Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla
To rondo, to jest jednak znacznie większe, niż się spodziewałem. W zasadzie nic dziwnego, bo okolica się rozrasta i coraz więcej ludzi wprowadza się w okolice ul. Sołtysowskiej i dalej, ale jednak dla tych bloków po sąsiedzku, to sporo zmienia jednak. Ale może przynajmniej korki w tym rejonie się zmniejszą.
Kolejny etap osiedla Aleja Pokoju 83 w Krakowie prawie gotowy, na to wygląda:

Ciekawe, jaki metraż ma ten narożny balkon na ostatnim piętrze tego nowego bloku, ale chyba całkiem spory jest.

No i jeszcze jeden blok, który jest właśnie kończony na tym osiedlu, które powstało w miejscu Polmozbytu.

Który etap osiedla podoba się Wam najbardziej?

Ciekawe, jaki metraż ma ten narożny balkon na ostatnim piętrze tego nowego bloku, ale chyba całkiem spory jest.

No i jeszcze jeden blok, który jest właśnie kończony na tym osiedlu, które powstało w miejscu Polmozbytu.

Który etap osiedla podoba się Wam najbardziej?
A czy tam przypadkiem przez osiedle nie ma przebiegać droga, która będzie się łączyła z nowym rondem przy ulicach Sołtysowskiej i Centralnej. Droga będzie prowadziła chyba od al. Pokoju właśnie do tego ronda. Nie wiem ile, ale na pewno duża część ruchu ze skrzyżowania Aleja Pokoju / Centralna. To będzie jednak skrót i być może nie będzie tam świateł. Jeśli będzie to normalna droga, bez ograniczeń, to raczenie nie będzie ona spokojna.
A są może zdjęcia tej drogi też, to chyba ta przechodząca pod tymi blokami właśnie, zgadza się?
Nowy pisze:A czy tam przypadkiem przez osiedle nie ma przebiegać droga, która będzie się łączyła z nowym rondem przy ulicach Sołtysowskiej i Centralnej. Droga będzie prowadziła chyba od al. Pokoju właśnie do tego ronda. Nie wiem ile, ale na pewno duża część ruchu ze skrzyżowania Aleja Pokoju / Centralna. To będzie jednak skrót i być może nie będzie tam świateł. Jeśli będzie to normalna droga, bez ograniczeń, to raczenie nie będzie ona spokojna.
Dokładnie tak, to docelowo będzie droga klasy lokalnej, chwilowo (na czas konczenia budowy nowego ronda) oznaczona jako droga wewnętrzna. Jutro z jakimis pracami MPEC zostanie juz otwarta, bo odcinek Centralnej do Al. Pokoju zostanie zamknięty do końca sierpnia. Ale za kilka miesięcy duża (jeśli nie większa) część ruchu z Alei Pokoju będzie szła dokładnie przez środek tego osiedla, docierając do nowego ronda i dalej w Sołtysowską. W zasadzie pewnie każdy mieszkający powyżej ronda na Sołtysowskiej będzie jeździł właśnie tak, bo po co miałby nadrabiać, żeby skręcić w Centralną kawałek dalej, stojąc jeszcze na światłach przy skrzyżowaniu Centralnej i Al. Pokoju. To samo pewnie będzie z osobami jadącymi do inwestycji Develii na Galicyjskiej.
Ta droga ma dochodzić / dochodzi bezpośrednio do nowego ronda:

i chyba powinna być już otwarta, albo stanie się to na dniach.

Generalnie trudno mi znaleźć powód, dlaczego miałbym jeździć do skrzyżowania z Centralną, żeby jechać w kierunku Sołtysowskiej, a nie wybrać tego zjazdu. Moim zdaniem większość ruchu w tamtym kierunku zostanie przekierowana na tą drogę, a ona biegnie przez środek osiedla Aleja Pokoju 83. Szkoda, że deweloper nie zaprojektował tego w taki sposób, żeby jednak droga omijała bokiem osiedle, tylko puścił ją pomiędzy blokami.

i chyba powinna być już otwarta, albo stanie się to na dniach.

Generalnie trudno mi znaleźć powód, dlaczego miałbym jeździć do skrzyżowania z Centralną, żeby jechać w kierunku Sołtysowskiej, a nie wybrać tego zjazdu. Moim zdaniem większość ruchu w tamtym kierunku zostanie przekierowana na tą drogę, a ona biegnie przez środek osiedla Aleja Pokoju 83. Szkoda, że deweloper nie zaprojektował tego w taki sposób, żeby jednak droga omijała bokiem osiedle, tylko puścił ją pomiędzy blokami.
bobo pisze:Generalnie trudno mi znaleźć powód, dlaczego miałbym jeździć do skrzyżowania z Centralną, żeby jechać w kierunku Sołtysowskiej, a nie wybrać tego zjazdu. Moim zdaniem większość ruchu w tamtym kierunku zostanie przekierowana na tą drogę, a ona biegnie przez środek osiedla Aleja Pokoju 83. Szkoda, że deweloper nie zaprojektował tego w taki sposób, żeby jednak droga omijała bokiem osiedle, tylko puścił ją pomiędzy blokami.
Może dlatego, że deweloper związany był zapisami planu miejscowego, który określa przebieg drogi.
Ciekawostką może być fakt, że zgodnie z planem rondo miało być w innym miejscu , a sama droga miała mieć oddzielne włączenie do ul. Centralnej. Należałoby więc zapytać w ZDMK, jakie były powody zmiany ustaleń w planie miejscowym.
No tylko może warto było to w planie zagospodarowania zmienić. Choć wiem, że to nie jest prosta i przyjemna procedura. Ale można było to zdecydowanie lepiej urządzić.
Atal wystąpił o pozwolenie na użytkowanie. Pytałem szanowne panie z biura sprzedaży o kolejne kroki/harmonogram, ale niestety nie dostałem odpowiedzi (nie pierwszy raz z resztą). Czy komuś może udało się uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania (kiedy będą odbiory techniczne mieszkań, w jakiej kolejności, tak samo jeżeli chodzi o odbiory kluczy)?
Dodatkowo mam jeszcze pytanie odnośnie projektowanego Parku Woźniców - czy ktoś orientuje się kiedy może nastąpić realizacja projektu? Zwłąszcza jeżeli chodzi o projektowaną przez studentów PK część za inwestycją Atala?
Dodatkowo mam jeszcze pytanie odnośnie projektowanego Parku Woźniców - czy ktoś orientuje się kiedy może nastąpić realizacja projektu? Zwłąszcza jeżeli chodzi o projektowaną przez studentów PK część za inwestycją Atala?
Ktoś wie co będzie między dwoma blokami po lewej od strony Centralnej? Tam obecnie są kontenery z budowy. Dość dużą przestrzeń i jestem ciekawa czy zrobią jakąś przestrzeń wspólna czy coś wcisną jeszcze : D
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”