Dan pisze:Witam Sąsiadów
Mam pytanie trochę z innej beczki.
Ostatnimi czasy mam zagwodkę odnośnie administrowania naszych budynków, ponieważ na samym początku słyszałem ze cos takiego jak czynsz nasz nie będzie dotyczył ( zresztą w prezentacji na stronie internetowej taka była informacja), a ostatnio znow uslyszalem od jednego z pracownikow, że będziemy mieć administratora, przynajmniej przez pierwszy rok narzuconego/wybranego przez dewelopera.
Co za tym idzie pojawi się pewno czynsz itp.
Czy może ktoś z Sąsiadów potwierdzić moje informację? Czy cos juz Wam wiadomo na ten temat? Czy narazie się nikt w to nie zagłębiał jeszcze?
Pozdrawiam

Cześć Dan,
Techniq współpracuje z firmą Eco Dom, z tego co czytałam na forum Słonecznych Ogrodów. Firma działa jako administracja wspólnoty, która tworzy się w danej inwestycji. Opłaty „czynszowe” to tak naprawdę opłata za miesięczną administrację i jest ona niższa niż czynsz w spółdzielni, przynajmniej była do tej pory.
Administracja budynkami jest wygodną opcją bo nikt z osobna nie będzie interesować się rachunkami i czystością za użytkowanie części wspólnej, naprawą usterek itd.
Warto poczytać czym różni się czynsz spółdzielni od opłat we wspólnocie
twojdom.eu/mieszkanie-bezczynszoweMnie interesuje kwestia funduszu remontowego i fajnie byłoby gdybyśmy już na starcie zaczęli „odkładać” miesięczną kwotę na przyszłe naprawy. Deweloper daje 5 lat rękojmi, ale potem jeśli nagle „spadnie” na nas jakaś naprawa to łatwiej będzie wyciągnąć kasę z funduszu jaki już mamy niż dostać „nagle” rachunek do zapłaty na XYZ monet