Witam Wszystkich. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z panelami winylowymi. Traktowane jako nowość oraz reklamowane jako wodoszczelne czy warto je położyć. Dość wysoka cena 2 do 4 razy większa niż paneli tradycyjnych a ponoć są zastrzeżenia do trwałości ich zamków na klik. Czy to prawda że mogą sprawić niespodziankę i po jakimś czasie ich użytkowania spływają na podkładzie w kierunku ścian rozrywając zazębienia w części środkowej pomieszczenia. Czy któś może coś powiedzieć o ich plusach i minusach na podstawie własnych doświadczeń czy wiedzy fachowej.
Pozdrawiam
Panele winylowe / czy warto położyc na podłogę / opinie o panelach winylowych
Re: Panele winylowe / czy warto położyc na podłogę / opinie o panelach winylowych
Jestem na nie. Zwykłe beda pewniejsze.
Re: Panele winylowe / czy warto położyc na podłogę / opinie o panelach winylowych
My byliśmy właściwie już przekonani do winyli ale ostatecznie za miesiąc będziemy mieć panele laminowane (od quick stepa).
Dużo podpytywaliśmy po znajomych i rodzinie, bo okazało się że dużo z nich w ostatnich latach kładło w nowych domach i mieszkaniach winyle i oni bardzo chwalą. Nic się z nimi póki co nie dzieje, zero jakichkolwiek problemów, łatwo się kładzie (wiele osób kładło samodzilenie żeby oszczędzić na wykończeniu).
Ja bym więc polecała popytać kogo możesz z kręgu znajomych i rodziny co oni mają na podłodze, i jeśli mają winyle, to zapytać jak się sprawują.
Dużo podpytywaliśmy po znajomych i rodzinie, bo okazało się że dużo z nich w ostatnich latach kładło w nowych domach i mieszkaniach winyle i oni bardzo chwalą. Nic się z nimi póki co nie dzieje, zero jakichkolwiek problemów, łatwo się kładzie (wiele osób kładło samodzilenie żeby oszczędzić na wykończeniu).
Ja bym więc polecała popytać kogo możesz z kręgu znajomych i rodziny co oni mają na podłodze, i jeśli mają winyle, to zapytać jak się sprawują.
Andrzej1 pisze:Witam Wszystkich. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z panelami winylowymi. Traktowane jako nowość oraz reklamowane jako wodoszczelne czy warto je położyć. Dość wysoka cena 2 do 4 razy większa niż paneli tradycyjnych a ponoć są zastrzeżenia do trwałości ich zamków na klik. Czy to prawda że mogą sprawić niespodziankę i po jakimś czasie ich użytkowania spływają na podkładzie w kierunku ścian rozrywając zazębienia w części środkowej pomieszczenia. Czy któś może coś powiedzieć o ich plusach i minusach na podstawie własnych doświadczeń czy wiedzy fachowej.
Pozdrawiam
wysokomarżowy produkt , w oczach fachowców podczas rozmów - po prostu linoleum w nowej odsłonie.
Też chętnie poznałbym doświadczenia osób, które zdecydowały się na panele winylowe, czy to faktycznie taki hit czy nie ma się czym zachwycać?
Ja mam panele winylowe w łazience i jestem zadowolony. Mam je już dłuższą chwilę i nie wybrzuszają się od wilgoci ani nie rozchodzą. No i komfort użytkowania jest nieporównywalny z płytkami. A jak chcecie poznać różne możliwości aranżacyjne takich płyt winylowych to przeglądnijcie sobie stronę strefaplyt.pl (np. strefaplyt.pl/karta-inspiracji/nowosc,1380)
A jak myślicie, co jest lepsze panele winylowe (pewnie .) czy deska barlinecka albo jakiś jej odpowiednik, czyli panel z podłogowy z kilku warstw drewna, z twardym na górze (na pewno mniej . na uszkodzenia)? Co byście wybrali do mieszkania dla siebie?
Ja to bym wziął parkiet
Ale generalnie, to miło czuć drewno pod stopą, więc pewnie brałbym deskę, mimo tego, że mniej .. Panele winylowe, to mi się kojarzą trochę z płytkami PCV, pewnie starsi znają np. ze szkół.

pat pisze:A jak myślicie, co jest lepsze panele winylowe (pewnie .) czy deska barlinecka albo jakiś jej odpowiednik, czyli panel z podłogowy z kilku warstw drewna, z twardym na górze (na pewno mniej . na uszkodzenia)? Co byście wybrali do mieszkania dla siebie?
Lita lub warstwowa deska np. 15 mm.
Ale nie Barlinecka marketowa tylko np. Walczak dąb
Winyl to kilka mm PCV w nowym wysokomarżowym wydaniu
I jak, ktoś zamontował może na podłodze panele winylowe i może napisać coś więcej o tym, jak to się sprawdza z perspektywy czasu? Jak w zimie się po tym chodzi, to jakaś w miarę ciepła podłoga?
Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”