Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mar G » 23 sty 2022, 15:14

SmokWawelski pisze:
anubis pisze:Anubis z youtube'a nagrał kolejny odcinek: youtube.com/watch?v=FxQyc0S3kb8

[No wlasnie. Tyle ze anubisem to on raczej nie jest. Chyba niezbyt uwaznie go sluchasz...

Najem bedzie swietnie funckcjonowal, ceny moga isc nawet jeszcze bardziej w gore.
Dojdzie do tego ze na mieszkanie pozwola sobie jedynie fundusze i prywani inwestorzy.

Spadajacy popyt i podaz, wzrost cen budowy, rynek nieruchomosci bedzie sie kurczyl.

jak w reszcie Unii będzie - właścicielami będą nieliczni co mieli głowę na karku - większość będzie ich klientami przez dekady.
tylko przyklasnąć

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 23 sty 2022, 15:47

Reszta nie przepłaci 8-)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 sty 2022, 18:47

A tak ćwierkają w branży. Od euforii po ciszę. No ciekawe dlaczego.
Załączniki
stagnacja.jpg
stagnacja.jpg (167.07 KiB) Przejrzano 2967 razy
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Glapa

Postautor: Glapa » 23 sty 2022, 18:56

Ja rozmawiałem z obido i nie zauważyli jeszcze niczego takiego.

Będzie się działo jak zaraz pół Ukrainy tu zjedzie z dobytkiem. Gdzie będą mieszkać? A to już w lutym będzie.

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 23 sty 2022, 20:33

Ja rozmawialem wczoraj ze sprzedawca jednego z najwiekszych deweleprow w PL. Poodobno mieszkania ktore maja schodza jak swieze buleczki. Nie...to nie w Batowicach i nie przy autostradzie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 sty 2022, 20:45

Glapa pisze:Ja rozmawiałem z obido i nie zauważyli jeszcze niczego takiego.

Myślę, że nie piszesz prawdy, ale nawet jeśli tak to ja dopowiem, że w maju 2020 też rozmawiałem z Obido i też mi mówili, że jest dobrze. Potem okazało się, że w tym okresie deweloperzy zanotowali więcej zwrotów niż sprzedaży (ujemna sprzedaż). Tak więc zapewnienia pośredników traktowałbym ostrożnie, bo to ich biznes.

SmokWawelski pisze:Ja rozmawialem wczoraj ze sprzedawca jednego z najwiekszych deweleprow w PL. Poodobno mieszkania ktore maja schodza

To napisz u kogo i na jakiej inwestycji - sprawdzimy w KW.

Widziałem też na TT wpis o inwestycji na Bronowicach, którą ktoś sprawdzał w KW i w której połowa to były cesje. Ciekawe o co chodziło, ale myślę, że o KRK od Echo, bo wysyp cesji jest na portalach z ogłoszeniami.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 23 sty 2022, 20:58

anubis pisze:1. Myślę, że nie piszesz prawdy, ale nawet jeśli tak to ja dopowiem, że w maju 2020 też rozmawiałem z Obido i też mi mówili, że jest dobrze. Potem okazało się, że w tym okresie deweloperzy zanotowali więcej zwrotów niż sprzedaży (ujemna sprzedaż). Tak więc zapewnienia pośredników traktowałbym ostrożnie, bo to ich biznes.
2. To napisz u kogo i na jakiej inwestycji - sprawdzimy w KW.

Uderz w stol, a.....
Tzn te wersje ktore Ci nie pasuja sa nieprawdziwe, a te co ci pasuja sa prawdziwe? Rownie dobrze mozesz podejrzewac, ze Tomek N i Bartek J podaja nieprawdziwe informacje... :lol: Podali gdzies zrodla swoich informacji? Tym bardziej, ze oczywistym jest, ze pisza bzdury zyczeniowe i jeden przeczy drugiemu. Moze sprawdzaj tak dokladnie i szybko wszystkie zrodla i linki, ktore tu podajesz...? 8-)

Glapa

Postautor: Glapa » 23 sty 2022, 22:30

anubis pisze:
Glapa pisze:Ja rozmawiałem z obido i nie zauważyli jeszcze niczego takiego.

Myślę, że nie piszesz prawdy, ale nawet jeśli tak to ja dopowiem, że w maju 2020 też rozmawiałem z Obido i też mi mówili, że jest dobrze. Potem okazało się, że w tym okresie deweloperzy zanotowali więcej zwrotów niż sprzedaży (ujemna sprzedaż). Tak więc zapewnienia pośredników traktowałbym ostrożnie, bo to ich biznes.

SmokWawelski pisze:Ja rozmawialem wczoraj ze sprzedawca jednego z najwiekszych deweleprow w PL. Poodobno mieszkania ktore maja schodza

To napisz u kogo i na jakiej inwestycji - sprawdzimy w KW.

Widziałem też na TT wpis o inwestycji na Bronowicach, którą ktoś sprawdzał w KW i w której połowa to były cesje. Ciekawe o co chodziło, ale myślę, że o KRK od Echo, bo wysyp cesji jest na portalach z ogłoszeniami.

Ja rozmawiałem tydzień temu. Nie wiem co było w maju.
Wówczas się nie interesowałem czekając na koniec jakiegoś szaleństwa cen, który jednak widzę trwa nadal. Teraz założyłem konto i rozmawiałem z panią pytającą o mój profil.

Proponuję założyć konto i sobie z nimi teraz porozmawiać.

Dziwnie piszesz, że myślisz, że piszę nieprawdę. Zadzwoń i porozmawiaj. Mi tydzien temu powiedziano, że wszystko sensowniejsze nadal znika od razu. Jeżeli jest dzisiaj po tygodniu już inaczej to super weź zadzwoń i sobie sprawdź. Tyle, że tydzień to też niewiele. Zadzwoń lepiej więc za kolejny tydzień i usłyszysz co powiedzą.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 24 sty 2022, 8:47

Panowie po co te nerwy ... , za chwilę będą dane BIK o sprzedaży kredytów w grudniu . Liczba ogłoszeń niemal na wszystkich portal zaczyna rosnąć.
Wielu kolegów prognozowało stabilizacje bądź spadek tempa wzrostów.
Przypomnę że w tym roku szykuje się rekordowa podaż , więc dla stabilizacji lub wzrostów popyt tez musiałby wzrosnąć.
Dane o kredytach do listopada i wyniki za Q4 deweloperów , dość jasno wskazują że popyt słabnie... Większa podaż , mniejszy popyt to taka dość ostra mijanka. Dodatkowo sygnały ze strony NBP że tych podwyżek stóp może jeszcze trochę się wydarzyć i mogą przebić oczekiwania rynku czyli na chwile obecna prawie 4,5 %,
Najlepsze są stękania banków że jak wibor przekroczy 4 % to im się kredyty mogą zacząć psuć ... , No cóż podejrzanie dużo z tych 0,5 mln kredytobiorców od 2019r , oprócz hipoteki spłaca też kredyt konsumpcyjny, cóż to taka tajemnica poliszynela że ten dodatkowy kredyt to wkład własny. No ale co się dziwić , jak liczba wniosków kredytowych spadła od marca prawie o połowę , a liczba udzielonych kredytów do listopada biła rekrody. Mniej wniosków a kredytów udzielamy więcej ... , no cuda.
Ciekawe czy "muzyka przycichła , czy po prosto przestała grać"

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sty 2022, 10:25

krakus1891 pisze:Panowie po co te nerwy ... , za chwilę będą dane BIK o sprzedaży kredytów w grudniu . Liczba ogłoszeń niemal na wszystkich portal zaczyna rosnąć.
Wielu kolegów prognozowało stabilizacje bądź spadek tempa wzrostów.
Przypomnę że w tym roku szykuje się rekordowa podaż , więc dla stabilizacji lub wzrostów popyt tez musiałby wzrosnąć.
Dane o kredytach do listopada i wyniki za Q4 deweloperów , dość jasno wskazują że popyt słabnie... Większa podaż , mniejszy popyt to taka dość ostra mijanka. Dodatkowo sygnały ze strony NBP że tych podwyżek stóp może jeszcze trochę się wydarzyć i mogą przebić oczekiwania rynku czyli na chwile obecna prawie 4,5 %,
Najlepsze są stękania banków że jak wibor przekroczy 4 % to im się kredyty mogą zacząć psuć ... , No cóż podejrzanie dużo z tych 0,5 mln kredytobiorców od 2019r , oprócz hipoteki spłaca też kredyt konsumpcyjny, cóż to taka tajemnica poliszynela że ten dodatkowy kredyt to wkład własny. No ale co się dziwić , jak liczba wniosków kredytowych spadła od marca prawie o połowę , a liczba udzielonych kredytów do listopada biła rekrody. Mniej wniosków a kredytów udzielamy więcej ... , no cuda.
Ciekawe czy "muzyka przycichła , czy po prosto przestała grać"

zatem spokojnie czekamy na mityczne 5 k na Krowodrzy wg proroctw z 2020.
albo chociaż 9 k

szykujmy nadwyżki w międzyczasie

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”