Górka Narodowa w Krakowie - kolejne inwestycje mieszkaniowe / plany zabudowy

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
realista

Górka Narodowa w Krakowie - kolejne inwestycje mieszkaniowe / plany zabudowy

Postautor: realista » 24 sty 2022, 19:35

Na początku witam wszystkich, od dłuższego czasu przeglądam forum i mam po raz pierwszy pytanie.

Otóż jestem zwykłym robolem spod Krakowa, w jakimś przewidywalnym czasie chcę być nadal robolem, ale z Krakowa (tak, wiem, zaraz ktoś napisze, że narodowa górka to taki Kraków jak z koziej ...). W każdym razie odpowiada mi mieszkanie w takiej dużej sypialni i generalnie im więcej ruchu wokół tym dla mnie lepiej, a przy tym w znośnej jak na chore czasy cenie.

Na chwilę obecną buduje tam lub wybudował bloki Sento (Sentotu), Megapolis (Ozon) i Buma (Przestrzenie Banacha). Co jest obecnie wybudowane i w jakim układzie to wiem, ale interesują mnie dalsze etapy, załączam mapkę jaką znalazłem
Obrazek
natomiast nie wiem jacy nowi deweloperzy lub obecni w następnych etapach będą tam budowali. Kto i czy faktycznie będzie budwał tam gdzie są oznaczone budynki "C" oraz tam gdzie niby ma powstać kolejne 2000 mieszkań?

Wiem, że na ten teren jest przygotowane zagospodarowanie przestrzenne, ale te ryciny nic mi nie mówią.

Zwracam się do Was z prośbą o informację, jacy deweloperzy (i jeśli wiadomo kiedy zaczną) będą budowali bloki w tym rejonie oraz wg Was, które miejsce będzie najbardziej ruchliwe (ruch pieszy) na całym tym osiedlu? Możecie bazgrać po tej mapce załączonej wyżej, będzie łatwiej się porozumieć.
Z góry dzięki, za każdą informację.

zyneon

Re: Górka Narodowa w Krakowie - kolejne inwestycje mieszkaniowe / plany zabudowy

Postautor: zyneon » 24 sty 2022, 22:36

Te 1000 mieszkań to kolejne etapy osiedla Ozon o ile nic się nie zmieniło.

Obrazek

br0neem

Re: Górka Narodowa w Krakowie - kolejne inwestycje mieszkaniowe / plany zabudowy

Postautor: br0neem » 26 sty 2022, 9:57

A czy ktoś orientuje się, czy mają tam powstać jakiekolwiek usługi, chociażby nawet sklepy typu Lidl czy Biedronka, nie wspominając o większych centrach handlowych; czy czeka nas kolejne blokowisko?

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 26 sty 2022, 12:06

Wygląda na ogromne blokowisko, a szkoda.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 26 sty 2022, 22:02

wolałbym już chyba centralna park xD

zyneon

Postautor: zyneon » 30 sty 2022, 21:17

investmap.pl/megapolis-development-planuje-budowe-nowego-osiedla-mieszkaniowego-w-krakowie.a300054

oxygen

Postautor: oxygen » 04 lip 2022, 14:01

zyneon pisze:Te 1000 mieszkań to kolejne etapy osiedla Ozon o ile nic się nie zmieniło.

A ten teren zielony / park na tej mapce powyżej, to w którym miejsca osiedla ma powstać? To będzie zieleń utrzymywana przez mieszkańców osiedla, czy może będzie to jakoś przekazane miastu i będzie to zieleń publiczna?

zyneon

Postautor: zyneon » 11 lip 2022, 9:20

oxygen pisze:
zyneon pisze:Te 1000 mieszkań to kolejne etapy osiedla Ozon o ile nic się nie zmieniło.

A ten teren zielony / park na tej mapce powyżej, to w którym miejsca osiedla ma powstać? To będzie zieleń utrzymywana przez mieszkańców osiedla, czy może będzie to jakoś przekazane miastu i będzie to zieleń publiczna?

Ten teren zielony to 2 ZP na mapce poniżej. Nie wiem nic więcej na ten temat.
Załączniki
Ozon 2.jpg
Ozon 2.jpg (202.38 KiB) Przejrzano 8449 razy

neo

Postautor: neo » 26 gru 2022, 22:51

Myślicie, że ta okolica ma szansę kiedyś stać się takim dobrym miejscem na mieszkanie, jak wiele starszych osiedli mieszkaniowych w Krakowie, jak osiedle Widok, Olsza albo Bieżanów / Prokocim? O ile do centrum Krakowa nie jest stamtąd jakoś bardzo daleko, to jak dla mnie, na jakąś sensowną infrastrukturę może tam już nie wystarczyć miejsca, nawet gdyby chciało się ją tam kiedyś zbudować. Spory plus za to, że jednak zbudują tramwaj, ale czy starczy miejsca na jakieś usługi publiczne i komercyjne?

pozdro

Postautor: pozdro » 27 gru 2022, 21:09

Tramwaj nawet spoko, ścieżka rowerowa do centrum będzie las witkowicki jest. Generalnie da się żyć. Wg indeksu pyszne.PL 350. Gorzej niz centralna park na galicyjskiej, tam indeks pyszne.PL 500. Aczkowiek zabudowa osiedli jakby ciut fajniejsza. Lokalizacja do zależy, obie są dość peryferyjne. Tramwaj w sumie taki troche turystyczny. Ma być SKA ale to zależy który blok tak z 1.5km czyli jak z Kauflandu na Bratysławskiej do Łobzów SKA. Z drugiej strony ulica Iwaszki i połączenie z rondem Barei. Choć też już bez tramwaju. Generalnie miejsce takie sobie. Jeszcz niezłą alternatywą jest maly Płaszów. Za cene 9k jest ok. Choć centralną można i po 7.9k dostać z tego co widzę. Generalnie jak się nie musi za dużo po Krakowie jeździć to nie ma tragedii. Ja liczę że tam kiedyś może zrobią Siewna SKA na dużej obwodnicy i łącznice na Kraków główny? Ale to pociag taz na 1h i za 20 lat najwcześniej, patrząc jak długo łącznica do Bonarki powstawała. To że więcej bloków to nawet lepiej pewnie w parterach jakieś lokale będą. Do tego może miasto w końcu szkołę zbuduje. Przedszkola to nie wiem w sumie. Generalnie pewnie lepiej nie mieć tam dzieci tylko psa albo kota. Stara górka narodowa ta pogorszona i chaotyczna jest bardzo średnia (by niepowoedzieć słaba, gotyk wygląda tragicznie) generalnie prądnik biały zachód tragedia, wschód nieco lepiej. Lidle i biedry gdzieś tam są tak do 1km więc więcej raczej nie powstanie. Lokalizacja średnia, ale jak cena dobra i układ dobry to można brać.

W sumie dużo zależy czy posadzą drzewa przy 29 listopada po przebudowie. Czy powstanie kiedyś SKA na dużej obwodnicy kolejowej. Czy powstanie tramwaj łączący górkę narodową z Premetrem na rondzie Polsadu. Czy miasto zbuduje szkoły. Czy powstanie park dolina prądnika w witkowicach (tam nawet chyba Gibała postulował powstanie dużego parku)
Aktualnie komunikacja z centrum dalej na autobusach będzie wisiała. Bo autobus jedzie 10-15min a tramwaj z 20 min

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”