Postautor: Obrero » 11 wrz 2022, 19:07
Jestem mieszkańcem Zielonek od pół roku . Wybraliśmy Zielonki z powodu ceny i bliskości centrum ( przynajmniej na mapie :p) . Za 440 tys dostalismy 70 metrowe dwupoziomowe mieszkanie z dwoma miejscami postojowymi i ogrodkiem 140 m , co dla nas wydaje się idelanym rozwiazaniem , gdzie w Krakowie dostalibysmy za to ze 40 metrów i czekalibyśmy ze 2 lata ( nasze mieszkanie mogliśmy oglądnać przed zakupem ) Kupując wiedzieliśmy jak wyglada sytuacja z korkami , ale wiemy że w przeciagu 2 - 3 lat bardzo się ona poprawi ( budowa obwodnicy idzie pełna parą oraz trasa wolbromska - 2 tygodnie temu zaczęły się już prace ) - jak te dwie inwestycje się zakończą to wydaje mi się żę bedzie to idealna lokalizacja . Plusem jest też cisza i spokój , po 20 latach mieszkania w samym centrum widać kolosalna różnice , mozna poczuc sie jak na wsi, Kolejen plusy to brak patologii i dresiarstwa , do urzedu mozesz isc na nogach i Panie urzedniczki są bardzo miłe i pomocne.
Jeśli chodzi o komunikację to jest słaba , jezdzi autobus ale wogóle z niej nie korzystam ( czesto wychodzi wychodzi jak sie jedzie we dwojke wziasc bolta czy ubera - koszt podobny a duzo szybciej ,) , usługi są jeszcze slabo rozwinięte - mieszkam ulicy Na Popielówke i np do takiej biedronki mam 1.5 km , przydalby się równiez wiecej restuaracji ale zapewne powstana niedlugo poniewaz duzo ludzi sie wprowadza . Samoloty slychać ( przy otwartych oknach) , mi nie przeszkadzaja bo jestem fanem lotnictwa i lubie je obserowac ale wiem ze komus moga przeszkadzac. Mieszkan w gornej czesci ulicy dzieki temu niemialm problemu z wodą ale wiem że ludzi z dolnch częsci pozalewało i tu jest duzy problem , trzeba wybrac odpowiednie miejsce . Lokalizacja ma swoje plusy i minusy ale nam to pasowało ( wszyscy sąsiedzi też są zadowoleni z Zielonek ) , mysle ze za 3 - 4 lata bedzie to idealne miesce do zycia