Wykończenie - kredyt czy pożyczka? / Gdzie pożyczyć pieniądze na wykończenie mieszkania

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Janekk

Wykończenie - kredyt czy pożyczka? / Gdzie pożyczyć pieniądze na wykończenie mieszkania

Postautor: Janekk » 06 cze 2021, 18:16

Cześć,

Kupiłem mieszkanie za gotówkę. To znaczy została mi ostatnia rata za pół roku, ale mam pieniądze. Mam również 50% kasy na jego wykończenie. Tak realnie szacuję, że zabraknie mi max 90-100 tyś, które jestem w stanie spłacać bezpiecznie powiedzmy 4 tyś miesięcznie.

I teraz pytanie jak pozyskać brakujące środki, aby wyszło najtaniej i najkorzystniej? Czy najlepiej wziąć:
- kredyt hipoteczny (nie wiem czy w tym momencie jeszcze można na nieruchomość, ale chyba można na wykończenie, tylko w ten sposób może podobno tylko na konkretne prace/materiały)
- pożyczka hipoteczne (mógłbym wziąć na nieruchomość w której teraz mieszkam)
- pożyczka gotówkowa

Dziękuje za odpowiedzi.

Mateuszkrk93

Re: Wykończenie - kredyt czy pożyczka? / Gdzie pożyczyć pieniądze na wykończenie mieszkania

Postautor: Mateuszkrk93 » 06 cze 2021, 18:20

Jeśli dużo zarabiasz i zamierzasz to dość szybko spłacić brałbym chyba gotówkowy, najmniej formalności i czasu na załatwiane tego a czas to pieniądz.

Bierz cały sprzęt na raty 0 procent, na tym zaoszczędzisz.

yyeeoo

Re: Wykończenie - kredyt czy pożyczka? / Gdzie pożyczyć pieniądze na wykończenie mieszkania

Postautor: yyeeoo » 06 cze 2021, 18:56

Co do gotówkowego to ma sens tylko wtedy jak błyskawicznie go spłacisz i dostaniesz zwrot prowizji ;) Prowizja pewnie będzie spora i jest to znaacznie droższy kredyt od hipotecznego.

Kredyt hipoteczny = to najtańszy kredyt na rynku, ale sporo papierologii, zaświadczeń i czekania do miesiąca na decyzję banku. Dwa - że możesz go wziąć na określone elementy wyposażenia. Jak wykończysz to przyjeżdza jegomość z banku i robi foty na potwierdzenie. No i masz na to udokumentowanie określony czas.

Generalnie coś za coś ;)
Ostatnio zmieniony 06 cze 2021, 19:23 przez yyeeoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 cze 2021, 19:04

Sprawdź w robocie, czy przypadkiem nie masz opcji wzięcia pożyczki pracowniczej jakiejś. Zwykle to jest oprocentowane zerowo lub jakoś symbolicznie, więc najbardziej by się opłacało.

Janekk

Postautor: Janekk » 06 cze 2021, 19:33

Tak się jeszcze zastanawiam, ponieważ niektóre banki nie pobierają prowizji i przy aktualnych ofertach oblicza mi całkowity koszt pożyczenia 100tyś na 24 miesiące w wysokości ok. 8 tysięcy. Dużo. Ale. Czy te 2-3% w kredycie hipotecznym nie jest przypadkiem dla bardzo długiego okresu kredytowania, np 20-30 lat? A przy 2 latach nawet hipoteka jest dość wysoko oprocentowana? Chyba ze bierze się na długi okres i spłaca wcześniej?

Np. taka kalkulacja nie wiem na ile bliska prawdzie kredytomat.pl/kredyty-gotowkowe/100000/24M

Rak

Postautor: Rak » 01 lip 2021, 23:58

Zwykle powiększa się kredyt o tą kwotę. Na ogół można na całkiem dobrych warunkach nadpłacać kredyt hipoteczny np. W ing czy mbank nadplata jest względnie łatwa.

asander

Postautor: asander » 02 lip 2021, 8:58

Pożycz od dobrego znajomego, przyjaciela, który trzyma oszczędności na lokacie "0%". Odpalisz mu 1-2% i będzie szczęśliwy, i Ty też, win-win.

platinium

Postautor: platinium » 02 lip 2021, 10:25

Sam wykańczałem i kupowałem za gotówkę, natomiast znajomi którzy brali kredyty na mieszkanie + wykończenie mieli problemy z estymatami. Policzyli sobie wszystko dokładnie jakiś 1-2 lata temu jak kupowali mieszkanie, dodali 10% na jakieś niezapowiedziane akcje. Teraz się okazuje że wykonanie kuchni jest 25% droższe, panele/drzwi po 15% droższe, dobre firmy podniosły ceny usług itd. Trzeba wziąć to pod uwagę że nie przewidzi się jakie ceny będą za rok czy dwa.

Nikles

Postautor: Nikles » 02 lip 2021, 13:03

Jest jeszcze opcja overdraftu na karcie debetowej, wyjdzie taniej niż kredyt gotówkowy (7.2% RRSO w ING).
Ale osobiste wziąłbym kredyt hipoteczny na wykończenie mieszkania - w wielu banków jego można nadpłacać bez żadnych kar.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”