Inwestycja Meiera 16E Kraków od Dom-Bud - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
oleo

Re: Inwestycja Meiera 16E Kraków od Dom-Bud - opinie na forum

Postautor: oleo » 01 kwie 2022, 10:46

Ulina pisze:A robił ktoś zmiany lokatorskie? Naszegi pietra jeszcze nie ma, ale chciałam dodać kilka gniazdek na pewno. Przesunąć można gniazdko czy sciane bezplatnie o ile jeszcze ich nie ma, a dodanie jakiegoś punktu kosztuje dodatkowo. Ale lepiej teraz niż kłuć potem

A jakie są koszty takich zmian, np. przesunięcia lub dołożenia gniazdka?

Lizaveta

Postautor: Lizaveta » 06 kwie 2022, 13:10

Ulina pisze:A robił ktoś zmiany lokatorskie? Naszegi pietra jeszcze nie ma, ale chciałam dodać kilka gniazdek na pewno. Przesunąć można gniazdko czy sciane bezplatnie o ile jeszcze ich nie ma, a dodanie jakiegoś punktu kosztuje dodatkowo. Ale lepiej teraz niż kłuć potem

Robiliśmy zmiany kiedy nie było naszego mieszkania. Także jeśli nie ma jeszcze mieszkania, to na spokojnie można przyjść do biura i powiedzieć co bym chcieli zmienić!
Dodatkowe gniazdko kosztuje około 200 zł.

baton3

Postautor: baton3 » 07 kwie 2022, 11:10

Czy orientował się ktoś z Państwa kiedy będzie możliwość wejścia na budowę? Mam na myśli wyjścia już do konkretnego mieszkania w celu weryfikacji np. Pomiarów

XyzAPP

Postautor: XyzAPP » 07 kwie 2022, 19:05

Wejście do mieszkania będzie możliwe jak z budowy wyjadą żurawie.

kaykay

Postautor: kaykay » 12 kwie 2022, 8:03

spidersweb.pl/bizblog/sad-kazal-deweloperowi-oddac-pieniadze-za-sciane

Co o tym sądzicie? Na meiera też trzeba płacić za powierzchnie pod ścianami nośnymi.

iti

Postautor: iti » 12 kwie 2022, 9:31

kaykay pisze:https://spidersweb.pl/bizblog/sad-kazal-deweloperowi-oddac-pieniadze-za-sciane/

Co o tym sądzicie? Na meiera też trzeba płacić za powierzchnie pod ścianami nośnymi.

Tu jest ciekawe źródło:

Powierzchnię pod ścianami działowymi przeznaczonymi do demontażu (które z góry są projektowane, jako ściany typu przepierzenia, a więc nadające się do łatwego demontowania bez wykonywania typowych robót budowlanych) wlicza się do powierzchni kondygnacji netto, czyli w dalszej konsekwencji do powierzchni użytkowej.

Powierzchnię kondygnacji zajmowaną przez ściany działowe nie przeznaczone do demontażu i ponownego montażu (czyli mające charakter trwałego podziału przestrzeni, jak np. ściany murowane) zalicza się do powierzchni konstrukcji.

pkn.pl/interpretacje_pn/PN-ISO%209836_2015-12_zapytanie%201.pdf

To ze strony Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, więc raczej wiarygodnie. A z czego są budowane te ścianki działowe? Tu jest mowa o murowanych. Typowych robót budowlanych też to raczej wymaga.

Dobrze, że wreszcie ktoś się za to zabrał.

kaykay

Postautor: kaykay » 12 kwie 2022, 11:02

Napewno przerobienie tych ścian w przyszłości będzie wymagało robót. Także będzie można ubiegać się sądownie o zwrot. W artykule piszą ze sporo osób jest w trakcie takich postępowań sądowych a dopiero pierwsza taka sprawa została wygrana przez klienta.

plaszak

Postautor: plaszak » 12 kwie 2022, 15:02

Byłoby super, gdyby ktoś wreszcie ukrócił praktykę doliczania sobie do powierzchni mieszkania powierzchni pod ścianami działowymi. Tylko wtedy strach czy deweloperzy nie zaczną sprzedawać mieszkań bez ścian działowych :D Mieszkania jednopomieszczeniowe ;)

tadam123

Postautor: tadam123 » 13 kwie 2022, 21:02

Pytał ktoś Dom-Bud dlaczego nie ma na stronie wizualizacji wnętrza i dostał jakąś sensowną odpowiedź? Mnie odpowiedzieli, że nie zostały jeszcze zaprojektowane, w co nie chce mi się wierzyć.

pawsta

Postautor: pawsta » 20 kwie 2022, 8:21

tadam123 pisze:Pytał ktoś Dom-Bud dlaczego nie ma na stronie wizualizacji wnętrza i dostał jakąś sensowną odpowiedź? Mnie odpowiedzieli, że nie zostały jeszcze zaprojektowane, w co nie chce mi się wierzyć.

Wnętrza czego?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”