Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
asander

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: asander » 08 lis 2021, 7:48

tomm pisze:pytanie czy rzad rzczywiscie zrobic cos z fliperami i pustostanami, pustostanow jest naprawde duzo teraz, w nowych blokach czesto pali sie ~10% swiatel, np osiedle na szczycie turowicza

To ja mam nadzieję, że te regulacje nie będą wybiórcze i będą dotyczyły zarówno mieszkań w nowym budownictwie jak i starych, zapuszczonych, niezamieszkałych od lat domków jednorodzinnych. Tu gdzie obecnie mieszkam na Woli Justowskiej w samym moim sąsiedztwie doliczyłem się takich 3-4. Jeden np. kupił jakiś inwestor, chciał go wyburzyć i postawić nowy apartamentowiec na kilka mieszkań. Niestety nie zgodzili się sąsiedzi i teraz budynek stoi z pootwieranymi oknami i niszczeje. Ewidencji takich pustostanów pewnie nie ma.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 08 lis 2021, 8:55

asander pisze:
To ja mam nadzieję, że te regulacje nie będą wybiórcze i będą dotyczyły zarówno mieszkań w nowym budownictwie jak i starych, zapuszczonych, niezamieszkałych od lat domków jednorodzinnych. Tu gdzie obecnie mieszkam na Woli Justowskiej w samym moim sąsiedztwie doliczyłem się takich 3-4. Jeden np. kupił jakiś inwestor, chciał go wyburzyć i postawić nowy apartamentowiec na kilka mieszkań. Niestety nie zgodzili się sąsiedzi i teraz budynek stoi z pootwieranymi oknami i niszczeje. Ewidencji takich pustostanów pewnie nie ma.

Dziekoński wspominał że jedna z propozycji jaka jest dyskutowana to kataster od 2 nieruchomości, wystarczy wtedy wprowadzić możliwość odliczania takiego podatku od dochodów z najmu, nie podnosi on kosztów najmu , a rzeczywiście uderza we właścicieli pustostanów.

asander

Postautor: asander » 08 lis 2021, 9:39

krakus1891 pisze:
asander pisze:

Dziekoński wspominał że jedna z propozycji jaka jest dyskutowana to kataster od 2 nieruchomości, wystarczy wtedy wprowadzić możliwość odliczania takiego podatku od dochodów z najmu, nie podnosi on kosztów najmu , a rzeczywiście uderza we właścicieli pustostanów.

Dziekoński wspomniał o katastrze, ale nie dopowiedział, że ministerstwo samo oznajmiało nie raz, że nad tym nie pracuje. Więc to trochę bicie piany z jego strony, podgrzewanie tematu.

Lubię go słuchać ale takie nieprecyzyjne przekazy irytują. Do tego na końcu zamiast spuentować jakimś swoim wnioskiem to ten zaprasza na kolejny webinar... ehh znalazł sobie biznes "paplanie o nieruchomościach". Czy ktoś zrobił analizę wsteczną tak 1-2 lata na ile sprawdziły się jego przewidywania?

Mar G

Postautor: Mar G » 08 lis 2021, 9:46

asander pisze:
krakus1891 pisze:
asander pisze:

Dziekoński wspomniał o katastrze, ale nie dopowiedział, że ministerstwo samo oznajmiało nie raz, że nad tym nie pracuje. Więc to trochę bicie piany z jego strony, podgrzewanie tematu.

Lubię go słuchać ale takie nieprecyzyjne przekazy irytują. Do tego na końcu zamiast spuentować jakimś swoim wnioskiem to ten zaprasza na kolejny webinar... ehh znalazł sobie biznes "paplanie o nieruchomościach". Czy ktoś zrobił analizę wsteczną tak 1-2 lata na ile sprawdziły się jego przewidywania?

po poprzednich wykładach - z wakacji -wkleiłem jego wykres prognoz cen mieszkań na kolejne lata - tempo jednoznacznie wzrostowe. popadł wtedy przejściowo w niełaskę niektórych.
i to mu się sprawdza.

a że papla w kółko to samo - wystarczy wysłuchać 2-3 sztuk i każdy taki sam wniosek wysnuje. miły w odbiorze człowiek - ale czy cokolwiek nowego wniesie jeszcze ? mam wątpliwość.

Peace

Postautor: Peace » 08 lis 2021, 10:20

asander pisze:Czy ktoś zrobił analizę wsteczną tak 1-2 lata na ile sprawdziły się jego przewidywania?

A czy są robione takie analizy większości "ekspertów" od wycen spółek giełdowych?

Najbogatsi, którzy dobrze grają swoimi aktywami generalnie nie tworzą webinarów i kont na YouTube, ani nie latają po forum na multikontach chwaląc się mieszkaniami tylko piją driny na plaży daleko stąd ;)

Rak

Postautor: Rak » 08 lis 2021, 10:25

Peace pisze:
asander pisze:Czy ktoś zrobił analizę wsteczną tak 1-2 lata na ile sprawdziły się jego przewidywania?

A czy są robione takie analizy większości "ekspertów" od wycen spółek giełdowych?

Najbogatsi, którzy dobrze grają swoimi aktywami generalnie nie tworzą webinarów i kont na YouTube, ani nie latają po forum na multikontach chwaląc się mieszkaniami tylko piją driny na plaży daleko stąd ;)

Yea ..
youtu.be/-ic6BRnziNk?t=11 '..we wouldn't be so rich'

Ogólnie 99% piewców mądrości zawsze podpada pod motyw "jak zarobic .. napisac ksiazke jak zarobic i sprzedać ją frajerom". No ale to taka oczywista oczywistość.

Nawet jeżeli ktoś się nie wcześniej dwa razy nie pomylił, to nie znaczy, że się nie pomyli następnym razem. Akurat trafił.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 lis 2021, 11:25

Przyznam, że nawet podziwiam optymizm co poniektórych w momencie kiedy mamy najmocniejszy impuls prospadkowy jaki mieliśmy chyba od 10 lat. :D

Poniżej IRS 2Y. Rynki zakładają, że w ciągu dwóch lat średnie stopy wyniosą prawie 3%.

To będzie pogrom i w zasadzie tyle w temacie. Wyrok już zapadł, czekamy na egzekucję.
Załączniki
irs.jpg
irs.jpg (161.33 KiB) Przejrzano 3103 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 08 lis 2021, 11:31

anubis pisze:Przyznam, że nawet podziwiam optymizm co poniektórych w momencie kiedy mamy najmocniejszy impuls prospadkowy jaki mieliśmy chyba od 10 lat. :D

Poniżej IRS 2Y. Rynki zakładają, że w ciągu dwóch lat średnie stopy wyniosą prawie 3%.

To będzie pogrom i w zasadzie tyle w temacie. Wyrok już zapadł, czekamy na egzekucję.

zobacz historię kwotowań IRSów vs życie za ostatnie 10 lat.
mocno się zdziwisz jak się miało to nijak do faktycznych poziomów stóp w okresach wcześniej "obstawianych" w tym instrumencie.

zarówno w PLN - ale jeszcze lepiej to widać na EUR

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 08 lis 2021, 13:56

Murapol robi IPO. :D

bankier.pl/wiadomosc/Murapol-oglosil-zamiar-przeprowadzenia-IPO-i-wejscia-na-GPW-8219607.html

Najpierw Goldman opycha Robyga, teraz Murapol wyskakuje z IPO. Żniwa nadchodzą, anubisy z gotówką, drinki z limonką.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Denzel

Postautor: Denzel » 08 lis 2021, 14:07

Mar G pisze:
anubis pisze:Przyznam, że nawet podziwiam optymizm co poniektórych w momencie kiedy mamy najmocniejszy impuls prospadkowy jaki mieliśmy chyba od 10 lat. :D

zobacz historię kwotowań IRSów vs życie za ostatnie 10 lat.
mocno się zdziwisz jak się miało to nijak do faktycznych poziomów stóp w okresach wcześniej "obstawianych" w tym instrumencie.

zarówno w PLN - ale jeszcze lepiej to widać na EUR

Byś się nie zdziwił.Rostowski i Karnowski kandydatami Senatu do RPP.Obaj monetaryści.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”