Cześć,
W jaki sposób montujecie klimatyzację w mieszkaniu ? Ściana zewnętrzna jest ścianą konstrukcyjną - w większości żelbet. Jednostka zewnętrzna musi stać na podłodze balkonu więc wszystkie rurki powinny być wkute w ścianę zewnętrzną. Jak to wyglądało u was? Robiliście korytka na zewnątrz? Jeżeli tak to na ścianie w mieszkaniu czy na zewnątrz?
Montaż klimatyzacji w nowym mieszkaniu i poprowadzenie rurek - Przybyszewskiego 64
Re: Montaż klimatyzacji w nowym mieszkaniu i poprowadzenie rurek - Przybyszewskiego 64
Elie7 pisze:Cześć,
W jaki sposób montujecie klimatyzację w mieszkaniu ? Ściana zewnętrzna jest ścianą konstrukcyjną - w większości żelbet. Jednostka zewnętrzna musi stać na podłodze balkonu więc wszystkie rurki powinny być wkute w ścianę zewnętrzną. Jak to wyglądało u was? Robiliście korytka na zewnątrz? Jeżeli tak to na ścianie w mieszkaniu czy na zewnątrz?
na zewnątrz nic nie możesz na elewacji robić.
Re: Montaż klimatyzacji w nowym mieszkaniu i poprowadzenie rurek - Przybyszewskiego 64
Wiem, dlatego pytam jak rozwiązaliście montaż klimatyzacji w mieszkaniu skoro na zewnątrz nic nie można robić, a jednocześnie jest to ściana konstrukcyjna.
-
Na tym etapie zostają maskownice poprowadzone po ścianie wewnątrz. W akcie notarialnym i papierach z odbioru jest zakaz naruszania elewacji oraz wkuwania w ściany konstrukcyjne od wewnątrz.
Witajcie sąsiedzi !
W instrukcji użytkowania jest jasno określone jak można montować klimatyzacje, po pierwsze należy uzyskać zgodę wspólnoty i spełnić poniższe wymagania:
- montaż musi zostać wykonany zgodnie z dokumentacja techniczna, atestami i sztuka budowlana
- nie można montować do elewacji, może tylko stać na balkonie
- instalacja nie może być rozprowadzona przez w zewnętrznych ścianach budynku a przejście przez elewacje musi posiadać izolacje przeciw wilgociowa i termiczna
- klimatyzator musi spełniać wszytkie stosowne normy
- zasilanie elektryczne musi być podpięte do instalacji lokalu
Mam nadzieje ze pomogłem. Miłego mieszkania i do zobaczenia
!

W instrukcji użytkowania jest jasno określone jak można montować klimatyzacje, po pierwsze należy uzyskać zgodę wspólnoty i spełnić poniższe wymagania:
- montaż musi zostać wykonany zgodnie z dokumentacja techniczna, atestami i sztuka budowlana
- nie można montować do elewacji, może tylko stać na balkonie
- instalacja nie może być rozprowadzona przez w zewnętrznych ścianach budynku a przejście przez elewacje musi posiadać izolacje przeciw wilgociowa i termiczna
- klimatyzator musi spełniać wszytkie stosowne normy
- zasilanie elektryczne musi być podpięte do instalacji lokalu
Mam nadzieje ze pomogłem. Miłego mieszkania i do zobaczenia

A jak sobie radzicie z odprowadzaniem skroplin z klimatyzacji położonej na balkonie? Jakiś zbiorniczek większy, bo chyba nie puszczenie na balkony niżej... Czy może da się jakoś podpiąć do odpływów?
Przede wszystkim, skropliny powstają w jednostkach wewnętrznych i to stamtąd je należy odprowadzać. U mnie ze wszystkich jednostek skropliny płyną na balkon gdzie trafiają do rynny. Pewnie było by lepiej gdyby to odprowadzić do odpływu instalacji, ale Atal zrobił jak uważał za słuszne.
Czy ktoś z Was mógłby polecić firmę która wykonała u Was instalację klimatyzacji zgodnie ze sztuką i wszelkimi zasadami wspólnoty?
avagen pisze:Czy ktoś z Was mógłby polecić firmę która wykonała u Was instalację klimatyzacji zgodnie ze sztuką i wszelkimi zasadami wspólnoty?
Sferawent robi klime dla Atala na naszym osiedlu, powinni zrobic zgodnie ze sztuka.
Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”