dni.

Wyobraź sobie, że nieruchomości zaczynają lecieć w dół i chcesz wyciągnąć tak ulokowane środki - musisz się liczyć z obniżką ceny (stracisz), albo czekać co najmniej kwartał ze sprzedażą (a w tym czasie ceny jeszcze spadną).

Za to faktem jest, że przeciętny obywatel, który miał jakieś tam 200k często ostatnio panikował i pakował się w byle co na rynku pierwotnym. Często posiłkując się kredytem. Ale to nie jest "człowiek o zdrowych zmysłach" tylko FOMO, które uratowało zasadniczo wyłącznie deweloperów.

Jak ktoś się bardzo boi inflacji to może sobie kupić obligacje indeksowane inflacją lub chociażby franka. To jest 100 razy bardziej rozsądniejsze niż jakieś mikrokawalerki pod mitycznych studentów.

A już zupełnie inna sprawa, że ludzie nie rozumieją inflacji, co dobitnie ostatnio pokazała @Giovanna i nawet nie zdają sobie sprawę, że nieruchomości jak dotąd nie uratowały przed inflacją, z czym rozprawił się Jan Dziekoński za godzinnym webinarium (linkowałem).
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Kefo

Postautor: Kefo » 29 cze 2021, 7:04

Hej

Myślę, że obecna sytuacja w przybliżeniu obrazuje kwestię FOMO. Wygląda, że jest tzw. konsumpcja kapitału. Trzeba byłoby się wczytać więcej, co mam zamiar zrobić w weekend.

ibb.co/TrwG3Vv

Smacznej kawuni!

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 29 cze 2021, 22:02

anubis pisze:Logiczne jest, że skoro lokat aż tak ubyło to rynek coraz mniej będzie leciał na gotówce, coraz bardziej na kredycie.

Tylko jak to jest z tymi lokatami, bo z tego co czytałem to one i owszem są likwidowane , ale lądują na zwykłym rachunku
Obrazek
Ilość kasy przybywającej na rachunkach mniej więcej pokrywa się z tym co ubywa z lokat ...

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 30 cze 2021, 0:11

krakus1891 pisze:Tylko jak to jest z tymi lokatami, bo z tego co czytałem to one i owszem są likwidowane , ale lądują na zwykłym rachunku
Ilość kasy przybywającej na rachunkach mniej więcej pokrywa się z tym co ubywa z lokat ...

@krakus1891, chodzi o sumę depozytów i lokat.

Np. suma lokat wynosi 100 mld, w tym Twoje 500 tys. na lokacie. Suma rachunków bieżących wynosi 300 mld.

Likwidujesz lokatę, kupujesz mieszkanie. Suma rachunków bieżących wynosi 300 mld + Twoje 500 tys. z lokaty, bo właśnie kupiłeś mieszkanie czyli zlikwidowałeś lokatę i przelałeś komuś kasę na rachunek bieżący.

Lokaty topnieją, suma depozytów rośnie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

WiktorR

Postautor: WiktorR » 02 lip 2021, 19:48

Dawno mnie tu nie było. Ale widzę, że dyskusją w ostatnim czasie mocno się zaostrzyła.
Muszę niestety stwierdzić, że w ostatnim czasie rynek jest beznadziejny. Abstrahując już od cen mimo pozornego wzrostu ofert, żeby znaleźć jakieś ładne mieszkanie to graniczy z cudem. :roll:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 03 lip 2021, 14:03

Kraków jest jedynym rynkiem, na którym ceny na rynku pierwotnym są wyższe niż na wtórnym. Ruch inwestycyjny jest obecnie w jedną stronę, tj. "wszyscy" kupują, "nikt" nie sprzedaje. Z raportu NBP wynika, że na pierwotnym wolumeny idą do góry, na wtórnym spadają.

Wszyscy myślę pamiętają kwiecień - maj zeszłego roku. Wtedy była rekordowa ilość ofert, a deweloperzy notowali tzw. sprzedaż ujemną, bo więcej ludzi zrywało rezerwacje niż kupowało mieszkania. Jednak mieszkanie sprzedaje się przez jakiś czas, a stopień niepewności był spory, więc ludzie nie chcieli schodzić bardzo z cen. 3 miesiące później te oferty zaczęły znajdować nabywców.

Teraz widzę, że na pierwotnym mieszkań gwałtownie ubywa, a na wtórnym ich nie przybywa. Ktoś by powiedział, że mieszkania "zaraz się skończą". A gdzie tam - deweloperzy opalili jeszcze więcej inwestycji niż w zeszłym roku.

W ten sposób mimo, że ceny transakcyjne specjalnie się nie różnią (wahania kilku stówek w tą czy drugą stronę, w zależności od kwartału) to w praktyce, realnie, one bardzo wzrosły, bo praktycznie nie ma już tanich mieszkań, wszystkie oferty są bliskie sufitu.

To trochę jakby wejść do sklepu po makaron Lubelli, w którym zostały same Barille, których z kolei nikt nie chce, bo wszyscy szukają Lubelli. :D

No i teraz pytanie - czy ten sufit jeszcze zostanie przebity? Czy ustalimy nowe ATH? Niestety jest to możliwe, bo wynagrodzenia ostatnio wzrosły, a to sprawia, że ludzie mają większą zdolność kredytową. Argumentem przeciwnym byłoby, że odpływ pieniędzy z lokat już wyraźnie wyhamował.

1. w scenariuszu bazowym anubisa - ceny w najbliższym czasie nie zmienią się, nie ma powodów, aby jeszcze wzrosły, ale suma czynników psychologicznych nie zapowiada wyprzedaży, ludzie będą trzymać te mieszkania, chociażby puste

2. w scenariuszu optymistycznym anubisa - ceny gwałtownie spadną na jesieni, może wcześniej, a przyczyni się do tego zmiana polityki monetarnej (za duża inflacja), wydrenowane lokaty i brak większego wpływu na rynek najmu odradzającej się turystyki i powrotu studentów

3. w scenariuszu pesymistycznym anubisa - ceny mogą urosnąć jeszcze być może nawet i 10%, tutaj głównym czynnikiem byłby wzrost wynagrodzeń przy jednoczesnym spadku bezrobocia oraz pełne utrzymanie dotychczasowej polityki monetarnej, być może przy opodatkowaniu depozytów

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”