Podedworze 13 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum
-
Re: Bochenka / Podedworze Kraków od EkoPark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum
Czy już wiadomo kiedy rozpocznie się sprzedaż mieszkań ?
Re: Bochenka / Podedworze Kraków od EkoPark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum
Ojej, jak poczytałem dyskusję na temat zbiorkomu w tej okolicy, to się zastanawiam czy ja na pewno mieszkam na tym osiedlu 
Jeśli natomiast chodzi o wieści z terenu - od paru dni zaczęli roboty budowlane. Przede wszystkim użyczyli dojazd do sąsiedniej inwestycji (Palladio, Podedworze 9), ale na działce EkoParku też jakiś ruch, magazynowanie płyt drogowych itp.

Jeśli natomiast chodzi o wieści z terenu - od paru dni zaczęli roboty budowlane. Przede wszystkim użyczyli dojazd do sąsiedniej inwestycji (Palladio, Podedworze 9), ale na działce EkoParku też jakiś ruch, magazynowanie płyt drogowych itp.
Biskaj pisze:Ojej, jak poczytałem dyskusję na temat zbiorkomu w tej okolicy, to się zastanawiam czy ja na pewno mieszkam na tym osiedlu.
Co masz na myśli?
Paker pisze:Co masz na myśli?
Wypowiedzi teoretyków, którzy liczą metry do przystanków i chcą wybierać inwestycję w mieszkanie na podstawie liczby linii, bez patrzenia jak i gdzie one jeżdżą. Wchodząc bardziej w szczegóły: tramwaje są na każdym takie same, natomiast z autobusów liczy się tutaj tylko 164, akurat z Piasków Nowych przez Nowosądecką. Reszta jeździ w dziwne miejsca (=przesiadki) albo okrężnymi drogami, więc jak komuś zależy na czasie to nie jest żadną alternatywą dla wspomnianego 164.
Swoją drogą co jakiś czas słyszy się o bliżej nieokreślonych planach przedłużenia 164 i przeniesienia pętli w okolice skrzyżowania Podedworze/Bochenka. Nie wiem na ile to realny pomysł, a na ile miejska legenda, ale to by było ogromne usprawnienie dla obecnych i przyszłych mieszkańców Bochenka. Jak już wywłaszczą z użytkowania wieczystego całe Podedworze będzie można zawiązać jakiś lokalny komitet i zacząć o to zabiegać

Autobusik zapewnię zrobia do bochenka jak ten ekopark zbuduja bo mieszkancow przybyło.
Ale dla mnie najważniejszy tramwaj. Od jesieni nowe tramwaje trasa Lagiewnicka dojdą (coprawda do nikad, ale na Wadowicka mozna bedzie dojechac), oraz pewnie autobusy na Ruczaj
Ale dla mnie najważniejszy tramwaj. Od jesieni nowe tramwaje trasa Lagiewnicka dojdą (coprawda do nikad, ale na Wadowicka mozna bedzie dojechac), oraz pewnie autobusy na Ruczaj
Biskaj pisze:Paker pisze:Co masz na myśli?
Wypowiedzi teoretyków, którzy liczą metry do przystanków i chcą wybierać inwestycję w mieszkanie na podstawie liczby linii, bez patrzenia jak i gdzie one jeżdżą. Wchodząc bardziej w szczegóły: tramwaje są na każdym takie same, natomiast z autobusów liczy się tutaj tylko 164, akurat z Piasków Nowych przez Nowosądecką. Reszta jeździ w dziwne miejsca (=przesiadki) albo okrężnymi drogami, więc jak komuś zależy na czasie to nie jest żadną alternatywą dla wspomnianego 164.
Swoją drogą co jakiś czas słyszy się o bliżej nieokreślonych planach przedłużenia 164 i przeniesienia pętli w okolice skrzyżowania Podedworze/Bochenka. Nie wiem na ile to realny pomysł, a na ile miejska legenda, ale to by było ogromne usprawnienie dla obecnych i przyszłych mieszkańców Bochenka. Jak już wywłaszczą z użytkowania wieczystego całe Podedworze będzie można zawiązać jakiś lokalny komitet i zacząć o to zabiegać
@Biskaj ewidentnie mało podróżujesz autobusami i wiem co mówię, bo jeżdżę przez to osiedle dobre kilkadziesiąt lat i wiem, że komunikacja z ul. Podedworze do najwygodniejszych nie należy i jeśli ktoś tu jest teoretykiem, to właśnie Ty. Co do kryteriów wyboru inwestycji, to każdy ma swoje, ale nikt mi nie powie, że komunikacja również ta miejska nie ma znaczenia. Nie każdy przemieszcza się tylko samochodami (patrz np. dzieci dojeżdżające do liceum), osoby starsze, osoby wynajmujące mieszkania szukające dobrego dojazdu do centrum. 164 w tym rejonie nie rozwiązuje wszystkich problemów i nie jest prawdą, że liczy się tylko 164, bo reszta autobusów dojeżdża w dziwne miejsca. Zależy co kto nazywa "dziwnym miejscem" i w jakim kierunku podąża. Proponuję jednak nie mierzyć wszystkich tą samą miarą i trzymać się kurczowo tylko 164 i dokładnie sprawdzić zanim się coś napisze... Przedłużenie komunikacji jeśli w ogóle nastąpi, to wzdłuż ulicy Łużyckiej i to w dalszym ciągu nie poprawi jakości komunikacji oddalonej od ul. Łużyckiej ul. Podedworze. Żeby była jakakolwiek odczuwalna i widoczna poprawa komunikacji w tym rejonie - musiałby jeździć autobus ulicą Bochenka, w co w najbliższym czasie osobiście nie wierzę, choć z uwagi na sąsiedztwo szpitala Św. Rafała jakaś minimalna szansa jest. Tak było ze Szpitalem w Prokocimiu, którego obecność spowodowała objazdy niektórych istniejących już linii i tym samym poprawiła komunikacje dla osiedli w jego rejonie. Nie mniej jednak to pieśń przyszłości.
Ty jeździsz przez osiedle, ja mieszkam na osiedlu. Ale ok, jestem teoretykiem, niech tak będzie
Tymczasem EkoPark zwozi odpady budowlane w charakterze podbudowy

Biskaj pisze:Ty jeździsz przez osiedle, ja mieszkam na osiedlu. Ale ok, jestem teoretykiem, niech tak będzie![]()
Dobra reklama dewelopera nie jest zła @Biskaj

Biskaj pisze:Ty jeździsz przez osiedle, ja mieszkam na osiedlu. Ale ok, jestem teoretykiem, niech tak będzie
Gdzie tam się taka duża działka uchowała? Nawet nie wiedziałem, że tam jest jeszcze tyle terenu pod zabudowę.
To ja zapytam konkretniej, ile się jedzie tramwajem / autobusem do centrum (Rondo Mogilskie / Teatr Słowackiego), wraz z dojściem do przystanku?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”