Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)
-
Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)
No i jak wasze metraże po tych odbiorach? Chyba ponabijano was trochę w butelkę z tymi obmiarami. Nie wiecie, że geodeta robi tutaj za osobę zaufania publicznego, a nie pracownika dewelopera? Deweloper musi powołać takiego ziomka na mocy ustawy. Co więcej, opinie takiego geodety może podważyć jedynie inny geodeta, a nie dowolny inżynier z firemki od odbiorów. Dobre firmy powiedzą wam o tym otwarcie.
Odnośnie metrażu mieszkania, u nas również wyszło 0,5m2 więcej (niestety głównie pod ścianami działowymi). Natomiast po rozmowie z deweloperem okazało się, że jeśli podczas odbioru i pomiaru z firmą specjalizującą się w odbiorach mieszkań, metraż zmieni się na naszą korzyść to Atal uznaje ten wynik i zwróci nadpłatę.
Anaa pisze:Odnośnie metrażu mieszkania, u nas również wyszło 0,5m2 więcej (niestety głównie pod ścianami działowymi). Natomiast po rozmowie z deweloperem okazało się, że jeśli podczas odbioru i pomiaru z firmą specjalizującą się w odbiorach mieszkań, metraż zmieni się na naszą korzyść to Atal uznaje ten wynik i zwróci nadpłatę.
Oczywiście, ja nawet byłem zaskoczony jak wszelkie uwagi tej firmy Biuro Budowy wpisywało do protokołu i akceptowało bez oporu. Jak wyrok. Zdają sobie sprawę miałem wrazenie ze te firmy mają umocowanie odpowiednie.
Co do powierzchni balkonu - obmiar miałem prosty bo prostokąt - nijak nie wiem dlaczego oficjalnie zmniejszyła się powierzchnia, bo nam wychodzi większy niż miał być. Nie wpisywałem do protokołu oczywiście.
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. To wszystko jest regulowane w prawie. Podczas mojego odbioru inżynier budowy od razu powiedział, że aby podważyć pomiar geodety (urzędnik) Atal (jak każdy deweloper) wymaga ekspertyzy rzeczoznawcy biegłego w zakresie czytaj minimum innego geodetę. Po coś ten geodeta jest tutaj powoływany. A wpisać do protokołu mogliście sobie wszystko, natomiast uznanie tego to inna kwestia. Nie ma opcji aby Atal na gębę zgodził się i powiedział powierzycie sobie metrem, a my wam wyrównamy jak będzie się nie zgadzać
Myślicie że geodeta też lata po lokalu z metrem albo nawet dalmierzem? Po pierwsze Atal odsyła was wtedy do geodety, bo po coś go powołali i deweloper nie czuje się tutaj wtedy nawet w sporze.

Tutaj np. o tym mowa, ale ja temat znam z pracy zawodowej youtube.com/watch?v=2UraFb963z8
RyszardT pisze:Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. To wszystko jest regulowane w prawie. Podczas mojego odbioru inżynier budowy od razu powiedział, że aby podważyć pomiar geodety (urzędnik) Atal (jak każdy deweloper) wymaga ekspertyzy rzeczoznawcy biegłego w zakresie czytaj minimum innego geodetę. Po coś ten geodeta jest tutaj powoływany. A wpisać do protokołu mogliście sobie wszystko, natomiast uznanie tego to inna kwestia. Nie ma opcji aby Atal na gębę zgodził się i powiedział powierzycie sobie metrem, a my wam wyrównamy jak będzie się nie zgadzaćMyślicie że geodeta też lata po lokalu z metrem albo nawet dalmierzem? Po pierwsze Atal odsyła was wtedy do geodety, bo po coś go powołali i deweloper nie czuje się tutaj wtedy nawet w sporze.
ale co Wy cały czas z tym geodetą ?
ja mówię n-ty raz głównie o protokole poprawek - co z tym geodeta ma wspólnego
Dostałem powykonawcze pomiary kontrolne - powierzchnia mieszkania zgodna , powierzchnia balkonu + : )
W moim przypadku doszedłem do tego że w umowie z deweloperem mam zaniżoną powierzchnię mieszkania w stosunku do tego co przedstawiają rzuty zawarte w akcie notarialnym. Jak policzyłem powierzchnie na podstawie rzutów z aktu notarialnego to w zasadzie zgadza się ona z "nową" powierzchnią wg której rozlicza się Atal.
Tak więc w rzeczywistości mieszkanie nie urosło o 0,5m2 tylko w procesie sprzedaży zostało przedstawione jako mniejsze.
Tak więc w rzeczywistości mieszkanie nie urosło o 0,5m2 tylko w procesie sprzedaży zostało przedstawione jako mniejsze.
U mnie mieszkanie się zgadza z pomiarami geodezyjnymi, a balkony wychodzą pomiędzy powierzchnia podana do rozliczenia a ta ofertowa. Wygląda na to, że powierzchnia ofertowa to powierzchnia całego balkonu, a ta z rozliczenia jest mniejsza o obróbki blacharskie
Ostatnio zmieniony 19 lis 2021, 18:01 przez Ibum1, łącznie zmieniany 1 raz.
Ibum1 pisze:U mnie mieszkanie się zgadza z pomiarami geodezyjnymi, a blony wychodzą pomiędzy powierzchnia podana do rozliczenia a ta ofertowa. Wygląda na to, że powierzchnia ofertowa to powierzchnia całego balkonu, a ta z rozliczenia jest mniejsza o obróbki blacharskie
To dobre informacje. Zwłaszcza wobec cen nad rowem po drugiej stronie ulicy - 14-17 k/ m2 ...
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”