Mieszkanie na parterze i możliwość negocjacji ceny - forum i dyskusja

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
redline

Mieszkanie na parterze i możliwość negocjacji ceny - forum i dyskusja

Postautor: redline » 10 maja 2017, 15:46

Cześć!
Poszukuje osób które kupiły nowe mieszkanie na parterze w Krakowie. Ile % udało wam się wynegocjować w stosunku do bazowej ceny? Bardzo proszę podajcie jeszcze na jakiej powierzchni mieszkania i który deweloper.

Opinie są skrajne, w sieci znalazłem że może to być taniej od 100-150zł/metr aż nawet do 10-12% wartości mieszkania. Jak to się ma do Krakowskiego rynku?

Mój deweloper twierdzi że nie jest mi w stanie zejść nic z bazowej ceny za metr, co w mojej ocenie jest trochę niedorzeczne jako że parter dalej się uważa za produkt 'drugiej kategoriii' i jest na niego wyraźnie mniejszy popyt.

Przyjkład tutaj (Radzikowskiego 94A):
start.com.pl/inwestycja/budynki/166968/166970
porównując z piętrem 2 parter jest tańszy o 9%
porównując z ostatnim jest to 16% !
pominę fakt że w tym przypadku taniej jest już standardowo w ofercie, a ile się uda jeszcze ugrać to inna kwestia :mrgreen:

Podzielcie się proszę waszą opinią / wynikami. Dzięki

megi

Re: Mieszkanie na parterze i możliwość negocjacji ceny - forum i dyskusja

Postautor: megi » 11 maja 2017, 0:00

Jeśli chodzi o ceny mieszkań na parterze i możliwość ich negocjacji z deweloperem, to jak sama zauważyłaś, lokale na parterze są zazwyczaj, choć nie zawsze, tańsze. Z różnych względów, mniej słońca, mniej prywatności, bardziej narażone na kradzieże. Z drugiej strony, są ludzie, którzy wybierają właśnie partery, bo tam jest im lepiej, mogą mieć ogródek, w którym mogą bawić się dzieci i tak dalej, więc to nie jest takie jednoznaczne :)

Ale jeśli lokal na parterze, to pewnie ma już niższą cenę metra kwadratowego i pewnie negocjować można proporcjonalnie do tego, jak w przypadku innych pięter. Poza tym dużo zależy od dewelopera i jego polityki, znaczenie ma też, jakie to duże mieszkanie, jaki to etap sprzedaży (czy to jedno z ostatnich mieszkań i tak dalej). Czynników jest tu naprawdę dużo i z wieloma trzeba się liczyć. Może zamiast ceny mieszkania, uda się na przykład kupić znacznie taniej miejsce postojowe :)

Glowinio

Re: Mieszkanie na parterze i możliwość negocjacji ceny - forum i dyskusja

Postautor: Glowinio » 25 wrz 2018, 17:00

Ja np. poluję tylko na mieszkania na parterze z ogródkiem. Mieszkam w takim i bardzo sobie chwalę. Oto najważniejsze powody:

- ogródek w mieście, a to się wiąże np. z możliwością robienia grilla :)
- jak masz psy, czasem możesz odpuścić sobie spacer gdy np. pada
- nie musisz daleko chodzić z zakupami
- latem jest przyjemnie chłodno bo przeważnie mieszkanie jest zacienione
- brak sąsiadów pod spodem, którym przeszkadzałyby odgłosy z góry
- taniej

Jedyne wady jakie widzę to:

- mniej słońca
- ryzyko zaśmiecania z góry
- trudniej sprzedać/wynająć, choć to też kwestia względna. W przypadku ludzi którzy posiadają psa/dzieci, to akurat idealne rozwiązanie, co może przełożyć się na wyższą cenę

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”