Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Padre

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: Padre » 23 lip 2021, 15:59

tvn24.pl/biznes/nieruchomosci/bon-mieszkaniowy-i-gwarancja-wkladu-wlasnego-w-polskim-ladzie-co-z-cenami-nieruchomosci-komentarz-jacka-furgi-z-zbp-5155011 vivat Polski ład.

ziomek_szuka

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: ziomek_szuka » 23 lip 2021, 18:15

Pixi pisze:
ziomek_szuka pisze:
Pixi pisze:Niesamowite jest to ,że można się cieszyć z kryzysu. Jak będzie krach, i faktycznie dużo ludzi straci płynność finansową nie będzie dobrze dla nikogo. Zamiast biadolić że drogo lepiej wziąć się do roboty i sprawić by miesięczna pensja starczyła na m2 mieszkania.

Czyli nie irytuje Cię to, że Ty pracujesz by coś mieć, a innym Twoje pieniądze są rozdawane za darmo w formie zerowych stóp, dopłat do kredytów i zadłużania się kosztem przyszłych pokoleń?. Ja również bym się cieszył z kryzysu bo wiem, że ukarałoby to wielu pato-kredyto cwaniaków, otworzyłoby niektórym oczy, tak samo jak nie żal mi frankowiczów... Może poprostu brak mi empatii

Uważam że państwo powinno chronić obywateli, wiele ludzi jest głupich i naiwnych. Proponowane zmiany, dopłaty do kredytów, brak wkładu własnego nie powinien mieć miejsca, bo często te osoby nie zdają sobie sprawy z ryzyka a potem jest płacz. To, że nie pragnę kryzysu nie oznacza, że jestem za tego typu programami wsparcia. Mam świadomość, że kryzys odbija się na wszystkich, nie tylko na pato-kredyto-cwaniakach.

Pewnie zależy jak kto rozumie kryzys, generalnie gdyby w 2008 pozwolili się gospodarkom oczyścić tak jak powinny to wszyscy w dłuższym terminie by na tym zyskali, a tak mamy niekończące się stymulowanie, które prędzej czy poźniej skończy się gorzej niż 2008. To co się działo w 2008 i 2020 to nic innego jak napychanie poprzez rynki finansowe kieszeni najbogatszym, tak to wygląda na wykresie:
Obrazek
Tego typu wykresy nie mają happy endów, taki trend nie jest do utrzymania, lekkie plotki o tym, że FED ponosi szybciej stopy wywołały już nie małą falę w dół ciekawe jak będzie jak już zaczną podnosić.
Zdaje się, że państwo ostatnie co aktualnie robi to chroni obywateli, zależy im tylko na wyborcach i nowej sile roboczej...

Padre

Postautor: Padre » 23 lip 2021, 18:48

ziomek_szuka pisze:
Pixi pisze:
ziomek_szuka pisze:Czyli nie irytuje Cię to, że Ty pracujesz by coś mieć, a innym Twoje pieniądze są rozdawane za darmo w formie zerowych stóp, dopłat do kredytów i zadłużania się kosztem przyszłych pokoleń?. Ja również bym się cieszył z kryzysu bo wiem, że ukarałoby to wielu pato-kredyto cwaniaków, otworzyłoby niektórym oczy, tak samo jak nie żal mi frankowiczów... Może poprostu brak mi empatii

Uważam że państwo powinno chronić obywateli, wiele ludzi jest głupich i naiwnych. Proponowane zmiany, dopłaty do kredytów, brak wkładu własnego nie powinien mieć miejsca, bo często te osoby nie zdają sobie sprawy z ryzyka a potem jest płacz. To, że nie pragnę kryzysu nie oznacza, że jestem za tego typu programami wsparcia. Mam świadomość, że kryzys odbija się na wszystkich, nie tylko na pato-kredyto-cwaniakach.

Pewnie zależy jak kto rozumie kryzys, generalnie gdyby w 2008 pozwolili się gospodarkom oczyścić tak jak powinny to wszyscy w dłuższym terminie by na tym zyskali, a tak mamy niekończące się stymulowanie, które prędzej czy poźniej skończy się gorzej niż 2008. To co się działo w 2008 i 2020 to nic innego jak napychanie poprzez rynki finansowe kieszeni najbogatszym, tak to wygląda na wykresie:
Obrazek
Tego typu wykresy nie mają happy endów, taki trend nie jest do utrzymania, lekkie plotki o tym, że FED ponosi szybciej stopy wywołały już nie małą falę w dół ciekawe jak będzie jak już zaczną podnosić.
Zdaje się, że państwo ostatnie co aktualnie robi to chroni obywateli, zależy im tylko na wyborcach i nowej sile roboczej...

Jak wiele zależy od skali. Tu też nie będzie happy endów?
Załączniki
220px-Wskaznik_plac_realnych.svg.png
Średnia krajowa
220px-Wskaznik_plac_realnych.svg.png (6.97 KiB) Przejrzano 4036 razy

Giovanna

Postautor: Giovanna » 24 lip 2021, 14:09

Popyt >>podaz. Mieszkan ciagle brakuje. Oj taniej nie bedzie...

nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10473078/rynek-nieruchomosci-w-czerwcu-wydano-30-tys-pozwolen-na-budowe.html
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 24 lip 2021, 22:02

Bańki pękają. Zawsze

sportowefakty.wp.pl/tokio-2020-2021/950837/w-tokio-pekla-banka-ale-przedstawienie-musi-trwac

Bartab

Postautor: Bartab » 25 lip 2021, 12:11

Będzie coraz drożej: businessinsider.com.pl/finanse/handel/ceny-mieszkan-w-polsce-dlaczego-rosna-w-2021-roku/b61wk1b

Bartab

Postautor: Bartab » 25 lip 2021, 12:12

Bańki nie ma, za to jest wielka luka mieszkaniowa: businessinsider.com.pl/finanse/inwestowanie/luka-mieszkaniowa-a-sytuacja-na-rynku-nieruchomosci-nie-odnotowujemy-niezdrowej/qbbt056

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 25 lip 2021, 12:14

Bartab pisze:Bańki nie ma, za to jest wielka luka mieszkaniowa: businessinsider.com.pl/finanse/inwestowanie/luka-mieszkaniowa-a-sytuacja-na-rynku-nieruchomosci-nie-odnotowujemy-niezdrowej/qbbt056

Fajne wynurzenia pana z grupy Gratka-Morizon. Potrzeba 2,2 mln mieszkań, będzie się budowało 10 lat, a potem będzie ich trzeba jeszcze więcej, tak w skrócie. :D

Tymczasem ta sama redakcja, ale już nie pan, który żyje ze sprzedaży nieruchomości:

businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/nowych-mieszkan-przybywa-rekordowo-duzo-oto-co-sie-stalo-z-luka-mieszkaniowa/vmdjh1k
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

tomm

Postautor: tomm » 26 lip 2021, 19:18

@platinum cos dla Ciebie

"Ministerstwo Finansów przedstawiło w poniedziałek szczegóły dotyczące podatkowych aspektów Polskiego Ładu. Po wejściu w życie nowych przepisów osoby wynajmujące mieszkania prywatnie nie będą mogły rozliczać dochodów z tego tytułu w oparciu o skalę podatkową i amortyzację. Obowiązkowy będzie ryczałt od przychodów. MF chce w ten sposób ograniczyć zarabianie na najmie nieruchomości i poprzez dokonywanie odpisów amortyzacyjnych niepłacenie lub znaczące obniżanie należnego podatku. Amortyzacja nieruchomości będzie zakazana także w przypadku wynajmu mieszkań w ramach działalności gospodarczej."

prawo.pl/podatki/amortyzacja-mieszkan-na-wynajem-bedzie-niemozliwa-polski-lad,509677.html

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 26 lip 2021, 20:31

money.pl/gospodarka/przez-epidemie-spadla-srednia-dlugosc-zycia-polakow-w-tych-wojewodztwach-najbardziej-6665451230976800a.html

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”