Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jarek111

Re: Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Postautor: jarek111 » 01 lis 2021, 18:38

noicomyzrobimy pisze:Dostali pozwolenie na użytkowanie 01.10.2021

Dobra wiadomość. Dzięki za info.

adran

Postautor: adran » 07 lis 2021, 14:05

witam. Czy odebrał ktoś już mieszanie? I mógł by się podzielić swoimi wrażeniami odnośnie jakości wykonania mieszkania?

noicomyzrobimy

Postautor: noicomyzrobimy » 07 lis 2021, 18:05

15.11 zaczynają się podobno odbiory ;)

okobakacz

Postautor: okobakacz » 17 lis 2021, 10:43

Jak tam pierwsze odbiory? Jak wrazenia?

Aneta83

Postautor: Aneta83 » 19 lis 2021, 9:37

Chce w przyszłym tygodniu nabyć mieszkanie na Stanczyka na zasadzie cesji i w umowie przedwstępnej jest, że nieruchomość nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.
Co o tym myślicie? Jakie tego mogą być konsekwencje?

fakir151

Postautor: fakir151 » 19 lis 2021, 10:18

Aneta83 pisze:Chce w przyszłym tygodniu nabyć mieszkanie na Stanczyka na zasadzie cesji i w umowie przedwstępnej jest, że nieruchomość nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.

Nie jestem specjalistą ale oznacza to tyle że musiały być wydane warunki zabudowy (WZ) aby można było otrzymać pozwolenie na budowę. Oznacza to że nie wiadomo co może powstać obok skoro nie ma planu zagospodarowania. Miasto decyduje na bieżąco. Trochę to dziwne, myślałem że cały Kraków ma plan zagospodarowania uchwalony.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 19 lis 2021, 11:24

fakir151 pisze:
Aneta83 pisze:Chce w przyszłym tygodniu nabyć mieszkanie na Stanczyka na zasadzie cesji i w umowie przedwstępnej jest, że nieruchomość nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego.

Nie jestem specjalistą ale oznacza to tyle że musiały być wydane warunki zabudowy (WZ) aby można było otrzymać pozwolenie na budowę. Oznacza to że nie wiadomo co może powstać obok skoro nie ma planu zagospodarowania. Miasto decyduje na bieżąco. Trochę to dziwne, myślałem że cały Kraków ma plan zagospodarowania uchwalony.

Nic z tych rzeczy, nie pamiętam dokładnie, ale teraz MPZP obowiązują na jakichś 60-70% powierzchni Krakowa - jak poszukasz, to znajdziesz dokładną mapkę i liczby. Kolejne są ciągle uchwalane. Bum budowlany ostatnich lat, to w większości jeszcze decyzje WZ, sprzed obowiązywania planów. Generalnie niestety jest tak, że plany w Krakowie uchwala się dopiero, jak już niewiele jest do ochrony na danym obszarze...

emate

Postautor: emate » 23 lis 2021, 20:20

okobakacz pisze:Jak tam pierwsze odbiory? Jak wrazenia?

Podobno porządnie zrobione! Mi goście od odbiorów znaleźli tylko wadę fabryczną w oknie (rysa między szybami) i 3 mm odchyłu na suficie w łazience. Jak z nimi rozmawiałem, to mówili, że ogólnie budynek OK. Natomiast mieszane uczucia co do tych reklamowanych smart rozwiązań: paczkomat może z 5 skrytek, aplikacja do otwierania drzwi, zamawiania windy nie działa itd. Ogólnie mi byłoby wstyd się tym chwalić na ich miejscu, bo na razie lipa. No i te miejsca parkingowe, parklifty - bardzo mało miejsca, nie wiem jak wjechać na miejsce parkingowe "na raz"...

okobakacz

Postautor: okobakacz » 23 lis 2021, 21:56

Znajoma odbierala mieszkanie ostatnio i rowniez podobno ekipa od odbiorow nie narzekala. No i sam deweloper wszystko uznal.. Szkoda ze juz nic nie zostalo do kupienia :D

Podobno tez maja juz zalatwiona sprawe w NSA?
Nie potrafie znalesc uzasadnienia wyroku, ale cos takiego widze na ewokanda
II OSK 2374/21 2021-11-17 Sala E niejawne 6010 II SA/Kr 295/20 A. Jurkiewicz (spr.) pozwolenie na rozbiórkę oraz zatwierdzenie projektu budowlanego i udzielenie pozwolenia na budowę

Odmówiono wstrzymania wykonania decyzji

fakir151

Postautor: fakir151 » 25 lis 2021, 8:40

okobakacz pisze:Znajoma odbierala mieszkanie ostatnio i rowniez podobno ekipa od odbiorow nie narzekala. No i sam deweloper wszystko uznal.. Szkoda ze juz nic nie zostalo do kupienia :D

Podobno tez maja juz zalatwiona sprawe w NSA?
Nie potrafie znalesc uzasadnienia wyroku, ale cos takiego widze na ewokanda
II OSK 2374/21 2021-11-17 Sala E niejawne 6010 II SA/Kr 295/20 A. Jurkiewicz (spr.) pozwolenie na rozbiórkę oraz zatwierdzenie projektu budowlanego i udzielenie pozwolenia na budowę

Odmówiono wstrzymania wykonania decyzji

Faktycznie, sygnatura się zgadza. Najwidoczniej sprawa się zakończyła. To fajnie bo otwiera możliwość wzięcia kredytu w dowolnym banku.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”