Bonarka - Living infrastruktura osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
orlando

Bonarka - Living infrastruktura osiedla

Postautor: orlando » 15 mar 2022, 20:08

Nie jestem z Krakowa, a planuję zakup mieszkania pod wynajem. Możecie mi powiedzieć jak wygląda kwestia infrastruktury na osiedlu i wokół? części wspólne na osiedlu, jest gdzie odpocząć? Komunikację już sprawdziłam, to na plus. A jak reszta?

projekty1

Re: Bonarka - Living infrastruktura osiedla

Postautor: projekty1 » 16 mar 2022, 9:40

orlando pisze:Nie jestem z Krakowa, a planuję zakup mieszkania pod wynajem. Możecie mi powiedzieć jak wygląda kwestia infrastruktury na osiedlu i wokół? części wspólne na osiedlu, jest gdzie odpocząć? Komunikację już sprawdziłam, to na plus. A jak reszta?

Zależy co masz na myśli pod pojęciem infrastruktury? Samo osiedle jest w trakcie budowy, więc teren wokół jest w dalszym ciągu rozgrzebany i ciężko orzec jak to będzie wyglądało docelowo. Samo osiedle ma jak dla mnie nieciekawe położenie z uwagi na bliskie sąsiedztwo ruchliwej ul. Turowicza i nawet pod wynajem wydaje mi się mało atrakcyjną opcją. Ktoś, kto tam będzie mieszkał, będzie musiał siedzieć przy zamkniętych oknach. Myślę, że w tej okolicy są ciekawsze miejscówki pod wynajem (np. Walerego Sławka Lokum Deweloper, Fredry 6 Spravia). Osobiście nie kupiłabym tam mieszkania nawet pod wynajem przede wszystkim z uwagi na nieciekawe sąsiedztwo i bliskość bardzo ruchliwej ulicy.

Wokół samego osiedla poza centrum handlowym Bonarka i stacją PKP nie ma nic ciekawego. Brak osiedlowych sklepów na tzw. szybkie zakupy. Po sąsiedzku staw. Widuję nad nim czasem wędkarzy i niestety bezdomnych. Brak tam alejek spacerowych, jedynie trawa po pas, więc teren rekreacyjny to nie jest. Prze blokiem słychać szum ulicy, więc wyjście na spacer np. z dzieckiem na plac zabaw, jak dla mnie uciążliwe. Wynajem raczej dla osób, które szukają tylko miejsca na nocleg na dobę dwie, a nie do prowadzenia w nim życia i spędzania wolnego czasu po pracy. Mieszkanie przy ulicy nie jest szczytem marzeń, nawet dla wynajmujących, którzy stają się coraz bardziej wymagający. W Krakowie minęły już czasy - wszystko się wynajmie i warto jeszcze raz przemyśleć tą miejscówkę, bo przy bliższym poznaniu może się okazać, że ma jednak więcej wad niż zalet. Dobra komunikacja to dużo, ale nie wszystko. Choć z tą dobrą komunikacja w tym rejonie też bym zbyt nie przesadzała - zakorkowana Kamieńskiego i wyjazd z Bonarki też potrafią dać w kość w godzinach szczytu.

bon

Postautor: bon » 16 mar 2022, 10:15

Z tą komunikacją, to nie jest jakoś wybitnie, bo przydałby się tramwaj jednak, ale może pociągi będą kiedyś ciekawą alternatywą dla dojazdów do centrum Krakowa.

Na osiedlu Bonarka Livin są zaplanowane jakieś lokale usługowe? Ja nie kojarzę, ale może źle patrzyłem. Jeśli nie, to najbliżej będzie chyba galeria Bonarka, duże centrum handlowe, nie wiem czy dobry cel, żeby wyskoczyć rano po bułki...

Jeśli chodzi o tereny zielone, to jest ten teren ze stawem obok osiedla. Ale tam jednak dużo się nie dzieje i przydałby się jakiś lepszy park w okolicy.

orlando

Postautor: orlando » 17 mar 2022, 15:18

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że osiedle jest w budowie i wiele jeszcze wyjdzie "w praniu", ale liczyłam na jakieś przecieki, informacje co już jest itp. Chodzi właśnie o mieszkanie pod wynajem, więc z dobrym połączeniem z centrum, szybkimi zakupami (osiedlowe sklepy pewnie się pojawią) i ewentualnie miejscem na krótki spacer. Dzięki za odpowiedź. A macie jakieś informacje na temat tego, ile mieszkań się już sprzedało?

pozdro

Postautor: pozdro » 17 mar 2022, 16:39

Kiedys pod wynajem bylo dobre bo w okolicy pelno biurowcow i mialo pelno powstac miedzy Wadowicka a Tischnera, nawet Zablocie blisko. SKM i te sprawy. Ale teraz sie zdalnie pracuje wiec te biurowce moga nie powstac, dwa reszta pewnie stoi pusta. Co do sklepow to tylko bonarka zostaje. Choc zakupy w mallu to takie malo atrakcyjne, ale zawsze cos. Komunikacyjnie ok bo kladka bedzie kiedys rowerowa az do Wadowickiej - Ronda Matecznego. Najgorsze to faktycznie bliskosc saplinostrad samochodowych. Moze ewentualnie budynek najblizej galerie bonarka od wschodu z oknami na Wschod ewentualnie na zachod, licząc ze inne etapy osłonią. Walerego Slawka niby lepiej pod tym wzgledemz tyle ze dalej co centrum do SKM. Tu to SKM chyba juz dziala ale za wiele tam nie jezdzi narazie pewnie raz na 1h pociag wiec szalu tez nie ma

ania888

Postautor: ania888 » 20 mar 2022, 10:48

Komunikacyjnie jest w miarę dobrze, jest linia kolejowa i przystanki autobusowe- ale fakt tramwaj do centrum by się przydał. Wszystko zależy kto będzie wynajmował mieszkanie i jakie będzie miał oczekiwania. Co do sklepów, to aktualnie najbliżej jest Bonarka, a tam masz duży wybór sklepów odzieżowych, apteka, sklep spożywczych itd.

pozdro

Postautor: pozdro » 21 mar 2022, 15:04

Tramwaj to tam na wadowickiej w sumie jest. To chyba nie tak daleko. Jakby ta kladka pieszorowerowa byla dokończona i biurowce zbudowane to tam moze byc z 500m do tramwaju

teamfm

Postautor: teamfm » 21 mar 2022, 15:36

pozdro pisze:Tramwaj to tam na wadowickiej w sumie jest. To chyba nie tak daleko. Jakby ta kladka pieszorowerowa byla dokończona i biurowce zbudowane to tam moze byc z 500m do tramwaju

Dokładniej 1.2km

orlando

Postautor: orlando » 21 mar 2022, 22:59

A z tą kładką rowerową to jakieś bardziej potwierdzone informacje? Jak w ogóle okolica pod tym względem wygląda? Wiem, że na samym osiedlu mają być stojaki na rowery.

kokos

Postautor: kokos » 22 mar 2022, 9:41

orlando pisze:A z tą kładką rowerową to jakieś bardziej potwierdzone informacje? Jak w ogóle okolica pod tym względem wygląda? Wiem, że na samym osiedlu mają być stojaki na rowery.

Potwierdzona o tyle, że ta kładka ma powstać i robiony jest już jakiś projekt. Natomiast razie nie ma kasy na samą realizację (wiem, że kładka została zgłoszona przez miasto do PKP do jakiegoś programu Kolej+, ale nie wiem czy udało się coś wskórać).
Natomiast okolica wygląda dobrze rowerowo: ścieżka od Bonarki do Kamieńskiego i dalej albo kładką do centrum albo w kierunku Wieliczki.
Można też przez teren Fredry 6 (a docelowo przez nową drogę od ronda) dostać się do ul. Fredry i dalej w kierunku Sanktuariów albo do ul. Tischnera i dalej Ruczaj albo centrum.
Można w kierunku Kurdwanowa jechać

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”