Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
tomm

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: tomm » 19 lut 2022, 22:56

naczelny flipper nie jest przekonany do dalszych wzrostow - zaklada ze beda 5% r/r ale radzi przygotowac sie tez na spadki
youtube.com/watch?v=bS3e4nLLcAA&t=2s

AgentDejv

Re: Ceny mieszkań w Krakowie i w Polsce - tylko nowe wywiady, artykuły i informacje

Postautor: AgentDejv » 20 lut 2022, 10:55

tomm pisze:naczelny flipper nie jest przekonany do dalszych wzrostow - zaklada ze beda 5% r/r ale radzi przygotowac sie tez na spadki

Nigdy nie jest tak drogo, żeby nie mogło być jeszcze drożej :)
Narazie byłbym ostrożny z prognozami. Gość zabezpiecza sobie tyły - mówi, że będzie rosło w 2022 o 5/10% ale jednocześnie, że może spadać. Dzięki temu jak ktoś mu wygarnie później, że spada, to powie - mówiłem ;) Jak urośnie to też powie, że miał rację - zapraszam na moje szkolenia :)

Dla mnie ta hiperbola cenowa w 2021/22 i wszędobylscy fliperzy, opychający Morawiecki to ostrzegawczy znak. W 2022 sprzedałem swoje 2 mieszkania. Pozbyłem się kredytu zanim oprocentowanie podniosą na WIborze 6m.

To co jest pewne : w 2022 ilość transakcji będzie dużo mniejsza niż w 2021. Myślę, że spadek 0 50% może stać się faktem.
Czy ceny spadną, wzrosną czy pozostaną w miejscu - zależy od tego jak zachowa się podaż. Deweloperzy na pewno nie pokażą teraz całej oferty. Podobno 2023/24 ma obfitować w nowe mieszkania. To dużo czasu. Na rynku wtórnym inwestorzy tacy jak ja mogą się redukować - szczególnie jeśli kupowali w latach 2013-2016. Jak ktoś kupił na Avii za 4200 i teraz może opchnąć za 12 000, to pewnie rozważy taką możliwość.

rydler32

Postautor: rydler32 » 20 lut 2022, 12:28

AgentDejv pisze:
tomm pisze:naczelny flipper nie jest przekonany do dalszych wzrostow - zaklada ze beda 5% r/r ale radzi przygotowac sie tez na spadki

Nigdy nie jest tak drogo, żeby nie mogło być jeszcze drożej :)
Narazie byłbym ostrożny z prognozami. Gość zabezpiecza sobie tyły - mówi, że będzie rosło w 2022 o 5/10% ale jednocześnie, że może spadać. Dzięki temu jak ktoś mu wygarnie później, że spada, to powie - mówiłem ;) Jak urośnie to też powie, że miał rację - zapraszam na moje szkolenia :)

Dla mnie ta hiperbola cenowa w 2021/22 i wszędobylscy fliperzy, opychający Morawiecki to ostrzegawczy znak. W 2022 sprzedałem swoje 2 mieszkania. Pozbyłem się kredytu zanim oprocentowanie podniosą na WIborze 6m.

To co jest pewne : w 2022 ilość transakcji będzie dużo mniejsza niż w 2021. Myślę, że spadek 0 50% może stać się faktem.
Czy ceny spadną, wzrosną czy pozostaną w miejscu - zależy od tego jak zachowa się podaż. Deweloperzy na pewno nie pokażą teraz całej oferty. Podobno 2023/24 ma obfitować w nowe mieszkania. To dużo czasu. Na rynku wtórnym inwestorzy tacy jak ja mogą się redukować - szczególnie jeśli kupowali w latach 2013-2016. Jak ktoś kupił na Avii za 4200 i teraz może opchnąć za 12 000, to pewnie rozważy taką możliwość.

tylko problemem może być podatek 19% jeśli to 5 < lat, chyba, że ktoś ponownie zainwestuje w nieruchy ...

Awatar użytkownika
MamaAnubisa

Postautor: MamaAnubisa » 20 lut 2022, 12:56

Można sprzedać teraz na górce naiwnym i kupić taniej już za niedługo

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 20 lut 2022, 15:00

rydler32 pisze:
tylko problemem może być podatek 19% jeśli to 5 < lat, chyba, że ktoś ponownie zainwestuje w nieruchy ...

Wszyscy, którzy kupili mieszkanie do końca 2016 r mogą już sprzedawać bez podatku. Dla reszty podatek może być najmniejszym problemem.
Ciekawi mnie jak rynek zachowa się gdy już przyjdą dane o kwartalnym spadku o ile takie będą, bo wydaje mi się, że pomimo spadku ilości transakcji pierwszy kwartał 2022 dalej może być wzrostowy. Nie jest powiedziane, że ceny jeszcze trochę nie urosną :)

asander

Postautor: asander » 21 lut 2022, 7:11

AgentDejv pisze: Jak ktoś kupił na Avii za 4200 i teraz może opchnąć za 12 000, to pewnie rozważy taką możliwość.

Na Avii za 12? Pogięło?

Mar G

Postautor: Mar G » 21 lut 2022, 8:03

asander pisze:
AgentDejv pisze: Jak ktoś kupił na Avii za 4200 i teraz może opchnąć za 12 000, to pewnie rozważy taką możliwość.

Na Avii za 12? Pogięło?

Niestety dla niektórych, nawet tam takie ceny 11-12 już pbowiązują wygląda. Pierwsze z brzegu

otodom.pl/pl/oferta/czyzyny-3-pok-balkon-eng-ID4fghN

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 21 lut 2022, 9:00

Co Wy opowiadacie? Podobno za 14k/m2 to mozna kupic perelki z widokiem na Wisle na Kazimierzu... Wystarczy popytac posrednikow. :lol:

czang

Postautor: czang » 21 lut 2022, 9:40

Mar G pisze:
asander pisze:

Na Avii za 12? Pogięło?

Niestety dla niektórych, nawet tam takie ceny 11-12 już pbowiązują wygląda. Pierwsze z brzegu

otodom.pl/pl/oferta/czyzyny-3-pok-balkon-eng-ID4fghN

No i to tam ludzie porobili dobre interesy na mieszkaniach, kupując je za kwoty z 4 z przodu, a teraz przynajmniej cześć z nich można sprzedawać bez podatku. Z wynajmu ROI tam też ludzie mają inne, niż kupujący w ostatnich 3 latach.

A samo osiedle też bardzo w porządku, jest dużo usług, są szkoły i przedszkola w okolicy. Park przy samym osiedlu i kilka innych w okolicy, nawet muzea, dobra komunikacja z widokiem na lepszą, sporo mieszkań widokowych, uchwalony miejscowy plan zagospodarowania.

Oby tak były w stanie obronić się mieszkania na osiedlach budowanych w ostatnich latach.

Zresztą to mieszkanie wykończone, a nie stan deweloperski, a to robi sporą różnicę.

Rak

Postautor: Rak » 21 lut 2022, 9:41

Po 14 to ja widzę wesołe ogłoszenie dla mieszkania na Duchackim (pewnie Lokum)

morizon.pl/oferta/sprzedaz-mieszkanie-krakow-podgorze-84m2-mzn2039985729

A przepraszam, żle popatrzyłem. Po 15 bez paru złotych stoi, aby wyglądało taniej.

Udanych zakupów!

( Znacznie powyżej poziomu Wisły, zatem nie zaleje. Te nad Wisłą to może zalać :D )

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”