Willa Sołtysowska Kraków od Samson-Dom - opinie i forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Re: Willa Sołtysowska Kraków od Samson-Dom - opinie i forum o inwestycji

Postautor: Master » 10 lip 2021, 23:37

chatte pisze:Ktoś rozważa zakup/kupił mieszkanie w tej inwestycji?
Chętnie wymienię się doświadczeniami, uwagami.

Ja obawiam się o ruch uliczny tam i korki, które tam często widuję. Jakie widzisz tu obejście? Jest jeszcze tramwaj na al. Pokoju.

chatte

Postautor: chatte » 20 sie 2021, 11:00

Master pisze:Ja obawiam się o ruch uliczny tam i korki, które tam często widuję. Jakie widzisz tu obejście? Jest jeszcze tramwaj na al. Pokoju.

Korzystamy z komunikacji miejskiej, więc tramwaje w takiej odległości dla nas są OK. Obawiam się o hałas z ulicy - nie wiem do końca jakie natężenie samochodów jest wieczorem i nocą.

Rozumiem, że kupujesz tutaj mieszkanie?
Jeśli udałoby się znaleźć kilka osób, które są zainteresowane, można by pomyśleć o grupowej analizie umowy deweloperskiej u prawnika - zawsze to kilka złotych w kieszeni.
Fajnie byłoby też stworzyć jakąś grupę, np. na 'twarzoksiążce', gdzie łatwiej się skontaktować z przyszłymi sąsiadami, może nawet poznać się przy jakiejś kawie... Z tego co udało mi się dowiedzieć, to będzie możliwość wybrania zarządu gdy wszystko się już rozkręci - to chyba lepsza opcja niż zarząd mianowany przez dewelopera.

magdag

Postautor: magdag » 20 sie 2021, 13:36

Mieszkam na osiedlu tuż za Willą Sołtysowska. Jeżeli chodzi o natężenie ruchu to wieczorem i w nocy jest znośnie, ruch niewielki. Słyszalny jest "szum" z ulicy nowohuckiej czy alei pokoju. W ciągu dnia - natężenie ruchu na ulicy Sołtysowskiej jest bardzo duże- niestety ciasna zabudowa, korki oraz wąska droga powodują, że bez względu na porę roku "śmierdzi" spalinami. A mieszkańców będzie coraz więcej bo budują się nowe osiedla- Atal, Centralna Park, inwestycja ProIns... Mieszkanie w wymienionej inwestycji - od ulicy Sołtysowskiej może być bardzo uciążliwe..

A okolica miała na prawdę duży potencjał... Kroki podejmowane przez mieszkańców w celu zagospodarowania Parku Woźniców co roku obijają się o ścianę... Kwestia czasu jak i ten teren przejmie jakiś deweloper...

Master

Postautor: Master » 21 sie 2021, 10:05

Interesowałem się tą inwestycją, ale cena, jak dla mnie, to jednak zbyt wysoka, ale przyglądam się, jak się sprzedają mieszkania. Faktycznie do przystanku tramwajowego z tego miejsca odległość jest jeszcze całkiem znośna. Jeżeli chodzi o ruch samochodowy, to jeszcze sprawdziłbym, jak dokładnie miałoby wyglądać nowe rondo Sołtysowska - Centralna w Krakowie, które ma powstać po sąsiedzku. Choć wszyscy liczą jednak na to, że jego budowa raczej usprawni ruch samochodowy w okolicy.

Ja jednak zostałbym przy forum, bo jednak nie każdy korzysta z mediów społecznościowych, a to łatwo znaleźć i wymienić się informacjami o inwestycji.

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 23 sty 2022, 21:24

Inwestycja ma już elewację, wygląda naprawdę nieźle, większość mieszkań wg strony sprzedana albo w rezerwacji. Niestety rondo które się już buduje) i dojazd/wyjazd z niego będzie praktycznie pod oknami. Natężenie ruchu na Sołtysowskiej jest ogromne, a będzie większe z powodu kolejnych powstających inwestycji. Jedna ściana z oknami i balkonami ma "piękny" widok na inny budynek mieszkalny i okna oraz balkony sąsiadow, z którymi w zasadzie niewiele brakuje, żeby sobie mogli rękę na dzień dobry podać - taka tam jest odległość. Wcześniej tam stał niski, podniszczony dom jednorodzinny więc wyobrażam sobie "zachwyt" mieszkańców "Sołtysowskiej perły", którym nagle przed oknami zaczął wyrastać inny budynek ;) Na terenie inwestycji nie ma żadnego terenu dla mieszkańców - ot, budynek mieszkalny tuz przy ruchliwej drodze. Chyba jedyne rozsądne mieszkania to te na wschod. W tej cenie, jak dla mnie, nieporozumienie.

iti

Postautor: iti » 10 lut 2022, 12:04

To jeszcze mała aktualizacja stanu tej inwestycji, widać, że coraz bliżej ukończenia i widać też, że wizualizacja raczej nie rozmija się z tym, jak to wyszło realnie.

Obrazek

Chyba jeszcze barierki na balkonach są do zamontowania, nie wiem czy tylko mi się tak wydaje, ale jakieś takie dosyć małe te balkony się wydają.

Obrazek

No i po sąsiedzku z tą inwestycją powstaje nowe rondo, ciekawe czy będzie uciążliwe dla mieszkańców, czy może poprawi sytuację, która tam była do tej pory.

iti

Postautor: iti » 30 kwie 2022, 10:48

Wygląda na to, że skończyli. Chyba, że ktoś kto kupił mieszkanie w inwestycji Willa Sołtysowska albo się tym interesuje, napisze, jaki jest stan budowy.

Obrazek

Na plus dla tej inwestycji, że dzięki budowie ronda Sołtysowska-Centralna, droga zostanie chyba częściowo odsunięta od okien budynku.

czang

Postautor: czang » 06 paź 2022, 12:37

A ktoś może wie, jak zostanie zagospodarowany ten kawałek drogi, która już nie jest potrzebna? Coś z nim zamierzają zrobić, czy zostanie tak, jak jest?

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 06 paź 2022, 21:59

czang pisze:A ktoś może wie, jak zostanie zagospodarowany ten kawałek drogi, która już nie jest potrzebna? Coś z nim zamierzają zrobić, czy zostanie tak, jak jest?

Jeli chodzi o ten "ślepy" kawalek drogi, ktory idzie wzdłuż budynku, w ktorym jest Żabka i barber na piętrze ("Sołtysowska Perła" :D), to jest to po prostu dojazd do działki, na której znajduje się słup wysokiego napięcia. Zostanie tak, jak jest.

neo

Postautor: neo » 04 kwie 2023, 21:42

Tak z ciekawości, tam od drugiej strony tego budynku przy Sołtysowskiej są jakieś większe balkony, czy to co widać na zdjęciach, to wszystko, na co mogą liczyć mieszkańcy? Może to jakieś złudzenie optyczne, ale te balkony wydają się bardzo małe, tam zmieści się suszarka z praniem?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”