Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
forfiterex

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: forfiterex » 06 paź 2021, 19:01

Ekonomistaiznawca pisze:
forfiterex pisze:
Ekonomistaiznawca pisze:
Przytocz powiązania Evergradu z nieruchomościami w Polsce.

Przytocz powiązania chińskiego wirusa z lockdownami w Polsce.

Twoja logika jak zwykle powala, ale i rozbawia w takim samym stopniu! :lol:

Nawet nie zakładałem, że zrozumiesz analogię, ale plus dla ciebie, że chociaż się uśmiechnąłeś ;)

@inwestorzzagranicy
Wiadomo, że podwyżka do 0.5% to jeszcze nic i wiele nie zmienia, ale jeśli sukcesywnie stopy będą podwyższane (a to widzimy w innych krajach, które zdecydowały się na ten krok już dawno przy znacznie mniejszej inflacji), to będzie płacz dla wielu "inwestorów".

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 06 paź 2021, 19:38

Spokojnie stopy raczej na 0.5% się nie zatrzymają, tak samo jak nie zatrzyma się po takiej symbolicznej podwyżce inflacja. Będzie cykl który będzie sprawiał, że lokaty będą coraz korzystniejsze, kredyty coraz droższe i ze zmniejszoną zdolnością, w nowym ładzie limity nie uwzględniające Krakowa i z ludzmi płacącymi ogólnie większe podatki. Wielu ludzi wykończy mieszkania kupione teraz na etapie dziury w ziemi już w innych realiach finansowych. Powodzenia dla moonersów jak i spadkowców, ja aktualnie jestem w pozycji neutralnej.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 06 paź 2021, 19:41

ziomek_szuka pisze:Spokojnie stopy raczej na 0.5% się nie zatrzymają, tak samo jak nie zatrzyma się po takiej symbolicznej podwyżce inflacja. Będzie cykl który będzie sprawiał, że lokaty będą coraz korzystniejsze, kredyty coraz droższe i ze zmniejszoną zdolnością, w nowym ładzie limity nie uwzględniające Krakowa i z ludzmi płacącymi ogólnie większe podatki. Wielu ludzi wykończy mieszkania kupione teraz na etapie dziury w ziemi już w innych realiach finansowych. Powodzenia dla moonersów jak i spadkowców, ja aktualnie jestem w pozycji neutralnej.

Żeby inflacje ruszyć musieli by podnieść stopy 2pb powyżej samej inflacji co jest skrajne nierealne. Do wyborów max do czego dobiją to jest pewnie jakieś 2%.

agby

Postautor: agby » 06 paź 2021, 19:41

ziomek_szuka pisze:Spokojnie stopy raczej na 0.5% się nie zatrzymają, tak samo jak nie zatrzyma się po takiej symbolicznej podwyżce inflacja. Będzie cykl który będzie sprawiał, że lokaty będą coraz korzystniejsze, kredyty coraz droższe i ze zmniejszoną zdolnością, w nowym ładzie limity nie uwzględniające Krakowa i z ludzmi płacącymi ogólnie większe podatki. Wielu ludzi wykończy mieszkania kupione teraz na etapie dziury w ziemi już w innych realiach finansowych. Powodzenia dla moonersów jak i spadkowców, ja aktualnie jestem w pozycji neutralnej.

To co, w sytuacji gdy ktoś jest teraz na etapie kupna mieszkania dla siebie to ma czekać na niewiadomo co w przyszłości? Oszczędności i tak zje inflacja, wykończenie nadal będzie drożało

forfiterex

Postautor: forfiterex » 06 paź 2021, 19:46

agby pisze:

To co, w sytuacji gdy ktoś jest teraz na etapie kupna mieszkania dla siebie to ma czekać na niewiadomo co w przyszłości? Oszczędności i tak zje inflacja, wykończenie nadal będzie drożało

Jeśli szukasz dla siebie, to sugerowałbym wstrzymać się przynajmniej do momentu kiedy owczy pęd wyhamuje i wtedy powoli zacząć się rozglądać (jednocześnie bacznie obserwując nastroje na rynku, które prawdopodobnie będą się pogarszać). Aktualnie przez tych wszystkich januszy wchodzących w kredyt 0%, ciężko jest negocjować więc warto przynajmniej to przeczekać.

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 06 paź 2021, 19:55

agby pisze:

Każdy musi raczej sobie sam na to pytanie odpowiedzieć, my mając już mieszkanie w Krakowie, zdecydowaliśmy się kupić większe mieszkanie dla siebie w 2021 w innym mieście , oboje mamy wolność zawodową. W naszej sytuacji uznaliśmy, że ryzyko finansowej wtopy zakupu kolejnego mieszkania w Krk obecnie nie jest tego warte bo jest ogólnie dużo czynników, które mogą ostudzić aktualny optymizm. Jednym z takich czynników chociażby jest pewność siebie aktualnie sprzedających, mediów, naganiaczy i wszelkich pośredników, że już niedługo ceny w krakowie będą takie jak chociażby w Londynie. Jak ktoś pojeździł po świecie to wie, że Kraków choć ładny, nie jest warty wszystkich żetonów świata...
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 20:04 przez ziomek_szuka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 06 paź 2021, 19:58

Powód odwrócenia się od nieruchomości będzie bardziej prozaiczny: jeżeli stopy wyniosą chociaż te 2-3% to lokata będzie dawała większy zysk niż najem. Jeżeli inflacja nie wyhamuje i stopy pójdą dalej w okolice 5-6% to będzie pogrom. Wyższe stopy oznaczają też mniejszą zdolność kredytową.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

rumcajs

Postautor: rumcajs » 06 paź 2021, 20:51

O rosnącej inflacji zrobiło się już na tyle głośno, że nawet wyborcy PIS o niej usłyszeli. Zastanawiam się, czy decyzja o podwyższeniu stóp procentowych nie jest bardziej decyzją polityczną niż ekonomiczną i na jednej lub kliku mało znaczących podwyżkach się skończy. Na zasadzie "Pokażmy że coś robimy, nasi nie będą się zastanawiać czy wystarczająco dużo". Wtedy wpływ na rynek nieruchomości będzie znikomy.

Chociaż z drugiej strony... Widząc jakie prymitywne emocje obudziła ta mało znacząca podwyżka stóp w stronie inwestującej, zaczynam wierzyć, że ten rynek składa się w dużej mierze z amatorów. A amatorzy szybko się płoszą.

agby

Postautor: agby » 06 paź 2021, 21:07

forfiterex pisze:
agby pisze:

Jeśli szukasz dla siebie, to sugerowałbym wstrzymać się przynajmniej do momentu kiedy owczy pęd wyhamuje i wtedy powoli zacząć się rozglądać (jednocześnie bacznie obserwując nastroje na rynku, które prawdopodobnie będą się pogarszać). Aktualnie przez tych wszystkich januszy wchodzących w kredyt 0%, ciężko jest negocjować więc warto przynajmniej to przeczekać.

Ale nawet jakby do tego czasu ceny trochę spadły to i tak oszczędności zje inflacja, jaki to ma sens? A gdzieś mieszkać trzeba wiec pieniądze na wynajmie tez będą stracone. Do tego czasu mieszkanie byłoby kupione i cześć kredytu spłacona

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 06 paź 2021, 21:11

agby pisze:
forfiterex pisze:
agby pisze:

Ale nawet jakby do tego czasu ceny trochę spadły to i tak oszczędności zje inflacja, jaki to ma sens? A gdzieś mieszkać trzeba wiec pieniądze na wynajmie tez będą stracone. Do tego czasu mieszkanie byłoby kupione i cześć kredytu spłacona

Ceny mieszkań nie są wliczane w inflacje CPI.
W wariancie optymistycznym kupujesz na górce i ta górka się jeszcze pompuje więc możesz stwierdzić wygrałem z inflacją przynajmniej na jakiś czas.
W wariancie pesymistycznym kupujesz na górce i górka okazuje się końcem górki mieszkań i po jakimś czasie tracisz na mieszkaniu i dodatkowo na inflacji w sklepie spożywczym.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”