Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mar G » 17 lis 2021, 13:28

AdamKownacik pisze:
anubis pisze:W tym momencie tak. Gdybyś dzisiaj chciał kupić to musisz dać więcej, ale nie tak dużo więcej jak się wypisuje po różnych, śmiesznych portalach.

Jak się na co dzień chodzi, ogląda oferty i negocjuje to masz najlepszą statystykę - bo to statystyka Twoich własnych kryteriów.

A to nie Ty mówiłeś że jesteśmy na górce? Zmieniłeś retorykę że jednak nie jest tak drogo jak mówiłeś?

Wiesz, górka u niego była już w 2020.
Ale jak ktoś słusznie zauważył bardzo często pisze o drinkach. A media ostrzegają, że zapijanie wódą depresji ( a wszelkie symptomy widać po treści postów od 2 lat) do niczego dobrego nie prowadzą. A wyżerają szare komórki - zwłaszcza odpowiedzialne za funkcje pamięciowe.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lis 2021, 13:31

Nie jesteśmy na górce. Wydaje mi się, że ją już minęliśmy. Bardzo ciekawy jestem kolejnych danych na temat wolumenu kredytów, zakupów i cen.

Jak rozmawiam teraz z pośrednikami to też mówią, że popyt wyhamował i już nie jest tak prosto jak w pierwszej połowie roku.

To, że to ludzi dziwi to dowodzi, że mają pamięć złotej rybki. W pierwszej połowie roku Glapiński mówił o ujemnych stopach i szkolnych błędach. Inflacja zaczynała się rozpędzać, a ludzie kupowali dosłownie cokolwiek i byle gdzie. Był taki moment, że deweloperzy ogłupieli i nie wiedzieli nawet jak wyceniać inwestycje. Jeden wycenił "za nisko" i wszystko poszło w dwa dni, inny przestrzelił i sprzedaż zakończyła się klapą.

A jaki klimat mamy teraz?
- niższa zdolność
- wyższe stopy
- mniej pieniędzy na lokatach
- konieczność walki z inflacją
- koniec amortyzacji
- planowane podatki od pustostanów
- ...
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 17 lis 2021, 13:48

anubis pisze:Nie jesteśmy na górce. Wydaje mi się, że ją już minęliśmy.

Jak minęliśmy górkę to tzn że TERAZ ceny spadają?

Peace

Postautor: Peace » 17 lis 2021, 14:10

Peace pisze:
anubis pisze:E tam, przesadzasz. Za 12-13k spokojnie kupisz ładne mieszkanie w centrum.

Wyślij mi takie ładne mieszkanie za 12-13k w centrum (z garażem lub z własnym miejscem parkingowym nie pod chmurką), chętnie kupię.

Hej anubis spłodziłeś już kolejne dwa posty, a linków dalej nie ma.

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 17 lis 2021, 14:32

Osobiście prognozuję spadki cen nominalnych do około 8k przez najbliższe 24 miesiące.
8.5k średnio za metr mieszkania na pierwotnym w KRK.

Uważam też, że wtórny spadnie do około 8kza metr.

Uznaję to nadal za solidną korektę a nie krach.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 17 lis 2021, 14:34

rydler32 pisze:to że kiedyś nieruchy spadną to każdy wie, ale czy będzie krach, to już niekoniecznie.
sprecyzuj jaką diagnozę masz na myśli, i jeśli krach to czy to -10% czy -50% ;)

Stronnictwo wzrostowe mówi o czasowej stabilizacji i potem znowu "to the moon ", więc tak nie do końca każdy wie ...
Ja nie lubię rzucać takich procentów, bo przy tempie utraty wartości złotego , posługiwanie się wartościami nominalnymi niewiele nam mówi.
Wole odnosić się do fundamentów ekonomicznych, Jeśli nastąpi krach to cena 1 m2 zatrzyma się na poziomie mediany zarobków w krk, na dzień dzisiejszy mediana jest ok 5,5 tys.

Tak na marginesie rozmawiałem ostatnio ze znajomą pracującą w jednym z największych i najstarszych zagranicznych korpo w krk, zajmującej się BPO i SSC, przy czym Ona formalnie zatrudniona jest w UK, Mówi że dzieją się dziwne rzeczy, na PL skasowano budżety na wymiane komputerów oraz aktualizacje oprogramowania. Mówi że sama się zdziwiła jak zobaczyła że soft jest aktualizowany w całej europie z wyjątkiem PL ,
Twierdzi że wygląda to tak jakby szykowali się do ograniczania działalności w PL , bo w tym samym czasie jak zaczęły się cięcia budżetów u nas drastycznie wzrosły budżety na Rumunie i Bułgarie i wszystkie nowe projekty tam lądują.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 17 lis 2021, 15:48

Peace pisze:
Peace pisze:
anubis pisze:E tam, przesadzasz. Za 12-13k spokojnie kupisz ładne mieszkanie w centrum.

Wyślij mi takie ładne mieszkanie za 12-13k w centrum (z garażem lub z własnym miejscem parkingowym nie pod chmurką), chętnie kupię.

Możesz sobie sam otworzyć portale i poszukać. Ale wiadomo, że jak dajesz nierealne kryteria typu garaże na Kazimierzu to takich ofert nie znajdziesz. Kto na Kazimierzu ma garaż. :D Za to jak trochę zejdziesz na ziemię i chcesz 12-13k za mieszkanie z miejscem pod chmurką (np. na placu wew) to coś takiego wyłapiesz. Z tym, że co podkreślam - problemem nie są ceny tylko dostępność oferty. Stoi sobie teraz masa pustych mieszkań w centrum i czeka na lepsze czasy.

AdamKownacik pisze:
anubis pisze:Nie jesteśmy na górce. Wydaje mi się, że ją już minęliśmy.

Jak minęliśmy górkę to tzn że TERAZ ceny spadają?

Tak, wydaje mi się, że dokładnie w tym momencie spada średnia cena transakcyjna, ale zobaczymy to w statystykach dopiero za jakiś czas. Stopy procentowe mają bezpośrednie przełożenie na ceny mieszkań. To jest działanie w zasadzie natychmiastowe. Wyższe stopy to mniejsza zdolność kredytowa i mniej kasy na rynku.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Peace

Postautor: Peace » 17 lis 2021, 16:02

Peace pisze:Urządzonego ładnie, a nie pod wynajem z garażem/miejscem parkingowym w okolicach Stare Miasto/Kazimierz/Grzegórzki do ronda Grzegórzeckiego to poniżej 15k z metra (razem z prowizją i podatkami) już raczej nigdy nie kupisz.

Peace pisze:Wyślij mi takie ładne mieszkanie za 12-13k w centrum (z garażem lub z własnym miejscem parkingowym nie pod chmurką), chętnie kupię.

anubis pisze:
Peace pisze:
Peace pisze:Wyślij mi takie ładne mieszkanie za 12-13k w centrum (z garażem lub z własnym miejscem parkingowym nie pod chmurką), chętnie kupię.

Możesz sobie sam otworzyć portale i poszukać. Ale wiadomo, że jak dajesz nierealne kryteria typu garaże na Kazimierzu to takich ofert nie znajdziesz. Kto na Kazimierzu ma garaż. :D Za to jak trochę zejdziesz na ziemię i chcesz 12-13k za mieszkanie z miejscem pod chmurką (np. na placu wew) to coś takiego wyłapiesz. Z tym, że co podkreślam - problemem nie są ceny tylko dostępność oferty. Stoi sobie teraz masa pustych mieszkań w centrum i czeka na lepsze czasy.

Czy Ty siebie czytasz?

Ja właśnie szukam i wiem, że za 15 tysięcy nie kupisz za tyle w wymienionych trzech miejscach. Piszesz o 12-13, piszesz o kupowaniu penthouse'u w centrum, a dziwisz się, ze ktoś chce mieć miejsce postojowe w budynku, co Ty ten penthouse chcesz kupować, a auto stawiać w strefie płatnego parkowania? :shock:

nanu

Postautor: nanu » 17 lis 2021, 17:52

krakus1891 pisze:

Tak na marginesie rozmawiałem ostatnio ze znajomą pracującą w jednym z największych i najstarszych zagranicznych korpo w krk, zajmującej się BPO i SSC, przy czym Ona formalnie zatrudniona jest w UK, Mówi że dzieją się dziwne rzeczy, na PL skasowano budżety na wymiane komputerów oraz aktualizacje oprogramowania. Mówi że sama się zdziwiła jak zobaczyła że soft jest aktualizowany w całej europie z wyjątkiem PL ,
Twierdzi że wygląda to tak jakby szykowali się do ograniczania działalności w PL , bo w tym samym czasie jak zaczęły się cięcia budżetów u nas drastycznie wzrosły budżety na Rumunie i Bułgarie i wszystkie nowe projekty tam lądują.

Nic nowego. Też pracowałam w korpo od 2012 do 2018 (Capgemini, nie boję się tego napisać). Od 2016 było wyraźnie czuć, że nasza polska część zespołu zaczyna się zmniejszać, ludzie odchodzą ale nie zatrudniają nowych. W 2017 Polska część zespołu to było tak 30% a 70% to Rumunia i zapowiadało się na to, że zejdą do minimalnego minimum (najchętniej całkiej zamknęliby naszą polską część zespołu ale kontrakt zakładał, że zespół MUSI się spkładać z jednej części mieszczącej się w Polsce a drugiej w Rumunii i tylko nie było zaznaczone jakie to mają być proporcje).
Nie wiem jak jest obecnie bo odeszłam te 3 lata temu.

WiktorR

Postautor: WiktorR » 17 lis 2021, 19:43

Polecam obejrzeć może co poniektórym osobą wywiad pootwiera oczy youtu.be/3Dki4MKDkLg

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”