Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: anubis » 10 paź 2021, 23:04

rado pisze:zjebal nie robiac tego kilka lat jak bylo tanio. Nie mniej nie przyzna przed sobą że zrypałem mogłem kupić wcześniej tylko będzie siedział na forum i wypisywał prognozy na spadki na zasadzie samospełniajacej sie przepowiedni...

Miałem zamiar kupić tuż przed Covidem. Wcześniej nie planowałem zakupu, tak więc, że "coś zrypałem" to pudło. Tak, zakładam się z rynkiem o ceny mieszkań. Myślałem, na początku Covida, że ceny spadną, podobnie jak 3/4 analityków. Nikt nie docenił znaczenia zerowych stóp i akumulacji kapitału (chociaż jakbyś się dobrze wczytał co pisałem to o tym też wspominałem).

Jak wiele razy wspominałem, mam możliwość najmu za grosze i nic na czekaniu nie "tracę". Chociaż jakbym miał wynajmować po cenach rynkowych - też bym to robił. Uważam, że najem jest teraz śmiesznie tani w stosunku do ryzyka zakupu i spadku cen. Osobiście mam zamiar kupić za gotówkę, ale kredyt to już w ogóle kosmiczne ryzyko wzrostu stóp.

Tutaj ludzie zarzucają mi ślepo, że 100% moich założeń była błędnych - też pudło. Tego mi się nie chce nawet prostować, bo już pisałem kilka razy i nie mam siły kolejny.

Pisałem tu m.in. o:

1. Evergrande - w momencie kiedy w polskim Internecie nie było na ten temat ani słowa.

2. Stopach procentowych - gdy nawet spora część analityków zakładała obniżki dopiero z końcem kadencji RPP do nawet połowy przyszłego roku.

Generalnie powinniście cieszyć się, że jestem, bo zanim tu zacząłem pisać to dyskusja toczyła się wokół linków do sponsorowanej nagonki z money.pl i uniwersum Gazety Wyborczej. :D Nauczyłem Was czytania raportów, źródeł poważniejszych analiz, danych makro. Powinniście mi generalnie być wdzięczni, bo wcześniej to tu były ruchy dzieci we mgle.

Przyznałem się nawet do jednego błędu - tak można było rozważyć zakup w kwietniu 2020, na początku pandemii, ale nie ze względu na ceny tylko wystrzelenie się ludzi w panice z dobrych mieszkań. Przepłaciłbym, ale upolował coś fajnego. Cóż... to już nie wróci.

Teraz jest nawet lepiej, bo kolejne załamanie już będzie oparte na fundamentach. Jak oczywiście nastąpi to nie tylko będą fajne oferty, ale jednocześnie licytacje w dół. Ja już widzę, że król jest nagi, wielu poważnych analityków jak dr Czerniak też to widzi - albo nastąpi jakiś gospodarczy cud albo do rynku też to w końcu dotrze.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 10 paź 2021, 23:36

aby nie zaśmiecać wątku dotyczącego wywiadów i artykółów

JanuszBiznesu pisze:
krakus1891 pisze:Cenami steruje prawo popytu i podaży , jeśli mamy popyt wyższy niż podaż ceny rosną , jesli popyt jest mniejszy niż podaż ceny maleją.

Bzdura, ostatnio w Awiteksie w Krk była podwyżka cen. Popyt na pieczywo wzrósł?
krakus1891 pisze:Aby ceny stale rosły , cały czas musielibyśmy mieć wyższy popyt niż podaż.

Oczywiście że nie xD Czy popyt na paliwo jest większy niż podaż? A ceny rosną.

Nie wiem czy dobrze interpretuje Twoje wypowiedzi ale zdajesz się zaprzeczać prawu popytu i podazy ...
Polecam więc taki krótki filmik youtube.com/watch?v=q2QfyZuU4bk .

Jeśli chodzi o chleb , to proponuje abys popatrzył na PODAŻ pszenicy ... , wiesz to jest zboże które nie rośnie cały czas , tylko raz do roku sie je zbiera , a potem trzeba je magazynowac , im dłużej magazynujesz tym cena rosnie... , cena więc zmienia się cyklicznie i na dodatek zależy od pogody ... , bo zbiory bywają różne.... , susze , powodzie i takie tam ...
Co do ropy ... taki krótki akronim OPEC , tzw kartel , sztucznie sterujący PODAŻĄ ropy !!!!,
Podałeś dwa przykłady doskonale obrazujące działanie prawa popytu i podaży. Niestetyy w obu przypadkach błędnie załozyłeś że zmiany cen wynikają ze wzrostu popytu , zapominając o podaży ... W przeciwieństwie do ropy i pszenicy , podaż mieszkań nam drastycznie rosnie ... , więc obserwacje ze stacji beznoynowej i awiteksu się nie sprawdza ...

JanuszBiznesu pisze:
krakus1891 pisze:Jak ceny staną w miejscu , nagle inwestorzy znaczą liczyć ROI z najmu , bo już nie będzie można sobie doliczać wzrostu ceny samej nieruchomości, nie przejmując się pustostanem.

ROI z najmu obecnie jest tak niskie że chyba nikt go nie bierze pod uwagę inwestując w nieruchomości.

Bo ceny rosną, jak przestaną wszyscy sobie o ROI z najmu przypomną ....

JanuszBiznesu pisze:
krakus1891 pisze:Kraków jako pierwszy przekroczył jeszcze przed podwyżką sytuacje w której najem był niższy niż rata kredytu, więc dojdziemy do sytuacji w której rata kredytu będzie wyższa o 20 % niż dochód z najmu, a to IMO bardzo mocno wystudzi popyt inwestycyjny który w dużych miastach stanowi 70-90 % wszystkich transakcji.

Inwestor nawet jak 'dokłada do najmu' to i tak ma z tyłu głowy, że studenciak spłaca mu kredyt. Jest to główny kontrargument na argument Anubisa.

Ale my mówimy o popycie na mieszkania , i o tym co motywuje do kupna , a nie o sposobie myślenia jak już ktoś kupi .... , tu masz racje jak juz się ktoś zapakował w mieszkanie to będzie dopłacał .... , właśnie dla tego po wzroście stóp wystrzeliły akcje banków ...
W mieszkaniach nie ma OPEC , ani też nie rosną jak pszenica .... , więc prędzej czy później dewelopetrzy wybudują więcej niż będzie chętnych ... , wtedy ceny staną w miejscu. Inwestor będzie musiał podjąć decyzje o tym czy kupić tylko na podstawie ROI , które jak sam zauważyłeś jest niskie... , za sprawą wyższych stóp to co studencik płaci bedzie te 20-30 % mniej niż rata kredytu , a taki inwestor będzie tez miał opcje lokaty 2-3 %, prcentu składanego , bez bawienia sie w ogłoszenia, naprawiania pralek, odbierania telefonów. Obawiam się że jak ceny przestaną rosnąć ... to popyt wśród inwestorów będzie wyglądał tak ..
Obrazek

SzczesliwyInwestor

Postautor: SzczesliwyInwestor » 11 paź 2021, 0:23

krakus1891 pisze: Obawiam się że jak ceny przestaną rosnąć ... to blebleblebleble.....

I znowu mnostwo slow krakusa...i tak od 3 lat.. :D
A ja sie obawiam, ze ze swoimi niespelnionymi obawami i lękami bedziesz musial sie jakos pogodzic....chyba juz dawno na to czas. Ta fotke juz tu zamieszczales...jak widzisz nie ma wlasciwosci sprawczej..a wrecz przeciwnie. Chyba, ze masz na mysli portfele tych co sie nie zalapali...Tam rzeczywiscie widzimy krach na -40% juz od 3 lat, dokladnie od czasu Twoich prognoz... :lol:
PS. ..no i dodatkowa -6% strata za splacanie kredytu wynajmujacemu....Rekiny byznesu.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 paź 2021, 8:19

To nie ma aż takiego znaczenia, że w ścisłym centrum nie ma terenu pod duże osiedla. Ponad 90% handlu odbywa się na rynku wtórnym i ten handel będzie odbywał się do końca świata, tak na Prokocimiu, jak i Grzegórzkach.

Zresztą i tak u nas bardzo dużo się buduje, w takim Tarnowie deweloperki jest już jak na lekarstwo.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

forfiterex

Postautor: forfiterex » 11 paź 2021, 9:13

rado pisze:jesteśmy numer 1 w outsourcingu w Polsce.

Skąd ta informacja?

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 11 paź 2021, 9:21

rado pisze: Kupujesz takie na jakie cię stać i ci pasuje. Po twoich wpisach można wywnioskować, że ty chcesz kupić nieruchomość na flipa a nie dla siebie. Mieszkalbys najchętniej dalej w wynajmowanym.

Co w tym dziwnego że facet obraca 4 razy każdą złotówkę zanim wyda. Nawet jeśli go stać to może nie warto spełniać wszystkich swoich zachcianek, tylko rozważyć stosunek ceny do jakości :P

Rak

Postautor: Rak » 11 paź 2021, 10:10

JanuszBiznesu pisze:
rado pisze: Kupujesz takie na jakie cię stać i ci pasuje. Po twoich wpisach można wywnioskować, że ty chcesz kupić nieruchomość na flipa a nie dla siebie. Mieszkalbys najchętniej dalej w wynajmowanym.

Co w tym dziwnego że facet obraca 4 razy każdą złotówkę zanim wyda. Nawet jeśli go stać to może nie warto spełniać wszystkich swoich zachcianek, tylko rozważyć stosunek ceny do jakości :P

A to jest dobre pytanie po co w ogóle kiedykolwiek kupować będąc pewien dlugoterminowej zapaści populacji ;). Przecież skoro tutaj ma być Japonia :D to czym później tym będzie tylko taniej to dlaczego 'każdy chce kupić' niby ? To jest niespójne.

Rak

Postautor: Rak » 11 paź 2021, 10:25

anubis pisze:
rado pisze:zjebal nie robiac tego kilka lat jak bylo tanio. Nie mniej nie przyzna przed sobą że zrypałem mogłem kupić wcześniej tylko będzie siedział na forum i wypisywał prognozy na spadki na zasadzie samospełniajacej sie przepowiedni...

Miałem zamiar kupić tuż przed Covidem. Wcześniej nie planowałem zakupu, tak więc, że "coś zrypałem" to pudło. Tak, zakładam się z rynkiem o ceny mieszkań. Myślałem, na początku Covida, że ceny spadną, podobnie jak 3/4 analityków. Nikt nie docenił znaczenia zerowych stóp i akumulacji kapitału (chociaż jakbyś się dobrze wczytał co pisałem to o tym też wspominałem).

Jak wiele razy wspominałem, mam możliwość najmu za grosze i nic na czekaniu nie "tracę". Chociaż jakbym miał wynajmować po cenach rynkowych - też bym to robił. Uważam, że najem jest teraz śmiesznie tani w stosunku do ryzyka zakupu i spadku cen. Osobiście mam zamiar kupić za gotówkę, ale kredyt to już w ogóle kosmiczne ryzyko wzrostu stóp.

Tutaj ludzie zarzucają mi ślepo, że 100% moich założeń była błędnych - też pudło. Tego mi się nie chce nawet prostować, bo już pisałem kilka razy i nie mam siły kolejny.

Pisałem tu m.in. o:

1. Evergrande - w momencie kiedy w polskim Internecie nie było na ten temat ani słowa.

2. Stopach procentowych - gdy nawet spora część analityków zakładała obniżki dopiero z końcem kadencji RPP do nawet połowy przyszłego roku.

Generalnie powinniście cieszyć się, że jestem, bo zanim tu zacząłem pisać to dyskusja toczyła się wokół linków do sponsorowanej nagonki z money.pl i uniwersum Gazety Wyborczej. :D Nauczyłem Was czytania raportów, źródeł poważniejszych analiz, danych makro. Powinniście mi generalnie być wdzięczni, bo wcześniej to tu były ruchy dzieci we mgle.

Przyznałem się nawet do jednego błędu - tak można było rozważyć zakup w kwietniu 2020, na początku pandemii, ale nie ze względu na ceny tylko wystrzelenie się ludzi w panice z dobrych mieszkań. Przepłaciłbym, ale upolował coś fajnego. Cóż... to już nie wróci.

Teraz jest nawet lepiej, bo kolejne załamanie już będzie oparte na fundamentach. Jak oczywiście nastąpi to nie tylko będą fajne oferty, ale jednocześnie licytacje w dół. Ja już widzę, że król jest nagi, wielu poważnych analityków jak dr Czerniak też to widzi - albo nastąpi jakiś gospodarczy cud albo do rynku też to w końcu dotrze.

Anubis ale nie kupuj bo po co skoro wierzysz w spadek populacji nawet Krakowa to po co miałbyś kiedykolwiek kupować? Czy może czas odpuścić (mój ulubiony argument do którego się logika zawsze przyczepi) o spadku populacji i drugiej Japonii.

Po co Ci.mieszkanie.jak "zaraz" wszyscy wymra i sprzedadzą i najem będzie za pół darmo.

Jeszcze raz przeczytam o Japonii i prognozach i będę to wypominał. Naprawdę nie ma sensu w ogóle tutaj kupować zakładając tutaj Japonię i masowe wymieranie.

Ja bym nie kupowal gdybym zakładał że spadek populacji będzie miał i miejsce i istotny wpływ na rynek najmu.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2021, 11:13 przez Rak, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 11 paź 2021, 10:41

anubis pisze:. Myślałem, na początku Covida, że ceny spadną, podobnie jak 3/4 analityków. Nikt nie docenił znaczenia zerowych stóp i akumulacji kapitału (chociaż jakbyś się dobrze wczytał co pisałem to o tym też wspominałem).

Tutaj ludzie zarzucają mi ślepo, że 100% moich założeń była błędnych - też pudło. .
[/quote]

1. nie NIKT- bo tu wiele osób od początku wskazywało, że bredzisz. i mieliśmy rację.

2. nie 100% - tylko 90% - trafiłeś z jedyną podwyżką stóp.

To tyle fakty.

forfiterex

Postautor: forfiterex » 11 paź 2021, 11:40

Ciekawostka z raportu NBP. Rynek wtórny, dla mieszkań 60-80 m2 (czyli mieszkania typowo do życia, nie pod inwestycje) średnia cena transakcyjna jeszcze w tym roku była w okolicy 7.5k (pomiędzy kw I a II podskoczyła dosyć gwałtownie). W zeszłym roku średnia cena to 7100.

ibb.co/wLLzj0C

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”