Przebudowa ul. Buszka / połączenie ul. Przybyszewskiego z ul. Piastowską

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Przybyszewskiego 64 za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
jacke

Re: Przebudowa ul. Buszka / połączenie ul. Przybyszewskiego z ul. Piastowską

Postautor: jacke » 20 cze 2022, 12:52

Adam01 pisze:WSCHÓD -> ZACHÓD to najgorsza opcja! Nikt z mieszkańców na tym nie skorzysta, chyba że pracuje w IKEA. TRZEBA wyjeżdżać w stronę miasta czyli Piastowskiej.

ZACHÓD -> WSCHÓD jest good :idea:

Brak przejazdu po wybudowaniu całego Ekoparku też jest do luftu, ale widać IV etap broni się przed ciągiem pod oknem :mrgreen:

Oczywiście, że 4 etap się broni przed autami pod oknami. Widząc (i słysząc) jaka jest teraz sielanka nie ma się co dziwić.

Otwarcie Buszka na kierunku Zachód -> Wschód oznacza, że od AK, przez Przybyszewskiego i Buszka do skrzyżowania Piastowska / Reymonta będzie jechać ruch nie tylko z okolicznych bloków, ale napłynie tam część ruchu która obecnie jeździ do skrzyżowania AK / Piastowska i dalej na południe (będzie sobie "skracać" / omijać światła na AK). Co oznacza, że wcale się sytuacja nie poprawi znacząco - owszem, będzie drugi wyjazd z osiedla, ale napłynie dodatkowy ruch "z zewnątrz" więc koniec końców i tak wyjazd będzie się blokować. Wyjeżdżając w porannym szczycie w stronę centrum (pomijając już to, że sam pomysł jest kiepski) te parę minut nie pomoże wiele, bo na kolejnym i później jeszcze kolejnym, i znowu kolejnym skrzyżowaniu i tak się będzie stało. Natomiast wyjazd poza godzinami szczytu z Przybyszewskiego nie jest problemem. Stąd moja teza, że otwarcie Buszka wcale nie jest takim dobrym pomysłem jakby się wydawać mogło.

Adam01

Postautor: Adam01 » 20 cze 2022, 14:23

jacke pisze:
Adam01 pisze:WSCHÓD -> ZACHÓD to najgorsza opcja! Nikt z mieszkańców na tym nie skorzysta, chyba że pracuje w IKEA. TRZEBA wyjeżdżać w stronę miasta czyli Piastowskiej.

ZACHÓD -> WSCHÓD jest good :idea:

Brak przejazdu po wybudowaniu całego Ekoparku też jest do luftu, ale widać IV etap broni się przed ciągiem pod oknem :mrgreen:

Oczywiście, że 4 etap się broni przed autami pod oknami. Widząc (i słysząc) jaka jest teraz sielanka nie ma się co dziwić.

Otwarcie Buszka na kierunku Zachód -> Wschód oznacza, że od AK, przez Przybyszewskiego i Buszka do skrzyżowania Piastowska / Reymonta będzie jechać ruch nie tylko z okolicznych bloków, ale napłynie tam część ruchu która obecnie jeździ do skrzyżowania AK / Piastowska i dalej na południe (będzie sobie "skracać" / omijać światła na AK). Co oznacza, że wcale się sytuacja nie poprawi znacząco - owszem, będzie drugi wyjazd z osiedla, ale napłynie dodatkowy ruch "z zewnątrz" więc koniec końców i tak wyjazd będzie się blokować. Wyjeżdżając w porannym szczycie w stronę centrum (pomijając już to, że sam pomysł jest kiepski) te parę minut nie pomoże wiele, bo na kolejnym i później jeszcze kolejnym, i znowu kolejnym skrzyżowaniu i tak się będzie stało. Natomiast wyjazd poza godzinami szczytu z Przybyszewskiego nie jest problemem. Stąd moja teza, że otwarcie Buszka wcale nie jest takim dobrym pomysłem jakby się wydawać mogło.

Dam to jeszcze do przeanalizowania moim analitykom, ale skrzyżowanie Armii Krajowej jest chyba dużo płynniejsze, niż Buszka-Piastowska w przypadku zakorkowania obu??
Ostatnio zmieniony 20 cze 2022, 14:25 przez Adam01, łącznie zmieniany 1 raz.

jacke

Postautor: jacke » 20 cze 2022, 14:25

No pewnie, że jest płynniejsze. Ale weź wytłumacz ciemnemu ludowi…

Mar G

Postautor: Mar G » 20 cze 2022, 15:19

jacke pisze:No pewnie, że jest płynniejsze. Ale weź wytłumacz ciemnemu ludowi…

Ty, geniuszu, jasny ludzie - skręcałeś kiedyś w lewo z Piastowskiej w Buszka ? ( jesli wogóle masz prawo jazdy...).
I chcesz wpuścić ruch tranzytowy w tym kierunku , ktory w ten sposob zablokuje na amen nie tylko wyjazd z Przybysz na AK , ale i Piastowską.

Genialne.

jacke

Postautor: jacke » 20 cze 2022, 16:12

Mar G pisze:
jacke pisze:No pewnie, że jest płynniejsze. Ale weź wytłumacz ciemnemu ludowi…

Ty, geniuszu, jasny ludzie - skręcałeś kiedyś w lewo z Piastowskiej w Buszka ? ( jesli wogóle masz prawo jazdy...).
I chcesz wpuścić ruch tranzytowy w tym kierunku , ktory w ten sposob zablokuje na amen nie tylko wyjazd z Przybysz na AK , ale i Piastowską.

Genialne.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem wcześniej i nie napinaj się tak :) Gdzieś wcześniej pisałem, że moim skromnym zdaniem nie powinno się w ogóle otwierać Buszka. A zacytowany post dotyczył tego, czy skrzyżowanie AK/Piastowska jest płynniejsze niż Buszka/Piastowska.

Geniuszu :D

lukasz90

Postautor: lukasz90 » 20 cze 2022, 16:20

Witam serdecznie grono przyszłych sąsiadów :)
MIeszkam aktualnie bardzo blisko Przybyszewskiego 64 i miałem okazję przyglądać się jak wygląda na chwilę obecną natężenie ruchu przy wyjeździe na Armii Krajowej. Z moich obserwacji wynika, że ruch ten odbywa się aktualnie bardzo płynnie i raczej podwójny cykl świateł należy do rzadkości.

Oczywiście rozumiem, że sytuacja może się zmienić kiedy większość lokatorów nowych inwestycji się wprowadzi, jadnak już w tej chwili mamy tam ruch generowany przez pracowników deweloperów, ekipy wykończeniowe, dostawców mebli, pierwszych wprowadzających się lokatorów itd.
Zastanawiam się czy ten obecny ruch związany z wykończeniem mieszkań nie jest nawet większy niż ruch docelowy, a jednak dużych utrudnień z wydostaniem się z osiedla nie zauważyłem. Po południami i w weekendy widać za to wiele spacerujących rodzin z dziećmi i uważam, że spokojny i cichy charakter osiedla to olbrzymi atut, którego szkoda byłoby się pozbywać (mało jest aktualnie takich osiedli w KRK).

Pamiętam, że w przeszłości miasto zleciło także analize ruchu dla nowo budowanego osiedla i nie wykazała ona potrzeby aby udrożnić ul. Buszka.
W związku z powyższym myślę, że pozostawienie ulicy jak jest, z ewentualnym dołożeniem oświetlenia byłoby najlepszym rozwiązaniem.

Wpuszczenie dodatkowego ruchu to dodatkowy hałas, spaliny, utrudniony wyjazd z samego osiedla i przede wszystkim diametralna zmiana charakteru obecnie kameralnego osiedla. W mojej ocenie nie warto tego bezpowrotnie tracić dla kilku minut mniej w samochodzie w drodze do centrum. Tym bardziej, że alternatyw komunikacyjnych w stronę centrum jest sporo, a w przyszłości ma ich być jeszcze więcej.

Argumenty "urbanistyczne" niezbyt mnie tutaj przekonują. Miasta przyszłości to takie, w których stawia się przede wszystkim na komunikację zbiorową.

jacke

Postautor: jacke » 20 cze 2022, 16:26

Dokładnie to:
lukasz90 pisze:Po południami i w weekendy widać za to wiele spacerujących rodzin z dziećmi i uważam, że spokojny i cichy charakter osiedla to olbrzymi atut, którego szkoda byłoby się pozbywać (mało jest aktualnie takich osiedli w KRK).

Oraz to:
lukasz90 pisze:Wpuszczenie dodatkowego ruchu to dodatkowy hałas, spaliny, utrudniony wyjazd z samego osiedla i przede wszystkim diametralna zmiana charakteru obecnie kameralnego osiedla.

Ja popieram.
Obrazek

Mar G

Postautor: Mar G » 20 cze 2022, 18:14

lukasz90 pisze:Witam serdecznie grono przyszłych sąsiadów :)
MIeszkam aktualnie bardzo blisko Przybyszewskiego 64 i miałem okazję przyglądać się jak wygląda na chwilę obecną natężenie ruchu przy wyjeździe na Armii Krajowej. Z moich obserwacji wynika, że ruch ten odbywa się aktualnie bardzo płynnie i raczej podwójny cykl świateł należy do rzadkości.

Oczywiście rozumiem, że sytuacja może się zmienić kiedy większość lokatorów nowych inwestycji się wprowadzi, jadnak już w tej chwili mamy tam ruch generowany przez pracowników deweloperów, ekipy wykończeniowe, dostawców mebli, pierwszych wprowadzających się lokatorów itd.
Zastanawiam się czy ten obecny ruch związany z wykończeniem mieszkań nie jest nawet większy niż ruch docelowy, a jednak dużych utrudnień z wydostaniem się z osiedla nie zauważyłem. Po południami i w weekendy widać za to wiele spacerujących rodzin z dziećmi i uważam, że spokojny i cichy charakter osiedla to olbrzymi atut, którego szkoda byłoby się pozbywać (mało jest aktualnie takich osiedli w KRK).

Pamiętam, że w przeszłości miasto zleciło także analize ruchu dla nowo budowanego osiedla i nie wykazała ona potrzeby aby udrożnić ul. Buszka.
W związku z powyższym myślę, że pozostawienie ulicy jak jest, z ewentualnym dołożeniem oświetlenia byłoby najlepszym rozwiązaniem.

Wpuszczenie dodatkowego ruchu to dodatkowy hałas, spaliny, utrudniony wyjazd z samego osiedla i przede wszystkim diametralna zmiana charakteru obecnie kameralnego osiedla. W mojej ocenie nie warto tego bezpowrotnie tracić dla kilku minut mniej w samochodzie w drodze do centrum. Tym bardziej, że alternatyw komunikacyjnych w stronę centrum jest sporo, a w przyszłości ma ich być jeszcze więcej.

Argumenty "urbanistyczne" niezbyt mnie tutaj przekonują. Miasta przyszłości to takie, w których stawia się przede wszystkim na komunikację zbiorową.

Kolega widzę merytorycznie i z kulturą dyskutuje. nie każdy takimi przymiotami dysponuje niestety.

ad rem - w uwagach ankiety należałoby pisać wyraźnie o liftingu tego odcinka wąskiego - bo obawiam się tzw. wariant bezinwestycyjny oznacza pozostawienie go w obecnym kształcie - brudnym , zabłoconym przez pojazdy działkowców i podszywających się pod nich , z zapadniętym asfaltem, ciemnym , bez miejsc wytchnienia.
a to też nie byłoby raczej optymalnym rozwiązaniem.

Adam01

Postautor: Adam01 » 20 cze 2022, 19:27

Nie należy ulegać lobby etapu czwartego :idea:

Etap 2 jest oddalony od Buszka i odgrodzony blokami, a druga nitka by się przydała.
Obrazek

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 21 cze 2022, 9:41

Za to mieszkańcy okolic ulicy Odlewniczej, mogą być jednak zainteresowani dwoma kierunkami do Piastowskiej, zdaje się, że oni czekają na to połączenie. A przecież to jeszcze nie koniec budowy bloków w tym rejonie, wielu mieszkańców też jeszcze się nie wprowadziło do mieszkań. Rozumiem ludzi, którzy chcą mieć ciszę pod balkonem, ale temat rozbudowy ul. Buszka nie pojawił się dzisiaj.

Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”