Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Sabina28

Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Postautor: Sabina28 » 23 lis 2021, 21:35

Dzień dobry , na dniach odbieram mieszkanie i nie mam pojęcia ile potrzebuje pieniędzy na jego wykończenie . Ile kosztuje robocizna , ile materiały budowlane jak farby kleje ,a ile sam wystrój jak płytki , AGD?

Znajomi mi mówią ,żebym od razu zrobiła porządnie , a nie tanimi materiałami ,które nie wytrzymają próby czasu. Spisałam sobie jakieś farby flugger , panele quickstepa ,armatura hansgrohe/grohe. Wiem tylko ile może wynieść elektryka i oświetlenie bo mój tatko robił i jak mamy w mieszkaniu 70 punktów , to zapłacimy majątek :cry:

rydler32

Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Postautor: rydler32 » 23 lis 2021, 21:48

3-3,5k od metra licz

nanu

Re: Ile dzisiaj kosztuje remont mieszkania? / Jaki jest koszt wykończenia mieszkania?

Postautor: nanu » 23 lis 2021, 22:04

Ja napiszę tak: miesiąc temu kupiliśmy mieszkanie. Znaleźliśmy z polecenia fachowca, który był wolny, a nie termin miał na minimum za pół roku lub rok. W tej chwili kończy robić ściany (położył gips, gładź i w tym tygodniu zabiera się za farbę). Robi z dwoma pomocnikami (mamy mieszkanie na 95m2) i robocizny za te ściany wziął 50zł/m2 (twierdził, że obecnie widełki rynkowe to 30-70m).

Tydzień temu kupiliśmy projekt łazienki w Leroy Merlin. Sam materiał+armatura itp (ale bez fug, klejów, tego co potrzebne do podwieszanego sufitu i pewnie jeszcze jakiś pierdół) kosztowało nas ponad 9tys (łazienka ma niecałe 4m2). Nie wiem jeszcze ile robocizny doliczy sobie nasz wykończeniowiec, miał napisać jak zobaczy projekt i policzy ile będzie z tym roboty.

Na podłogi damy panele winylowe. Nie mamy jeszcze wybranych ale chyba weźmiemy takie za około 100zł/m2 więc wyjdzie nam to 10 tyś, a do tego jeszcze mata/gąbka zabezpieczająca pod spód. Przymierzamy się zrobić to sami i z pomocą rodziny żeby zaoszczędzić na robociźnie. Chyba uda się ze dwie lub trzy pary drzwi kupić ale na pewno nie do wszystkich pomieszczeń.

I chyba na razie na tym skończymy, bo kasy mamy obecnie odłożone na wykończenie "tylko" 60tys. I na zrobienie kuchni już nam braknie.

Rak

Postautor: Rak » 23 lis 2021, 23:42

(Jeśli bialy flugger to warto przypasować się do s300n lib podobnego zamiast czysto białego)

asander

Postautor: asander » 24 lis 2021, 9:05

Rak pisze:(Jeśli bialy flugger to warto przypasować się do s300n lib podobnego zamiast czysto białego)

Możesz jakiegoś linka podesłać, nic nie znajduję podając 's300n'.

asander

Postautor: asander » 24 lis 2021, 9:06

Sabina28 pisze:Dzień dobry , na dniach odbieram mieszkanie i nie mam pojęcia ile potrzebuje pieniędzy na jego wykończenie . Ile kosztuje robocizna , ile materiały budowlane jak farby kleje ,a ile sam wystrój jak płytki , AGD?

Znajomi mi mówią ,żebym od razu zrobiła porządnie , a nie tanimi materiałami ,które nie wytrzymają próby czasu. Spisałam sobie jakieś farby flugger , panele quickstepa ,armatura hansgrohe/grohe. Wiem tylko ile może wynieść elektryka i oświetlenie bo mój tatko robił i jak mamy w mieszkaniu 70 punktów , to zapłacimy majątek :cry:

Przecinki stawiamy zaraz za wyrazem, o tak. Pozdrawiam ;)

asander

Postautor: asander » 24 lis 2021, 9:08

rydler32 pisze:3-3,5k od metra licz

To ja mam ambicje wykończyć znacznie taniej (początkowo dla siebie, później na wynajem), ale część prac na pewno będę wykonywał sam 8-)

Rak

Postautor: Rak » 24 lis 2021, 9:26

asander pisze:
Rak pisze:(Jeśli bialy flugger to warto przypasować się do s300n lib podobnego zamiast czysto białego)

Możesz jakiegoś linka podesłać, nic nie znajduję podając 's300n'.

ncscolorguide.com/ncs-index-1950/ncs-s-0300-n

Są pomalowane na kartkach za ul. Zakopiańskiej po lewej za wejściem. Niestety są tam różne zarowki oświetlające :(

Wcześniej miałem biały bialy i nigdy więcej bo był zbyt zimny.

Mar G

Postautor: Mar G » 24 lis 2021, 10:23

rado pisze:Flugger, Hansgrohe i powiedzmy taki srednio wyzszy standard powinien wyjsc was okolo 3 tys zl za metr. Mozna pewnie odrobine taniej: jak umiecie jakies rzeczy zrobic sami i estetycznie mozecie isc z samym soba na kompromisy, macie czas na szukanie tanich materialow i jezdzenie po sklepach.

podzielę się krótko doświadczeniami ostatniego roku - 3.lokal robię więc nabrałem świeżego spojrzenia.

- materiały jak powyżej dobra jakość - nie premium ale standard ++. na nich właśnie robiłem.
można na takim standardzie zrobić taniej - 2 k + obecnie - tylko trzeba włożyć trochę czasu i mając przygotowane komponenty na liście być czujnym na promocje (na kilkudniowe akcje końcami miesiąca/kwartału z rabatami 15-20% w salonach od cen i tak niższych niż katalogowe, watchować elazienki czy sanitbuye i od katalogu osprzęt do 50% taniej kupisz - za deszczownicę zamiast 4k zapłacisz 1.5 czy 2 etc).
to samo chemia cała.
lub akcje 1-2-3-4-5.

analogicznie AGD na ostatnim etapie.
a czy się zmieścisz w 2 czy 3k - zależy od proporcji pomieszczeń drogich (kuchnia/łazienka/hall) do powierzchni całkowitej.

- Ps. dla osoby nastawionej na panele winylowe za 100 pln. przemyśl ponownie decyzję. wiem, że to jest promowany materiał mocno ostatnio, ale pogadaj szczerze z ludźmi z branży. to jest nowe wcielenie słynnego linoleum. zakładają, że na ten wysokomarżowy produkt moda przeminie tak szybko jak nadeszła. a za 100 kupisz najniższą półkę tego produktu - pewnie 4mm.
dopiero 10mm mają zintegrowany korek dodający cokolwiek naturalności.
winyl wymaga przede wszystkim wylewki jak brzytwa. wylewka developerska z reguły nie spełnia wymagań - trzeba wylać gładziutki samopoziom - bo na cienkich panelkach pękają po kilku mcach zamki. lepiej spisują się w pomieszczeniach zacienionych bez dostępu słońca - w mieszkaniach nasłonecznionych mocno latem przy kilkudniowej nieobecności wyczuwa się zapach gumy. to są wszystko opinie z branży.
lepsza półka tego produktu to już 200-250 pln/m. ale to wciąż linoleum.
za taki poziom cenowy bardziej rekomendują np. tradycyjne sprawdzone np. Krono z kilku serii Zero Water lub analogiczne innych producentów - jesli nie chcesz iść w Barlinek czy czyste drewno.

- W każdym razie z 60 tys to się nie wyrobisz w żaden sposób z możliwością zamieszkania.

- fachowiec 50 pln/m2 ścian sama robocizna - nietanio - ale pilnuj jakości - bo zastanawiające, że dostępny był od ręki. to się nie zdarza z reguły.

wszystkim życzę powodzenia

nanu

Postautor: nanu » 24 lis 2021, 10:53

Mar G pisze:- Ps. dla osoby nastawionej na panele winylowe za 100 pln. przemyśl ponownie decyzję. wiem, że to jest promowany materiał mocno ostatnio, ale pogadaj szczerze z ludźmi z branży. to jest nowe wcielenie słynnego linoleum. zakładają, że na ten wysokomarżowy produkt moda przeminie tak szybko jak nadeszła. a za 100 kupisz najniższą półkę tego produktu - pewnie 4mm.
dopiero 10mm mają zintegrowany korek dodający cokolwiek naturalności.
winyl wymaga przede wszystkim wylewki jak brzytwa. wylewka developerska z reguły nie spełnia wymagań - trzeba wylać gładziutki samopoziom - bo na cienkich panelkach pękają po kilku mcach zamki. lepiej spisują się w pomieszczeniach zacienionych bez dostępu słońca - w mieszkaniach nasłonecznionych mocno latem przy kilkudniowej nieobecności wyczuwa się zapach gumy. to są wszystko opinie z branży.
lepsza półka tego produktu to już 200-250 pln/m. ale to wciąż linoleum.
za taki poziom cenowy bardziej rekomendują np. tradycyjne sprawdzone np. Krono z kilku serii Zero Water lub analogiczne innych producentów - jesli nie chcesz iść w Barlinek czy czyste drewno.

- W każdym razie z 60 tys to się nie wyrobisz w żaden sposób z możliwością zamieszkania.

- fachowiec 50 pln/m2 ścian sama robocizna - nietanio - ale pilnuj jakości - bo zastanawiające, że dostępny był od ręki. to się nie zdarza z reguły.

wszystkim życzę powodzenia

Rozmawiałam z osobami z rodziny, które w przeciągu ostatnich pięciu lat samodzielnie kładły panele i wszyscy brali winyle (w tym podpytywaliśmy sąsiadów i oni tak samo) i są mega zadowoleni. Większość twierdziła, że brała z Quick step (chociaż tu mam wątpliwości czy raczej nie mieli na myśli sposobu łączenia paneli, czyli tego "fast click" czy jakoś tak).
Na pewno musimy mieć coś . i trwałego, bo mamy trójkę dzieci. Podłoga jest przez nich masakrowana każdego dnia.
Wiem, że wylewka już jest samopoziomująca, wykończeniowiec stwierdził, że jest dobrze zrobiona i tylko trzeba ją doczyścić i jedną warstwę gładzi dać. Obiecał zrobić to, pokazać nam jak się kładzie te panele i już będziemy robić sami.

Wiedzieliśmy, że mają tylko 60tys nie ma szans abyśmy zrobili minimum na wejście (dla nas minimum to jedna lazienka, kuchnia, ściany, podłogi i chociaż część drzwi wewnętrznych. Meble do salonu, łóżka, komody itp przeniesiemy z obecnego mieszkania żeby na razie było na czym spać, jeść i trzymać rzeczy) i będziemy powoli "ciułać". Niestety, ale trzeba było jeszcze te 100tys uzbierać na wkład własny i wszystkie podatki, taksy notarialne i inne płatności związane z kupnem. Mamy nadzieję, że jakoś uda nam się zrobić kuchnię chociaż w takim stopniu żeby się przeprowadzić i sprzedać stare mieszkanie żeby było na resztę wykończenia. Ale zobaczymy jak to wszystko się ułoży.

Co do wykończeniowca - wiem jak jest generalnie na rynku. Albo nikt nie był w stanie nam dać namiaru, bo mówił, że jego wykończeniowiec jest nie wart polecania albo własnie minim pół roku czekania aż będzie mieć wolny termin. Ten był z polecenia, póki co wygląda że zna się na robocie, wczoraj pokazywał nam która ściana okazała się krzywo zrobiona (przy skręcajacych schodach na piętro) i wyjaśnił jak sobie z tym poradził. Brzmiało to wszystko sensownie. Robociznę za łazienkę wyliczył na 9tys i zobaczymy jak mu ona wyjdzie. Jak jeszcze my byśmy byli w stanie sami pomalować ściany farbą i wierzymy, że uda nam się położyć te panele tak nie ma mowy o kładzeniu płytek i montowaniu armatury.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”