Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: Rak » 07 paź 2021, 15:05

WiktorR pisze:
inwestorzzagranicy pisze:wroclaw.tvp.pl/56236941/uokik-uruchomil-kalkulator-zmiany-oprocentowania

Wzrost do 3 procent to przy kredycie na 500tys jakies 15tys wiecej rocznie!
Przez 15 lat to bedzie jakies 200tys.

Jesli jeszcze zalozyc, ze kupujemy na gorce cenowej i za 2 lata bedzie duzo taniej to przeplacamy meeeeega
Poza tym przy obecnych niskich stopach sa wysokie marze bankow.

Wiec przeplacamy potrojnie. Nie polecam.

Dobre uśmiałem się nie powiem :lol:

To te kredyty szwajcarskie na 100 lat bez spłaty kapitału czy jak inaczej ? :)
Zabiłby mnie taki kredyt! (albo i wzmocnił ;))

Kolejny raz widzę, że jest potrzebny oddzielny wątek - "tylko wyliczenia" ale nie mam siły go zakładać.

JanuszBiznesu

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: JanuszBiznesu » 07 paź 2021, 15:11

Rak pisze:
WiktorR pisze:
inwestorzzagranicy pisze:wroclaw.tvp.pl/56236941/uokik-uruchomil-kalkulator-zmiany-oprocentowania

Wzrost do 3 procent to przy kredycie na 500tys jakies 15tys wiecej rocznie!
Przez 15 lat to bedzie jakies 200tys.

Jesli jeszcze zalozyc, ze kupujemy na gorce cenowej i za 2 lata bedzie duzo taniej to przeplacamy meeeeega
Poza tym przy obecnych niskich stopach sa wysokie marze bankow.

Wiec przeplacamy potrojnie. Nie polecam.

Dobre uśmiałem się nie powiem :lol:

To te kredyty szwajcarskie na 100 lat bez spłaty kapitału czy jak inaczej ? :)
Zabiłby mnie taki kredyt! (albo i wzmocnił ;))

Kolejny raz widzę, że jest potrzebny oddzielny wątek - "tylko wyliczenia" ale nie mam siły go zakładać.

Poziom wyliczeń na tym forum jest tragiczny...

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 07 paź 2021, 15:44

Z drugiej strony prezes przyznał, że jeśli dojdzie do sytuacji, że gospodarka bardzo silnie przyspieszy wzrost, to z zadowoleniem znacząco podniesie stopy procentowe, żeby wręcz schłodzić gospodarkę.

money.pl/gospodarka/prezes-nbp-przyznal-ze-chcial-zaskoczyc-rynek-tlumaczy-sie-z-podwyzki-stop-6691264084478592a.html

krach też was zaskoczy. Zobaczycie ;)

Tanie mieszkania obiecane przez PiS nadchodzą :)
Oni też nie chcą, żeby ta gwarancja wkładu własnego była zbyt wysoka.
Smacznego kakałka.

Martab

Postautor: Martab » 07 paź 2021, 16:14

inwestorzzagranicy pisze:Z drugiej strony prezes przyznał, że jeśli dojdzie do sytuacji, że gospodarka bardzo silnie przyspieszy wzrost, to z zadowoleniem znacząco podniesie stopy procentowe, żeby wręcz schłodzić gospodarkę.

money.pl/gospodarka/prezes-nbp-przyznal-ze-chcial-zaskoczyc-rynek-tlumaczy-sie-z-podwyzki-stop-6691264084478592a.html

krach też was zaskoczy. Zobaczycie ;)

Tanie mieszkania obiecane przez PiS nadchodzą :)
Oni też nie chcą, żeby ta gwarancja wkładu własnego była zbyt wysoka.
Smacznego kakałka.

Jak ktoś słuchał uważnie konferencji to wszystko wie :)

Padre

Postautor: Padre » 07 paź 2021, 18:12

A tu już o podatku katastralnym.
youtu.be/0IQaPvwxFJY miłego.
Ps.
Konferencja prasowa Galińskiego ,,fajny szoł" .
Konkluzja ... Będziemy bogatsi to i na droższe mieszkania będzie nas stać będzie. Równamy w górę.

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 08 paź 2021, 0:24

Bańka, spekulacja, drożyzna, krach.
Te słowa pojawiają się coraz częściej w kontekście wypowiedzi ekspertów na temat rynku mieszkaniowego.

wydaje mi się, że moje prognozy odnośnie jesienno/zimowego przesilenia stają się coraz bardziej realne.
Krach już w 2022?

businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/pandemiczny-wzrost-cen-mieszkan-mamy-jeden-z-najwyzszych-w-europie-spekulacja-trwa/m793gmn

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 paź 2021, 0:35

Stopami to bym się na razie nie przejmował. Prawdopodobnie rynek będzie długo dyskontował tą podwyżkę i kolejną zobaczymy dopiero za 2 miesiące.

Obserwujcie Evergrande. A jak komuś się nie chce to w zasadzie wystarczą surowce i kurs juana do dolara.

strefainwestorow.pl/artykuly/analizy/20211006/chiny-kryzys

A co do tego, że obecne FRA wycenia docelowe stopy na 2-2,5, cóż... wycenia tak na teraz. Zobaczymy co będzie jak spłyną kolejne dane makro.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ZaradnyInwestor

Postautor: ZaradnyInwestor » 08 paź 2021, 2:19

No ale trza było kupić, jak trza było, a nie teraz czekac na masowe obniżki cen nieuchomości w całej EUROPIE...BO TO UTOPIA.
Jesli Evergrade padnie to ceny nieruchomosci w PL poszybuja jeszcze bardziej w gore...
Mamy ten przywilej, ze ten deweloper w naszym pieknym, uniwersyteckim miescie nie buduje....
Upadek Evergrade pociagnie za soba spadki swiatowych akcji i ucieczke w nieruchomosci w pozostalych regionach swiata. To bedzie naprawde bolesne dla tych co wstrzymali sie zakupem. :shock:
Fantazje fantazjami, fantastyka fantastyka, ale poki co czekamy z niecierpliwoscia na dane cen transakcyjnych za trzeci kwartal 2021 r ...bo jakos mam wrazenie , ze odeszlismy od wlasciwego tematu tego watku. :lol: Ale rozumiem zdenerwowanych rozpraszaczy w wynajmowanym. Mozemy oczywiscie prawic tu przy dobrym piwku o tematach zastepczych, migrenach, wrzodach i biegunce tych co czekali, ale w jakim celu? Ogon zostanie/zostal odciety.. Tak jest zawsze...

Dobrej nocy.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 08 paź 2021, 9:23

A ja bym nie wykluczał tak szybko kolejnej podwyżki stóp nawet w tym roku, istnieje ryzyko znacznego osłabienia złotówki w krótki terminie z powodu naszego pójścia na zwarcie z EU, i możliwe że trzeba będzie się ratować podwyżkami stóp bo inaczej euro będzie po 4,9zł, a dolar po 4,3zł.

A jak pójdziemy na zwarcie z EU i nie będziemy respektować prawa EU, to raczej skończy się tak chętne pchanie się zagranicznych funduszy na nasz rynek mieszkaniowy.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2021, 9:41 przez NeVeS, łącznie zmieniany 1 raz.

Peace

Postautor: Peace » 08 paź 2021, 9:27

NeVeS pisze:A ja bym nie wykluczał tak szybko kolejnej podwyżki stóp nawet w tym roku, istnieje ryzyko znacznego osłabienia złotówki w krótki terminie z powodu naszego pójścia na zwarcie z EU, i możliwe że trzeba będzie się ratować podwyżkami stóp bo inaczej euro będzie po 4,9zł, a dolar po 3,4zł.

A jak pójdziemy na zwarcie z EU i nie będziemy respektować prawa EU, to raczej skończy się tak chętne pchanie się zagranicznych funduszy na nasz rynek mieszkaniowy.
Za dużo Wyborczej.

Natomiast sama podwyżka stóp w tym roku jest oczywiście możliwa. Sam Glapcio opisał swoją strategię jako koszyk niespodzianek :lol:

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”