AdamKownacik pisze:Giovanna pisze:ralf pisze:Kilka osób już ci wypomina te bzdury a ta dalej swoje. Logika powala. Zacytuje jeszcze raz może w końcu dotrze:
money.pl/gospodarka/miejsce-postojowe-w-hali-garazowej-ile-kosztuje-i-czy-oplaca-sie-w-nie-zainwestowac-pod-wynajem-6429354921117825a.html
'
Chopie, ale co mnie to obchodzi, ile dewelopera kosztuje koszt wybudowania miejsca postojowego...?![]()
A mnie powala nawet nie brak Twojej logiki, ale fakt, ze nie wiesz o czym tutaj rozmawiamy.
Ja odpowiedzialam, ze miejsce postojowe jest bezcenne, bo jest ich malo i jest na nie mnostwo chetnych w lokalizacjach nie dla biedoty i w platnej strefie, a cena za taka przyjemnosc wzrosla o 150% w zaledwie kilka lat.
A Ty mi tu o kosztach budowy jakie ponosi deweloper... Jedno jest pewne, charytatywnie tych miejsc nie rozdaja a cena budowy nie mogla wzrosnac o 150% w tak krotkim czasie...![]()
Kumamy? Moze w koncu dotrze....?
Wiem, ze jak temat piecze, to znana tu praktyka jest zbaczanie z tematu i zagadanie rozmowcy..ale nic z tego...
Kompletnie nie rozumiem dlaczego na Twoim osiedlu na którym parkują Lamborghini, Masserati i Porsche ludzie nie kupowali miejsc parkingowych odrazu przy zakupie mieszkania za 39k tylko teraz muszą szukać.
Bo miejsc bylo mniej niz mieszkan. Proste. Mozliwosc kupienia miejsca bylo przywilejem dla kupujacych wieksze metraze >50m2.
Stad cala opowiesc. Mieszkania czysto do wynajmu maja okolo 30-40 m2. Ja zawsze uwazalam, ze jesli kupuje sie "inwestycyjnie" to powinno sie wybrac takie, w jakim chcialoby sie samemu zamieszkac. Dzieki temu nigdy nie mialam problemu ze znalezieniem wynajmujacych, ktorzy zwykle zostawali na kilka lat, a czesc z nich byla chetnych nawet mieszkania ode mnie odkupic.
Ale wracajac do miejsc postojowych to kilka lat temu cena 39000 zl wydawala sie wysoka, a parkowac na ulicy mozna bylo za darmo. Teraz abonament za postoj przy krawezniku kosztuje 500 zl dla przybyszow, i nie masz pewnosci ze wogole znajdziesz miejsce. Cena za miejsce postojowe wzrosla 1,5x czego sie nikt nigdy nie spodziewal.
Jak widzisz zagadnienie jest wieloczynnikowe, trudne to wszystko do ogarniecia dla coniektorych jednotorowo myslacych ekspertow na tym forum, ale warto probowac.
A ci wlasnie co parkuja te wypasione bryki to najczesciej przyjezdni, ktorzy wynajmuja,placac 500 zl miesiecznie za mozliwosc zaparkowania samochodu. Po 6-7 latach zwraca sie koszt zakupu, a cena ciagle idzie w gore. Takie smaczki...