Mateuszkrk93 pisze:Wogole ciekawa sprawa, tego nigdy nie liczyłem, natchnęło mnie na spacerze.
Mieszkanie 50metrow, po 10k/metr, wykonczenie plus garaż 100k.
Razem 600k.
Wynajac 50metrow to teraz 2500 z rachunkami w nowym bloku, w całkiem spoko okolicy.
To jest 30 tys w rok.
Czyli 600tys dopiero po 20 latach.
Biorąc pod uwagę, że ceny najmu lekko spadają (niezaprzeczalny fakt, tak samo jak ten fakt że mieszkania ostatnio drożeją), może nawet i 22 lata.
Doliczajac koszt utrzymania własnego mieszkania na poziomie 500zl miesięcznie to jest przez 22 lata kolejne 132tys.
Czyli kolejne 4 lata bezstresowego najmu.
[...]
Ale czy to aby na pewno poprawne rozumowanie? Przecież nie można zakładać, że przez 20 lat będzie stała opłata za najem (2500 zł). 15 lat temu takie mieszkanie kosztowało 1300 zł, dziś 2500 zł, a za 20 lat może kosztować ~3800 zł. Biorąc to pod uwagę 600 tys. gotówki dostępnej nominalnie tu i teraz na ROR 0% wystarczyłoby na znacznie krótszy okres najmu. No chyba, że ktoś obraca tymi 600 tys. i w ciągu 20 lat zrobi z nich drugie tyle i z nich opłaci to mieszkanie.
W porównaniu opłacalności kupno vs najem oczywiście trzeba uwzględnić czy kupujemy na kredyt czy 100% za gotówkę (są tacy). W pierwszym przypadku rzeczywisty koszt mieszkania będzie znacznie większy niż w przypadku drugim, więc takie proste dzielenie sum z okresu 20 lat jak w Twoim Mateuszkrk93 przypadku trochę nie ma sensu, w mojej opinii.
Uważam, że bezpieczny kredyt hipoteczny na zrównoważonym (nie rozchwianym jak obecnie w 2021) rynku nieruchomości to nic złego. W życiu są gorsze rzeczy.. Kredyt bezpieczny to kredyt nie "pod korek", z wkładem własnym ok 30-50% we własnej walucie.