anubis pisze:wyjdź na balkon, spójrz na kopiec
marzysz o takiej możliwości prawda ? z wynajmowanej suterenki na Wzgórzach K. nieco inne widoki pewnie
anubis pisze:wyjdź na balkon, spójrz na kopiec
anubis pisze:@Mar G, co Ty pleciesz. To tak jak w wątku ze zgadywanką stóp procentowych nie dałeś żadnego zakładu, ale natychmiast napisałeś, że anubis się mylił, bo zakładał wzrost 0,5 pp, a było 0,75 pp.
Weź na moment przestań wykładać kafelki na tych 40 metrach w P64, wyjdź na balkon, spójrz na kopiec, głęboki wdech i odpowiedz na pytanie: ile wyniesie grudniowy odczyt inflacji CPI? Te stopy, co mamy teraz to jest rozgrzewka.
W USA też już wywaliło inflację. Zaraz FED pewnie będzie szykował podwyżki. Cały projekt pt. QE powoli okazuje się światową klapą za który wszyscy zapłacą, a najwięcej ci co mają długi, czyli kredytobiorcy. Myślałem jednak, że taki stary pryk wie z autopsji, że komunizm nie działa oraz jak komunizm się kończy.
To się w głowie nie mieści, trudno to sobie wyobrazić, ale zaraz możemy mieć inflację CPI powyżej 10% i skokowe podwyżki stóp na 6-8%. Czy to się wydarzy? Nie wiem, ale scenariusze dla nieruchomości na najbliższy czas to od źle do bardzo źle. Podatki od pustostanów to już tylko kopanie leżącego.
JanuszBiznesu pisze:A Ty mówiłeś że będzie panic sell jak stopy podniosą xD
anubis pisze:JanuszBiznesu pisze:A Ty mówiłeś że będzie panic sell jak stopy podniosą xD
To poczekaj aż podniosą. 1,25% przy tej inflacji co mamy to jest żart, a nie stopy procentowe.
Żeby nie było. Ja mogę założyć co powinno być i jak by wyglądały stopy gdybym to ja był prezesem NBP. Mielibyśmy już dzisiaj 3,75%. Ale nie siedzę w głowie Glapińskiego, nie wiem jakie nadzienie będą miały pączki na posiedzeniu RPP, ani jakie telefony dostaną z centrali. Chociaż Muller ostatnio mówił, że w rządzie mają nadzieję, że NBP będzie walczył z inflacją. Więc jakieś tam błogosławieństwo chyba jest.
Z pewnością chcą też przywalić podatkami w właścicieli pustostanów, co w Krakowie jest doskonałą wiadomością, bo ile tego jest to zrobiłem nawet wątek o pustostanach.
Pytanie jeszcze czy będą przemycone przepisy anty AirBnB, ale to by było chyba już zbyt pięknie.
anubis pisze:JanuszBiznesu pisze:A Ty mówiłeś że będzie panic sell jak stopy podniosą xD
To poczekaj aż podniosą. 1,25% przy tej inflacji co mamy to jest żart, a nie stopy procentowe.
Żeby nie było. Ja mogę założyć co powinno być i jak by wyglądały stopy gdybym to ja był prezesem NBP. Mielibyśmy już dzisiaj 3,75%. Ale nie siedzę w głowie Glapińskiego, nie wiem jakie nadzienie będą miały pączki na posiedzeniu RPP, ani jakie telefony dostaną z centrali. Chociaż Muller ostatnio mówił, że w rządzie mają nadzieję, że NBP będzie walczył z inflacją. Więc jakieś tam błogosławieństwo chyba jest.
SmokWawelski pisze:Tymczasem mamy kolejny raport cen transakcyjnych, juz za III kwartal 2021.
Zgadnijcie...potanialo czy podrozalo....? Tutejsze prognozy, od poczatku pandemii, kolejny raz nic nie warte...
Rynek pierwotny: II kw 2020: 8608, III kw 2021: 9736 (13% wzrost)
Rynek wtorny: II kw 2020: 8061 III kw 2021: 9372 ( 16% wzrost)
Gloszono tu, ze na rynku wtornym mieszkania beda juz rozdawane prawie za darmo, a tymczasem podrozaly nawet wiecej niz na rynku pierwotnym, gdzie mialo byc taniej... o 50%!
Wspolczuje szczerze tym, co posluchali tych ekspertow. Nie bylo w tym co prawda od poczatku odrobiny zdrowej i zyciowej logiki, ale coz. Problem w tym, ze kolejne brednie mozemy tutaj nadal wyczytywac...mysle jednak, ze juz z usmieszkiem politowania po tych blisko 2 latach...
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości