Dąbska Street Kraków - forum i opinie [deweloper Dasta Invest]

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
rafiozo

Re: Dąbska Street Kraków - forum i opinie [deweloper Dasta Invest]

Postautor: rafiozo » 20 maja 2017, 15:22

wysokienapiec pisze:
rafiozo pisze:Wie ktoś coś nt. Wzorów umów deweloperskich? Tzn kiedy będą?

mi powiedziano, że będzie to miedzy 15 a 20 maja, dodam że jest to kolejny wyznaczony przez dastę termin... zmienia się on już od początku marca średnio co 2 tygodnie:)

Mija 20ty maj, a do mnie deweloper się nie odezwał :P ktoś coś wie, kojarzy ?

Widziałem w poprzednich postach, że tu jakieś pytania padły o etap B i C. Według planu na stronie dasty (w załączniku) aktualnie budowany to C, prawda?

Obrazek

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 20 maja 2017, 16:16

Tak, obecnie budowany budynek to C. Z tego co słyszałem jest małe opóźnienie i być może trzeba podpisać aneks do umowy rezerwacyjnej (info niepotwierdzone).

rafiozo

Postautor: rafiozo » 20 maja 2017, 16:36

Dzięki za odpowiedź :)
Myślę, że przedzwonię w poniedziałek i zapytam. Nie chciałem ich męczyć, bo pewnie wiele takich telefonów mają, ale skoro nie ma potwierdzonego info :D
Jak się czegoś dowiem to wrzucę info. Udanego weekendu!

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 21 maja 2017, 8:22

Jasne, daj znać.

Zauważcie też na planie, że wjazdy do parkingów podziemnych etapów 3 i 4 są osobne, bezpośrednio z Dąbskiej. Bardzo dobra decyzja, zdecydowanie zmniejszy ruch "wewnątrz" osiedla.

visitor

Postautor: visitor » 21 maja 2017, 9:32

@Gosc123
Zmniejszy ruch na pewno, natomiast szkoda, że nie zaplanowali od samego początku żeby osiedle było całkowicie odcięte od ruchu samochodowego.

Orientujecie się czemu zakładanie rachunku powierniczego tak długo trwa?

Czy sprawdzał ktoś tereny inwestycji pod kątem zagrożenia powodziowego?

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 21 maja 2017, 10:18

No niestety, gdyby całe osiedle miało schowany ruch samochodowy, to byłoby coś. A tak to pozwolenie na budowę jest takie a nie inne i już nic się nie zrobi.

Nie wiem o co chodzi z rachunkiem powierniczym. Z tego wynika, że wszystkie obecne prace są chyba prowadzone ze środków własnych...

Co do powodzi, zagrożenie jest niewielkie, ale jest. Zalanie nastąpiłoby w przypadku zerwania wałów, ale niedaleko płynie Białucha, która ma jakieś podziemne dopływy. Warto wspomnieć, że Staw Dąbski jest naturalnym tworem a Plaza w 2010 została zalana. Plusem jest to, że tereny zostały osuszone pod budowę Lema i osiedli mieszkaniowych. Ponoć mieszkańcom pobliskich domów w ostatnich latach wyschły studnie.

Obrazek

visitor

Postautor: visitor » 21 maja 2017, 12:27

Ja sprawdzałem ryzyko tutaj: http://mapy.isok.gov.pl/imap/ i faktycznie pokrywa się z tym co piszesz. Jedyna możliwość zalania terenu to scenariusz w którym został zerwany wał.

W przypadku powodzi stulecia:

Obrazek

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 21 maja 2017, 12:47

Dzięki za zdjęcie. Warto pamiętać, że w realu powódź stulecia zdarza się raz na kilkanaście lat a powódź tysiąclecia raz na kilkadziesiąt ;) Nie wiem czy zauważyliście, ale całość inwestycji znajduje się w około półmetrowym dołku, mam nadzieję, że nie będzie efektu stojącej wody przez to. Kiedyś słyszałem, że przy większych ulewach stała tam kiedyś woda, chociaż nigdy nie widziałem.

Po drugiej strony Lema, za Areną, w okolicach Ogrodu Doświadczeń też jest taki spad i tam czasem stroi woda rzeczywiście. Miasto chce to wykorzystać i stworzyć mały stawik w przyszłym roku.

rafiozo

Postautor: rafiozo » 23 maja 2017, 19:47

Dzwoniłem dzisiaj i jest postęp :)
Dowiedziałem się, że wybrano już ofertę na rachunek powierniczy i wzory umów deweloperskich mają być pod koniec tygodnia. W przyszłym tygodniu deweloper ma się umawiać z klientami na podpisywanie umów deweloperskich.

visitor

Postautor: visitor » 23 maja 2017, 20:22

wiecie może już coś więcej na temat wielkości transz?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”