Ciekawie wygląda indeks urban.one za październik (nowszego raportu na razie nie ma). Wtedy była pierwsza podwyżka stóp, ale ceny hamowały już wcześniej.
urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-pazdzierniku-2021
Nastroje ekspertów bardziej pesymistyczne. Ciekawe jakie wyjdą odczyty za listopad i grudzień. I przede wszystkim styczeń. Czy w tym miesiącu czeka nas pierwsza, długo oczekiwana korekta? Wiele na to wskazuje.
Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac
Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac
- Załączniki
-
- indeks-urban.one_duze-miasta_lokale-mieszkalne_pazdziernik.png (103.26 KiB) Przejrzano 2553 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
pojawił się za to "raport" z niejakiego rynku pierwotnego.
Mieszkania w dużych miastach coraz trudniej dostępne.
rynekpierwotny.pl/wiadomosci-mieszkaniowe/raport-cenowy-grudzien-2021/12022
-
rydler32 pisze:pojawił się za to "raport" z niejakiego rynku pierwotnego.
doskonale widać to w krk gdzie mimo mitycznego bumu budowlanego nie ma nic na rynku

Jeśli ktoś widzi cokolwiek do kupienia to proszę o konkret

-
Mowiac krotko popyt przerasta podaz. Dodatkowo ta "podaz" jest wyjatkowo marna, fatalne uklady i lokalizacje w cenach rownie fatalnych.
Wg mnie, Ci co nie zdecydowali sie na jeszcze ciekawe inwestycje do 2019 roku i wybrzydzali na ceny, wyszli na tym bardzo slabo.
Wg mnie, Ci co nie zdecydowali sie na jeszcze ciekawe inwestycje do 2019 roku i wybrzydzali na ceny, wyszli na tym bardzo slabo.
JanuszBiznesu pisze:doskonale widać to w krk gdzie mimo mitycznego bumu budowlanego nie ma nic na rynku
Co masz na myśli pisząc „nie ma nic na rynku”? Jest mnóstwo mieszkań do kupienia gdzie sprzedaż stoi, jest ciężko znaleźć coś wartego swojej ceny to prawda, ale sama podaż istnieje.
-
Peace pisze:JanuszBiznesu pisze:doskonale widać to w krk gdzie mimo mitycznego bumu budowlanego nie ma nic na rynku
Co masz na myśli pisząc „nie ma nic na rynku”? Jest mnóstwo mieszkań do kupienia gdzie sprzedaż stoi, jest ciężko znaleźć coś wartego swojej ceny to prawda, ale sama podaż istnieje.
Tak jak pisałem, proszę o konkret

Nie mam na myśli kawalerek inwestycyjnych tylko normalne mieszkanie dla normalnej rodziny 2+2

Ostatnio zmieniony 06 sty 2022, 15:16 przez JanuszBiznesu, łącznie zmieniany 1 raz.
rado pisze:anubis pisze:Ciekawie wygląda indeks urban.one za październik (nowszego raportu na razie nie ma). Wtedy była pierwsza podwyżka stóp, ale ceny hamowały już wcześniej.
urban.one/blog/indeks-cen-nieruchomosci-w-pazdzierniku-2021
Nastroje ekspertów bardziej pesymistyczne. Ciekawe jakie wyjdą odczyty za listopad i grudzień. I przede wszystkim styczeń. Czy w tym miesiącu czeka nas pierwsza, długo oczekiwana korekta? Wiele na to wskazuje.
Wklejasz wykres cen, który idzie cały czas do góry i ewidentnie jest w trendzie wzrostowym i jednocześnie piszesz o korekcie... Byłbyś świetnym analitykiem w TVP.
Raport z rynek pierwotny w liczbach pokazuje że podaż zaczyna spadać (jak przewidywałem) Bo deweloperzy zawsze będą woleli (ograniczyć podaż i przeczekać niż obniżyć ceny)
Anubis jak dobrze pamiętam w zeszłym roku podawałes przykłady promocji świątecznych u deweloperow (m.in wiślane tarasy) jako przykład że krach nadciąga. Już tuż tuż, może podsumujesz co się przez ten rok zmieniło?
Spadły ceny o 10% czy wzrosły o 10%?
Podaż mieszkań spadła czy wzrosła?
W tym roku był wysyp promocji świątecznych ? Dało się negocjować łatwo cenę z deweloperami ?
Rozumiem twoje podniecenie z uwagi na wzrost stóp procentowych i perspektywą tego że to faktycznie może trend wyhamować i może nawet bedzie stabilizacja cen (czyli realnie obniżka cen przy wysokiej inflacji)
Nie zmieni to jednak faktu że kolejny rok twoje prognozy można wrzucić do śmietnika.
Jedyne co spadło to ilość konkretów w jego wykonaniu ( jak prosisz np o przykłady tych promocji )
JanuszBiznesu pisze:Peace pisze:JanuszBiznesu pisze:doskonale widać to w krk gdzie mimo mitycznego bumu budowlanego nie ma nic na rynku
Tak jak pisałem, proszę o konkretnajlepiej z układem
Nie mam na myśli kawalerek inwestycyjnych tylko normalne mieszkanie dla normalnej rodziny 2+2
Emaus Garden, 120 wolnych było jak ostatnio sprawdzałem. Na pewno znajdziesz tam coś dla 4 osobowej rodziny.
-
Peace pisze:JanuszBiznesu pisze:Peace pisze:Co masz na myśli pisząc „nie ma nic na rynku”? Jest mnóstwo mieszkań do kupienia gdzie sprzedaż stoi, jest ciężko znaleźć coś wartego swojej ceny to prawda, ale sama podaż istnieje.
Tak jak pisałem, proszę o konkretnajlepiej z układem
Emaus Garden, 120 wolnych było jak ostatnio sprawdzałem. Na pewno znajdziesz tam coś dla 4 osobowej rodziny.
No dobra ale ceny po 20 kilka tysięcy, najmniejsze mieszkania 44 metry prawie za milion z metra to ponad 2 razy tylko co średnia w krk. Nie chcą tego sprzedać tylko bardziej potrolować.
Średnia cena w krk to 10k z metra (nawet na obecnej górce i jest ona chętnie akceptowana przez klientów) wiec poproszę coś 10-12k.
Ostatnie jakie pamiętam to Zakątek Dąbie i zeszło ponad 75% w 24h. Dobrze że wiesz że jakby coś takiego rzucili to byśmy się zabijali

SmokWawelski pisze:Mowiac krotko popyt przerasta podaz.
Od momentu pierwszej podwyżki stóp procentowych podaż zaczęła szybko przerastać popyt. Teraz miesiąc w miesiąc zdolność będzie coraz mniejsza.
O spadku popytu powie Ci każdy pośrednik czy deweloper, o ile będzie chciał szczerze porozmawiać.
Teraz są jeszcze wyciskane przez różne portale ostatnie dane z III kwartału, ale historia zaczyna się od IV za który jeszcze danych nie ma.
Tu nawet nie chodzi o popyt na własne potrzeby bo to oczywiste, że przy zdolności kredytowej na ten moment 1/3 mniejszej tego popytu będzie mniej. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że krok w tył zrobili inwestorzy.
Glapiński wczoraj mówił, że inflacja w 2022 ma być sporo powyżej celu i dopiero w 2023 ma spadać. To oznacza, że na długo z nami zostaną wysokie stopy. Podaż będzie czekała 2 lata? Wątpię.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”