Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
timmons

Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Postautor: timmons » 22 wrz 2021, 9:11

Zapytałem panią o klimatyzację i tak powiedziała (nie mam pojęcia, co to znaczy, ponieważ nie powiedziała tak lub nie):

Tak jak wspomniałam we wcześniejszej korespondencji mieszkania nie posiadają instalacji pod klimatyzację i w okresie obowiązującej rękojmi Deweloper nie udziela zgód na montaż klimatyzatorów i nie opiniuje projektów w tym temacie - dotyczy to wszystkich nabywców.
Deweloper nie ponosi odpowiedzialności za prace prowadzone przy wykańczaniu mieszkań po jego wydaniu i nie może odpowiadać za szkody powstałe w wyniku ingerencji osób trzecich m.in. w konstrukcje budynku, elewację jak również instalację. Za wszystkie ewentualne zmiany i skutki z tym związane odpowiada osoba, która wprowadziła zmiany. Ponadto elewacja budynku jest częścią wspólną i winna pozostać nienaruszona, bez zawieszania dodatkowych urządzeń.

Jaki gówniany deweloper robi mieszkanie w 2021 roku i nie oczekuje, że ludzie będą chcieli mieć klimatyzację?

Czy to oznacza, że możemy go przynajmniej zainstalować na naszym balkonie bez problemu?

Pytanie gdzie wiercimy elewację?

robcio

Postautor: robcio » 22 wrz 2021, 16:59

Nie rozumiem Twojego zdenerwowania, kupiłeś mieszkanie i dopiero teraz pytasz o to co kupiłeś?

Instalacji nie ma, możesz wykonać na własny koszt itd. ale…

Info jest jasne przez 5 lat deweloper się na to nie zgadza , bo chyba tyle wynosi teraz rękojmia w budownictwie mieszkaniowym, niech mnie ktoś poprawi jeśli ten okres jest inny.

Polska to generalnie nie jest południowa Europa i absolutnie nie są standardem żadne instalacje do klimy, nie chce rozsadzać czy to dobrze czy nie. Ja widziałem może z dwie trzy inwestycje, które miały instalacje do klimy od tak wchodzić i masz.

Bartab

Postautor: Bartab » 22 wrz 2021, 17:37

Rozmawiałem na ten temat z panią z biura, można zainstalować klimatyzację tylko po prostu tracisz gwarancję na ten element który przewiercisz czyli na ten kawałek ściany. Ja bym się tym w ogóle nie przejmował. Inna sprawa jest taka że jeśli dobrze pamiętam to Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla tego rejonu zabrania montowania urządzeń klimatyzacyjnych na elewacjach, bodajże od frontów budynków. Więc ja na wszelki wypadek bym po prostu agregat postawił na podłodze na balkonie zamiast wieszać na elewacji i tyle.

timmons

Postautor: timmons » 22 wrz 2021, 22:27

dziękuję bartab, tak myślałem, ale nie mogłem uzyskać prostej, prostej odpowiedzi. Rozmawiałeś z Anetą?

Bartab

Postautor: Bartab » 23 wrz 2021, 18:05

timmons pisze:dziękuję bartab, tak myślałem, ale nie mogłem uzyskać prostej, prostej odpowiedzi. Rozmawiałeś z Anetą?

Anety żadnej tam nie kojarzę, ja mam informacje od pani Dominiki.

timmons

Postautor: timmons » 24 wrz 2021, 11:08

Bartab pisze:Rozmawiałem na ten temat z panią z biura, można zainstalować klimatyzację tylko po prostu tracisz gwarancję na ten element który przewiercisz czyli na ten kawałek ściany. Ja bym się tym w ogóle nie przejmował. Inna sprawa jest taka że jeśli dobrze pamiętam to Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla tego rejonu zabrania montowania urządzeń klimatyzacyjnych na elewacjach, bodajże od frontów budynków. Więc ja na wszelki wypadek bym po prostu agregat postawił na podłodze na balkonie zamiast wieszać na elewacji i tyle.

Czy podczas wykonywania naszych „prac wykończeniowych” potrzebujemy pozwolenia od jakiegoś stowarzyszenia właścicieli domów na wywiercenie ściany w celu uruchomienia rury AC?

Bartab

Postautor: Bartab » 24 wrz 2021, 11:53

timmons pisze:
Bartab pisze:Rozmawiałem na ten temat z panią z biura, można zainstalować klimatyzację tylko po prostu tracisz gwarancję na ten element który przewiercisz czyli na ten kawałek ściany. Ja bym się tym w ogóle nie przejmował. Inna sprawa jest taka że jeśli dobrze pamiętam to Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla tego rejonu zabrania montowania urządzeń klimatyzacyjnych na elewacjach, bodajże od frontów budynków. Więc ja na wszelki wypadek bym po prostu agregat postawił na podłodze na balkonie zamiast wieszać na elewacji i tyle.

Czy podczas wykonywania naszych „prac wykończeniowych” potrzebujemy pozwolenia od jakiegoś stowarzyszenia właścicieli domów na wywiercenie ściany w celu uruchomienia rury AC?

Teoretycznie wspólnota mieszkaniowa może podjąć jakąś uchwałę w sprawie klimatyzacji ale obstawiam że w takim nowym budynku gdzie jeszcze sporo mieszkań nie jest sprzedanych to minie wiele miesięcy od odbiorów mieszkań zanim wspólnota mieszkaniowa się faktycznie uformuje, zbierze i będzie w stanie podejmować jakiekolwiek decyzje :D

timmons

Postautor: timmons » 24 wrz 2021, 16:58

Czy to oznacza, że nie możemy go zainstalować? Albo nikt nas nie zatrzyma...?

Bartab

Postautor: Bartab » 24 wrz 2021, 17:32

timmons pisze:Czy to oznacza, że nie możemy go zainstalować? Albo nikt nas nie zatrzyma...?

To znaczy że nikt wam nie zabroni zainstalować :D

timmons

Postautor: timmons » 14 paź 2021, 10:36

Czy ktoś wie, jaki jest postęp w przekazywaniu?

Remont chcemy rozpocząć na początku roku.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”