Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
projekty1

Re: Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Postautor: projekty1 » 03 mar 2022, 15:08

Nowy pisze:
Dominz pisze:Od 3 tygodni deweloper pompuje wodę z wykopu pod kolejny blok i nie było by w tym nic dziwnego ale ....... woda w Stawie plaszowskim opadła już około 50cm. Pompa wypompowuje wodę dzień i noc do studzienki kanalizacyjnej. Czy deweloper też chce postawić bloki na terenie byłego stawu?

A tam już kiedyś nie było podobnej akcji ze Stawem Płaszowskim, że przez jakieś prace budowlane, znacznie obniżył się w nim poziom wody? Może warto to zgłosić np. do Zarządu Zieleni Miejskiej?

Akcja podobno była i może coś jest w tym, co piszecie, ale równie dobrze może mieć to związek z prowadzoną rewitalizacją Stawu Płaszowskiego. Z początkiem lutego zaczęły się tam prace ziemne związane z porządkowanie terenu. Szerzej o tym projekcie można poczytać tutaj zzm.krakow.pl/aktualnosci/1107-staw-plaszowski.html

Dominz

Postautor: Dominz » 03 mar 2022, 21:33

Nie ma to nic silnego z zagospodarowaniem terenu, to tylko dróżki,chodniki i plac zabaw dla dzieci , wykonuje to ta sama firma która pracowała przy Bagrach.

projekty1

Postautor: projekty1 » 04 mar 2022, 11:39

Dominz pisze:Nie ma to nic silnego z zagospodarowaniem terenu, to tylko dróżki,chodniki i plac zabaw dla dzieci , wykonuje to ta sama firma która pracowała przy Bagrach.

"Dominz" to co piszesz jest prawdą ale pamiętaj, że aby to wszystko przygotować trzeba najpierw wykonać prace ziemne (wyrównać teren, usunąć stare drzewa itp.) Prace te wiążą się z rozpulchnieniem gleby, która staje się bardziej podatna na wchłanianie wody i woda ze stawu łatwiej będzie do niej przenikała, co myślę nie będzie bez znaczenia dla samego poziomu wody. Dodatkowo planowane jest porządkowanie dna zbiornika i jego nabrzeży, które aktualnie porośnięte są dziką roślinnością, jeśli brzegi zostaną bardziej odsłonięte to siłą rzeczy woda łatwiej będzie wyparowywała ze zbiornika, który już w tym momencie jest płytki.

Oczywiście również prace dewelopera mogą mieć z tym związek, ale myślę że to nie jedyny powód ubytku wody w stawie, choć oczywiście warto mieć rękę na pulsie i kontrolować dewelopera. Jak rozumiem celem jest ochrona Stawu Płaszowskiego nie zatrzymanie działań dewelopera (oprotestowanie budowy kolejnego bloku)? Wydaje mi się, że do tych 2 działań należałoby odrębnie podejść.

Proponuję jednak zaczekać aż zakończa się prace przy stawie i monitorować sytuację z deweloperem.

Dominz

Postautor: Dominz » 04 mar 2022, 16:08

Nie interesuje mnie zatrzymanie prac dewelopera ( sam buduje dom w tym roku ) Codziennie po prostu spaceruje z psem na około stawu i zastanowił mnie ten wąż strażacki wpuszczony do kanalizacji i odgłos wylatujacej tam wody. mój pies często zbiega do porobionych przez wędkarzy miejsc z palet przy brzegu i wtedy zwróciłem uwagę że w ciągu 2 tygodni z jednej ledwie wystającej widać już trzy, zresztą widać opad wody po roślinność brzegowej przypadek? Na pewno to nie prace ziemne przy zagospodarowaniu terenu bo rozmawiałem z pracującymi tam. W poniedziałek zadzwonię do zzm i zapytam , to w końcu ich teren

Nowy

Postautor: Nowy » 21 mar 2022, 9:53

Z tego, co wiem, to sprawę sprawdza Wydział Kształtowania Środowiska UMK, więc jeśli coś będzie na rzeczy, to podejmą działania.

fiksacja

Postautor: fiksacja » 06 kwie 2022, 15:22

A czy ktos byl na miejscu. mieszka w okolicy i moglby powiedziec czy slychac przejezdzajace pociagi? ;)

Petitka

Postautor: Petitka » 06 kwie 2022, 16:33

fiksacja pisze:A czy ktos byl na miejscu. mieszka w okolicy i moglby powiedziec czy slychac przejezdzajace pociagi? ;)

Słychać, moim zdaniem dość głośno. Nie wiem też jak przy zamkniętych oknach. Nie słychać za to prawie w ogóle ruchu ulicznego, więc co kto woli :)

Adam145

Postautor: Adam145 » 18 cze 2022, 19:29

fiksacja pisze:A czy ktos byl na miejscu. mieszka w okolicy i moglby powiedziec czy slychac przejezdzajace pociagi? ;)

Tor, który przebiega nablizej wodne to tor techniczny i tam bardzo rzadko jeżdżą pociągi. Główny ruch odbywa się za nasypem, a stamtąd pociągów już nie słychać.

Zresztą budowany blok Activ jest oddzielony od tego toru technicznego praktycznie dwoma innymi blokami. Najlepiej się tam przejść i samemu się przekonać.

Adam145

Postautor: Adam145 » 24 cze 2022, 20:10

Jakby ktoś chciał zobaczyć aktualny postęp prac budowlanych to na stronie dewelopera pojawiły się już nowe zdjęcia z budowy. Zaczęli budowę ostatniego piętra.

activ-investment.eu/mieszkania/staw_plaszowski-44/gallery

daniello_s

Postautor: daniello_s » 09 wrz 2022, 23:17

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji i mam parę pytań.
1. Jak ogólnie wygląda ta okolica? Sąsiedztwo jest w miarę spokojne czy zdarzają się ciekawe sytuacje? ; )
2. Czytałem że co jakiś czas przewija się temat 'zapachów' w tej okolicy. Czy mówiąc krótko tam śmierdzi czy nie?
3. Jak wygląda sprawa z dostawcami telekomunikacyjnymi? Sprawdzałem na stronie Pan Wybierak i wygląda na to że na np do Wodnej 34 jest możliwość podpięcia światłowodu. Czy ktoś może już coś się dowiadywał w tej sprawie?

Dzięki

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”