nie wiem czy ktoś wrzucał:
expander.pl/raport-expandera-i-rentier-io-najem-mieszkan-czerwiec-2021
Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
Mar G pisze:tymczasem jak wielokroć powtórzono - sprzedaż leży i ustanawia rekordy
bankier.pl/wiadomosc/ATAL-S-A-Informacja-o-sprzedazy-mieszkan-w-I-polroczu-2021r-8144883.html
Do tego minister finansów kolejny raz zdementował że wgl myślą o katastrze
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/prawo-i-podatki/bedziemy-placic-podatek-katastralny-jest-twarda-deklaracja-z-resortu-finansow/qpvcn3j
A przecież już miał być, praaawie wprowadzili, przecież szukali nowych ludzi do pracy :O

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje
Pensje w Krakowie rosna dynamicznie...ciekawe jak to wplynie na ceny nieruchomosci..?
dziennikpolski24.pl/czy-tez-zarabiasz-o-50-procent-wiecej-niz-w-2015-roku-malopolska-bije-reszte-kraju-pod-wzgledem-tempa-wzrostu-plac-w-firmach/ar/c10-15689897
dziennikpolski24.pl/czy-tez-zarabiasz-o-50-procent-wiecej-niz-w-2015-roku-malopolska-bije-reszte-kraju-pod-wzgledem-tempa-wzrostu-plac-w-firmach/ar/c10-15689897
Jeden z forumowiczow uwaza ze teraz najbezpieczniejsze jest trzymanie oszczednosci w skarpecie.
Artykul z dedykacja dla Niego...
biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/10462467/inflacja-w-czerwcu-wzrost-cen-zywnosci-przyspieszyl-to-prognoza.html
Artykul z dedykacja dla Niego...
biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/10462467/inflacja-w-czerwcu-wzrost-cen-zywnosci-przyspieszyl-to-prognoza.html
-
businessinsider.com.pl/wiadomosci/ceny-materialow-budowlanych-wreszcie-wyhamuja-sa-pierwsze-oznaki/v1lgfpw
rado pisze:Wplynie mocno bo ceny mieszkan sa w najwiekszym stopniu skorelowane ze wzrostami wynagrodzen wlasnie. Duzo bardziej niż np. z inflacją.
Ceny mieszkań w ujęciu lokalnym są przede wszystkim skorelowane z popytem i podażą.. Jeśli nie będzie popytu to nie ma znaczenia o ile rosną wynagrodzenia i jaka jest inflacja. Tymczasem w Krakowie popyt w ostatnich latach był w dużej mierze inwestycyjny/spekulacyjny. Teraz okazuje się, że nie ma komu wynajmować tych wszystkich mieszkań.. Także w tym momencie na naszym rynku według mnie bardziej wart obserwacji jest właśnie rynek najmu, bo jeśli coś odwróci aktualny trend wzrostu cen to właśnie on i mieszkania trafiające z niego na sprzedaż.
Swoją drogą nowy raport NBP:
nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_03_2021.pdf
Dopeloper pisze:rado pisze:Także w tym momencie na naszym rynku według mnie bardziej wart obserwacji jest właśnie rynek najmu, bo jeśli coś odwróci aktualny trend wzrostu cen to właśnie on i mieszkania trafiające z niego na sprzedaż.
Zgodziłbym sie gdyby rynek myslal racjonalnie ale tak nie jest. Od roku ceny najmu spadaja a ceny mieszkan rosna. W normalnych warunkach byc moze inwestorow niepokoilaby sytuacja z najmem ale pandemia uspila ich czujnosc - "to normalne ze teraz slabo sie wynajmuje".
Obudzic sie moga z reka w nocniku bo pozytywnie na najem wplywaja jedynie jeszcze lekko Ukraincy i moze rozwody, ale nie ma opcji zeby zbalansowali oni wszystkie inne czynniki.
Wydaje mi sie ze spadki moga sie zaczac od podwyzki stop. Choc mam wrazenie ze teraz mieszkania kupuje sie nie pod najem ale spekulacyjnie. Fliperzy youtubowi chyba cos czuja w kosciach bo sie na budowe blizniakow przerzucaja.
-
Krakus44 pisze:Pensje w Krakowie rosna dynamicznie...ciekawe jak to wplynie na ceny nieruchomosci..?
Ano nikt tego nie wie , bo ceny obecnie nie są z niczym skorelowane , mamy owczy pęd i czynniki psychologiczne a nie fundamentalne .
W normalnych czasach wzrost wynagrodzeń powoduje wzrost zdolności kredytowej, u nas zdolności są bardzo liberalnie liczone , bo rekomedacja KNF mówi aby to było między 50 a 65 %. Obecne wzrosty mają czysto spekulacyjny charakter , wiec nie ma co patrzeć na czynniki fundamentalne ...

Wrzucał ktoś już dane z NBP za I kwartał? 7% wzrostu na cenach transakcyjnych KWARTAŁ/KWARTAŁ

Kurcze, takich wzrostów to nawet ja się nie spodziewałem, obstawiałem 0-1%.
Ceny mieszkań rosną jak szalone, a siła nabywcza Polaków spada:
businessinsider.com.pl/ceny-mieszkan-rosna-jak-szalone-a-spada-sila-nabywcza-polakow/ywrrch1.amp
businessinsider.com.pl/ceny-mieszkan-rosna-jak-szalone-a-spada-sila-nabywcza-polakow/ywrrch1.amp
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”