Witam.
Może jest więcej osób, które chciałyby podzielić się opinią na temat tego osiedla? Kupił ktoś tutaj już mieszkanie albo przymierza się?
Osiedle Ulubione (Kraków) od Caba na ul. Lublańskiej - opinie na forum
Re: Osiedle Ulubione (Kraków) od Caba na ul. Lublańskiej - opinie na forum
Padre pisze:bombel pisze:Witam.
Czy możecie się podzielić swoimi opiniami na temat tej inwestycji? Czy faktycznie w tej lokalizacji biorąc pod uwagę ceny warto kupić tutaj mieszkanie? Obawiam się, że mimo tego ekranu może być ciężko z otwarciem okien.
Jasne że warto , prawie centrum, komunikacja extra a jak tramwaj wybudują od Mistrzejowic do Lema to już będzie w ogóle git. z tym że musisz liczyć się ze spalinami i prawdopodobnie z dużym hałasem , więc jeśli jesteś wrażliwy/a w tym kontekście to dobrze to przemyśli. Ja co prawda ja kupiłem ostatnio na Promienistych ale w celach tylko i wyłącznie inwestycyjnych.
Tramwaj?? Chyba na żartujesz, albo robisz reklamę inwestycji. O tym tramwaju to słyszę od 20 lat, akurat mieszkałam na Mistrzejowicach wtedy. Nabudowali na Prądniku czerwonym, koło serenady mnostwo bloków, a tramwaju jak nie ma tak nie ma. Jeszcze warto wspomnieć o całej historii z tramwajem na Azory...także na to akurat w Krakowie bym się nie nastawiała.
Nie słuchając jakichś tam historii pewne wysiłki zmierzające (bardzo powoli ale jednak) do budowy linii tramwajowej na Mistrzejowice przez rondo Barei są czynione. Kiedyś pewnie powstanie ale nie bardzo wiem jak przysłuży się tej inwestycji gdyż żaden z przystanków nie będzie zlokalizowany jakoś super blisko tego osiedla.
Umowa na tramwaj już została podpisana:
transport-publiczny.pl/wiadomosci/krakow-jest-umowa-na-tramwaj-do-mistrzejowic-na-okres-24-lat-67006.html
Jakieś inne, ciekawe uwagi w temacie tego osiedla?
transport-publiczny.pl/wiadomosci/krakow-jest-umowa-na-tramwaj-do-mistrzejowic-na-okres-24-lat-67006.html
Jakieś inne, ciekawe uwagi w temacie tego osiedla?
Tramwaje sa do dudy nie ma sie co podniesc tym czy zbuduja czy nie zbuduja. Lepiej sobie rower elektryczny uzywany z rok kupic za 5000zl. W Krkaowie z sensowne komunikacji to w zasadzie jest tylko S-Bahn. Wystarczy tylko mieszkac i pracowac w sensownyn miejscu, a nie na zadupiu. Przykladowo Bronowice i dojezdzac do Hi5iva.
Mieszkam na osiedlu obok tj. Zaczarowany Młyn, ulica Kaczary (pierwsza linia bloków) i zupelnie nie narzekam na hałas. Temat problemu znam bo wcześniej mieszkałam przy ulicy Dobrego Pasterza i tam hałas był bardzo uciążliwy, tutaj jest w miare cicho, przy zamkniętych oknach nie słychać nic, a przy otwartych co najwyżej szum. Wystarczy wybrać odpowiednie mieszkanie (od strony osiedla, a nie od tej skrajnej strony) i powinno być ok.
Lokalizacyjnie też bardzo dobrze, blisko do wyjazdu (wyjazd wprost na Lublanską dużo ułatwia), za jakiś czas powinna powstać zawrotka w stronę Huty, w okolicy duzo uslug, wszystkie potrzebne sklepy, a niedaleko Galeria Serenada i Krokus. Park Zaczarowanej Dorozki tuz obok, plus w niedalekiej okolicy Park Kieszonkowy "Ogród nad Sudolem" i Park Reduta. Dla fanow swiezych owocow i warzyw Plac Imbramowski. P.S. Za niedlugo ma tez powstac tramwaj biegnacy przez rondo Polsadu, a obecnosc korporacji w okolicy dodatkowo podnosi atrakcyjnosc tej okolicy.
Lokalizacyjnie też bardzo dobrze, blisko do wyjazdu (wyjazd wprost na Lublanską dużo ułatwia), za jakiś czas powinna powstać zawrotka w stronę Huty, w okolicy duzo uslug, wszystkie potrzebne sklepy, a niedaleko Galeria Serenada i Krokus. Park Zaczarowanej Dorozki tuz obok, plus w niedalekiej okolicy Park Kieszonkowy "Ogród nad Sudolem" i Park Reduta. Dla fanow swiezych owocow i warzyw Plac Imbramowski. P.S. Za niedlugo ma tez powstac tramwaj biegnacy przez rondo Polsadu, a obecnosc korporacji w okolicy dodatkowo podnosi atrakcyjnosc tej okolicy.
Spojrzałem na stronę i Osiedle Ulubione oferuje jeszcze 74 wolne mieszkania, a bloki już chyba stoją, jak przejeżdżałem kiedyś Opolską, to wydawało mi się, że wiedzę już na nich elewację. Był ktoś już może oglądać wstępnie mieszkanie, na jakimś odbiorze technicznym i podzieli się doświadczeniem odnośnie tego, czy bardzo słychać ruchliwą ulicę obok albo czy wiąże się ona z jakimiś innymi uciążliwościami, takimi jak np. woń spalin? Chętnie poznałbym tu opinię osób, które już miały okazję być w lokalach.
Przejeżdżałem niedawno przez Lublańską, więc kilka zdjęć zrobionych na szybko z samochodu.

Widać, że stan zaawansowania prac, to już gotowe elewacje na części budynków, na innych jeszcze były robione.

No i od strony ul. Lublańskiej są już zrobione, chyba jakaś imitacja cegły. Dobrze, że nie dali tam żadnych okien, choć to chyba południowa wystawa.

Widać, że stan zaawansowania prac, to już gotowe elewacje na części budynków, na innych jeszcze były robione.

No i od strony ul. Lublańskiej są już zrobione, chyba jakaś imitacja cegły. Dobrze, że nie dali tam żadnych okien, choć to chyba południowa wystawa.
I tu jeszcze jedno zdjęcie, na elewacji logo dewelopera (ciekawe, jak to się ma do uchwały krajobrazowej, skoro `nazwy sklepów poznikały nawet z galerii Serenada.

sprzedane 132
wolnych 51
zarezerwowanych 16
umowa rezerwacyjna 4
Czyli od kwietnia jednak sporo mieszkań na Osiedlu Ulubionym w Krakowie się sprzedało, patrząc na dane powyżej.

sprzedane 132
wolnych 51
zarezerwowanych 16
umowa rezerwacyjna 4
Czyli od kwietnia jednak sporo mieszkań na Osiedlu Ulubionym w Krakowie się sprzedało, patrząc na dane powyżej.
Mieszkam niedaleko tej inwestycji i dopiszę opinie jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem. Hałas jest bardzo duży, ekrany akustyczne prawie nic nie dają. Jest bardzo duży ruch na Opolskiej, plus codziennie syreny karetek i policyjne, zdarzają się nawet włączone syreny w godzinach 11-12 w nocy jak człowiek już śpi. Zdarzyło mi się, że taka syrena mnie wybudzała ze snu. Oczywiście zakładam, że deweloper wziął to pod uwagę i jakieś super nowoczesne, dźwiękoszczelne okna zainstalował.
Niestety z powodu braku drzew w tej okolicy (i szykują się kolejne wycinki ze względu na budowę linii tramwajowej)i natężenia ruchu w lecie jest tutaj mega gorąco, od asfaltu i spalin okolica się mocno nagrzewa i bez klimatyzacji nie da się praktycznie wytrzymać w mieszkaniu.
Z tego co widzę po tych blokach, one są budowane bardzo blisko siebie - zero prywatności na co dzień, plus obok jest ten chodnik więc masa ludzi przechodzi codziennie, szczególnie psy są upierdliwe bo ujadają i echo się niesie po całym osiedlu.
Z plusów to wszędzie jest blisko, niedaleko sklep, apteka, poczta, stacja benzynowa, paczkomat, fryzjer itd. no praktycznie wszystko jest pod nosem.
Wybór dobry dla osoby niewrażliwej na dźwięki i upały
która nie chce stać w korkach i podróżuje raczej na nogach niż samochodem.
Dla osób posiadających samochód - to chyba wiedzą lepiej, że 29. listopada rozkopana i w budowie, no i za chwilę jak ten tramwaj będzie robiony to od Ronda Barei też będzie jeden wielki korek. Ogólnie często na nogach przechodzę szybciej pewne odcinki niż osoba obok siedząca w samochodzie.

Z tego co widzę po tych blokach, one są budowane bardzo blisko siebie - zero prywatności na co dzień, plus obok jest ten chodnik więc masa ludzi przechodzi codziennie, szczególnie psy są upierdliwe bo ujadają i echo się niesie po całym osiedlu.
Z plusów to wszędzie jest blisko, niedaleko sklep, apteka, poczta, stacja benzynowa, paczkomat, fryzjer itd. no praktycznie wszystko jest pod nosem.
Wybór dobry dla osoby niewrażliwej na dźwięki i upały

Dla osób posiadających samochód - to chyba wiedzą lepiej, że 29. listopada rozkopana i w budowie, no i za chwilę jak ten tramwaj będzie robiony to od Ronda Barei też będzie jeden wielki korek. Ogólnie często na nogach przechodzę szybciej pewne odcinki niż osoba obok siedząca w samochodzie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”