Zakup mieszkania na zasadzie cesji umowy deweloperskiej
Re: Zakup mieszkania na zasadzie cesji umowy deweloperskiej
Stopy procentowe rosną, dopiero zaczęły rosnąć, przez najbliższe lata ceny mieszkań będą spadać, zatem zakup i cesja to teraz ryzykowna gra, zwłaszcza przy tak wysokich cenach mieszkań.
-
mariusz_00 pisze:Chodzi mi o to, że jest dziura w ziemi, kupuje cesje za 10% wartości i za kilka miesięcy to odsprzedaje, więc tutaj tak naprawde odbiór samego mieszkania, jego kupna i ogólnie późniejsze etapy mnie nie powinny dotyczyć - i tutaj sprostuj mnie jeśli się myle.
Wydaje mi się, że 1k na m2 w Krakowie przy takiej akcji powinno być do zrobienia
Można, jak najbardziej. Pamiętaj tylko, że zasadniczo nie będziesz się różnił się od sk**syna, który zatruwa rynek jak mało kto. Jeśli nie będziesz się w przyszłości wstydził powiedzieć o tym dzieciom, to możesz wchodzić - jest szansa, że jeszcze coś na tym zyskasz, zanim zostanie to całkowicie uwalone. Tylko to trochę jak z graniem w filmach dla dorosłych - kasa dobra, ale zeszmacenie zostaje na całe życie

Więc warto.
Aby zrobili to za Ciebie inni.
Aby zrobili to za Ciebie inni.
Ciekawe jak teraz wygląda biznes z odsprzedawaniem cesji, w sumie, to temat zrobił się jakoś mniej gorący w ostatnich miesiącach, czy tylko ja mam takie wrażenie?
Kto sprzedal ten zarobił, kto został ten... jeszcze nie wiadomo, ale coraz trudniej znaleźć kupca, więc może wtopić. IMO teraz to troche gorący kartofel, bo kupujących mało.
Orientujecie się może, jak to jest, jeżeli ktoś nie zdąży sprzedać cesji i mieszkanie przechodzi na niego, to rozumiem, że sprzedaje się takie już jako rynek wtórny, z podatkiem PCC, zgadza się? Jak jest z gwarancją na takie mieszkanie? Zgłasza się ją do tego, od kogo się kupiło czy do dewelopera - da się tak wg prawa zrobić?
-
ister pisze:Orientujecie się może, jak to jest, jeżeli ktoś nie zdąży sprzedać cesji i mieszkanie przechodzi na niego, to rozumiem, że sprzedaje się takie już jako rynek wtórny, z podatkiem PCC, zgadza się? Jak jest z gwarancją na takie mieszkanie? Zgłasza się ją do tego, od kogo się kupiło czy do dewelopera - da się tak wg prawa zrobić?
Niestety rp.pl/nieruchomosci/art36523411-nowa-ustawa-deweloperska-trudniej-bedzie-wycofac-sie-z-umowy
– Flipper nie będzie mógł rościć od dewelopera zbyt wiele w ramach np. wad istotnych albo rezerwować kilku lokali, bo to czyni go flipperem przedsiębiorcą. W przypadku wady nabywca końcowy będzie wymagał likwidacji szkody od sprzedawcy, którym będzie flipper. A praktyka rynkowa pokazuje, że to może być bardzo kosztowne – mówi Przemysław Dziąg, radca prawny z Polskiego Związku Firm Deweloperskich.
Zdaje się, że rząd zamierza ukrócić handel cesjami, czyli sprzedaż prawa do umowy rezerwacyjnej lub deweloperskiej. I bardzo dobrze, bo bywało tak, że w nowej inwestycji ktoś blokował najlepsze mieszkania, a następnie odsprzedawał prawa do nich kasując swoją marżę, często niemałą. To jednak była / jest pewna patologia tego rynku i dobrze, jeżeli to się skończy.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”