Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
ziomek_szuka

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: ziomek_szuka » 03 lis 2021, 19:18

Martab pisze:
ziomek_szuka pisze:
AdamKownacik pisze:
Ciekawi mnie czy są dalej osoby na tym forum które uważają że TERAZ jest dobry moment na kupy :)

Możliwe, że część z nich wpisuje już treść ogłoszenia na otodom :lol:
A tak na poważniej to rynek ma zawsze dwie siły kupujących i sprzedających.

Według mnie wbrew teoriom o popycie i podaży zazwyczaj jest albo rynek sprzedających albo kupujących.
I mimo wszystko wydaje się ,że dalej będzie więcej kupujących.
Moim zdaniem dlatego z HRE dalej będzie pisać że stopy nie chronią przed inflacja a nieruchomości tak.

Możliwe, że jeszcze przez chwilę tak, w statystykach dowiemy się pewnie za jakieś 6 miesięcy. HRE będzie zawszę pisać, że nieruchomości są najlepszą inwestycją, przy tylu inwestycjach rozpoczętych nie mają wyboru https://heritagere.pl/relacje-inwestorskie/
Think tank brzmi fajnie, ale w tym przypadku oznacza marketing i to bardzo skuteczny :idea:

NeVeS

Postautor: NeVeS » 04 lis 2021, 9:53

"Średnia wartość takiego kredytu mieszkaniowego wyniosła 307 850 zł. Miesięczna rata odsetkowa dla hipoteki o tej wartości wzrosła po pierwszej, wrześniowej podwyżce stopy referencyjnej o 0,4 pkt proc. średnio o 102 zł"

"Podwyżka o 0,75 pkt proc. do 1,25%, ogłoszona 3.11.br., oznacza kolejny wzrost średniej raty takiego kredytu o 192,41 zł. "'

ź: https://stooq.pl/n/?f=1451597

To już się zaczyna robić zauważalna kwota. :?, tyle wydaje miesiecznie na energetyki :lol:

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 lis 2021, 10:25

Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.

Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).

Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.

A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).

Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.
Załączniki
1.png
1.png (40.37 KiB) Przejrzano 3175 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

tomm

Postautor: tomm » 04 lis 2021, 15:15

no jak Czesi podniesli dzisiaj z 1.5 na 2.75 to Polska tez nie bedzie miala wyboru
dodatkowo dochodzi Polski Lad ktory podbije inflacje

Venya97

Postautor: Venya97 » 04 lis 2021, 15:36

anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.

Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).

Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.

A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).

Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

BidakZwynajmowanego

Postautor: BidakZwynajmowanego » 04 lis 2021, 15:58

Venya97 pisze:
anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Nad tym się wszyscy zastanawiamy. Czy obecnie jest dobry moment na zakup? Mi się wydaje że nie bo po tym co zrobił bank Czeski wydaje się że nas to też czeka. Aczkolwiek większość osób na tym forum uważa że mieszkania nie stanieją.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 04 lis 2021, 16:32

BidakZwynajmowanego pisze:
Venya97 pisze:

Nad tym się wszyscy zastanawiamy. Czy obecnie jest dobry moment na zakup? Mi się wydaje że nie bo po tym co zrobił bank Czeski wydaje się że nas to też czeka. Aczkolwiek większość osób na tym forum uważa że mieszkania nie stanieją.

Według mnie HRE && ytberzy/fliperzy/flaperzy będą dalej namawiać do kredytów a ludzie będą ślepo za nim podążać ;/

vorx

Postautor: vorx » 04 lis 2021, 16:38

Venya97 pisze:Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Rynek dopasowywuje się do zdolności kredytowej i to w głównej mierze ona wyznacza ceny na rynku. Do tego dochodzi rekomendacja S tak jak pisali wyżej plus wskaźnik DTI (debt to income ratio) który jest na poziomie 40-50%. Przy zmniejszonej zdolności kredytowej popyt na mieszkania spadnie, bo ludzie nie dostaną kredytu na jaki liczy deweloper. Wtedy deweloper dostosuje ceny do zdolności kredytowej bo długoterminowo sprzedawać musi. Tak więc osobiście liczę na spadki. Nie koniecznie od stycznia/lutego 2022.

Peace

Postautor: Peace » 04 lis 2021, 16:43

W tle jeszcze tli się jeszcze COVID (dziś 250 zgonów).

Martab

Postautor: Martab » 04 lis 2021, 16:44

vorx pisze:
Venya97 pisze:Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Rynek dopasowywuje się do zdolności kredytowej i to w głównej mierze ona wyznacza ceny na rynku. Do tego dochodzi rekomendacja S tak jak pisali wyżej plus wskaźnik DTI (debt to income ratio) który jest na poziomie 40-50%. Przy zmniejszonej zdolności kredytowej popyt na mieszkania spadnie, bo ludzie nie dostaną kredytu na jaki liczy deweloper. Wtedy deweloper dostosuje ceny do zdolności kredytowej bo długoterminowo sprzedawać musi. Tak więc osobiście liczę na spadki. Nie koniecznie od stycznia/lutego 2022.

Pytanie w jaki sposób dopasuje się deweloper. Gorsze lokalizacje? Januszerka? Zastopowanie podaży? (ale na czym będą zarabiać?)

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”