Nowe inwestycje na terenach zagrożenia powodziowego / zakup mieszkania w Krakowie a groźba powodzi

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Floriański

Nowe inwestycje na terenach zagrożenia powodziowego / zakup mieszkania w Krakowie a groźba powodzi

Postautor: Floriański » 22 sty 2020, 12:34

Witam. Czy ktoś z zainteresowanych/zorientowanych analizuje inwestycje mieszkaniowe w Krakowie pod kątem zagrożenia i ryzyka powodziowego? Chodzi o uwzględnienie scenariusza zniszczenia lub uszkodzenia wału przeciwpowodziowego, a także zagrożenie powodzią z powodu wody 100-letniej, 500-letniej itd. Wiadomo, Wisła, cofki do rzeczek... Inwestorzy szukają terenów po okazyjnej cenie. Przyszłość sprzedanych domów nie musi ich interesować.
Nie natknąłem się na podobny wątek. Jeśli jest, to proszę podrzucić.

radkor

Re: Nowe inwestycje na terenach zagrożenia powodziowego / zakup mieszkania w Krakowie a groźba powodzi

Postautor: radkor » 23 sty 2020, 13:01

tutaj to z innym pytaniem... kto wydaje pozwolenia na budowe na terenach zalewowych, a potem płacz i ratujcie bo mnie zalewa

Floriański

Re: Nowe inwestycje na terenach zagrożenia powodziowego / zakup mieszkania w Krakowie a groźba powodzi

Postautor: Floriański » 23 sty 2020, 13:05

To nie są formalnie tereny zalewowe - tak myślę. Chodzi o przerwanie wału lub wody 100-letnie i 500-letnie, a nawet 1000-letnie, czyli sytuacje nazdzwyczajne. Jednak takie się zdarzają, czego doświadczył na przykład Wrocław. W Krakowie zagrożenie jest duże, co wynika z dostępnych map.

kaczydziobek

Postautor: kaczydziobek » 23 sty 2020, 23:48

Pisałem już o tym, tu sobie cały Kraków możesz sprawdzić
wysokosciomierz.pl

Wisła ma wysokość 202 n.p.m
Wał ma ok 210 n.p.m. przynajmniej z tej mapy tak wynika

Większość poniżej 208 n.p.m jest zagrożona

Przykładowo właśnie nad Przybyszewskim 64 się zastanawiam bo tam jest 204 n.p.m. natomiast taka Wrocławska to już 218 n.p.m wiec
spoko nie dojdzie, tylko znów większy smog.

Floriański

Postautor: Floriański » 24 sty 2020, 9:04

Dziękuję. To narzędzie jest bardzo dobre.

WPaszkow

Postautor: WPaszkow » 24 sty 2020, 10:14

Polecam też zapoznać się z raportem z powodzi w 2010 r., a w szczególności z mapką:
Obrazek

Mieszkając w pewnych częściach Płaszowa lepiej być zawczasu spakowanym ;)
W czasie trwania akcji zarządzono ewakuację następujących ulic: Nowohucka (od
Saskiej do mostu Nowohuckiego), Koszykarska, Saska (od Nowohuckiej do Myśliwskiej),
Turka, Za Dworze, Gumniska, Lasówka, częściowo Myśliwska.
Podstawiono autobusy MPK w celu przewiezienia osób ewakuowanych do Szkoły
Podstawowej nr 55 na ul. Dobczycką 20. Z rejonów zalewowych wywieziono ok. 300
osób w tym w Szkole Podstawowej nr 55 zarejestrowano 118 osób. Z ogólnej liczby 118
osób ewakuowanych o godz. 1200 pozostało 16 osób, które zakwaterowano w hotelu na
os. Złota Jesień 4.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 mar 2022, 9:31

Podczas spaceru niedawno natknąłem się na coś takiego, to na jednej z kamienic niedaleko Wawelu. Zresztą widać w tle Jubilata, więc chyba każdy jest w stanie sobie zlokalizować miejsce.

Obrazek

Stany wody z historycznych powodzi w Krakowie, robi wrażenie, zwłaszcza ta najwyżej umieszczona tabliczka. A podobno historia lubi się powtarzać.

Obrazek

Ja wiem, że są różne zabezpieczenia porobione, ale czy one coś dadzą przy tym najwyższym stanie z tych pomiarów? Oby tak. Niemniej kamienica ciągle stoi : )

Floriański

Postautor: Floriański » 18 mar 2022, 9:48

Świetnie to oznaczyli na kamienicy. Dzięki.

projekty1

Postautor: projekty1 » 18 mar 2022, 10:12

Floriański pisze:Witam. Czy ktoś z zainteresowanych/zorientowanych analizuje inwestycje mieszkaniowe w Krakowie pod kątem zagrożenia i ryzyka powodziowego? Chodzi o uwzględnienie scenariusza zniszczenia lub uszkodzenia wału przeciwpowodziowego, a także zagrożenie powodzią z powodu wody 100-letniej, 500-letniej itd. Wiadomo, Wisła, cofki do rzeczek... Inwestorzy szukają terenów po okazyjnej cenie. Przyszłość sprzedanych domów nie musi ich interesować.
Nie natknąłem się na podobny wątek. Jeśli jest, to proszę podrzucić.

Polecam sprawdzić na tej stronie msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_powodzie.json&_ga=2.205460821.455826741.1621160343-449112309.1615746583 Znajdują się tam "Mapy zagrożenia powodziowego dla Krakowa". Na różowo zaznaczono miejsca przelania, czyli miejsca najbardziej kłopotliwe z punktu widzenia przerwania wałów.

plaszak

Postautor: plaszak » 23 sie 2022, 14:33

projekty1 pisze:Na różowo zaznaczono miejsca przelania, czyli miejsca najbardziej kłopotliwe z punktu widzenia przerwania wałów.

Co ciekawe, patrząc na tą mapę, to pod względem powodziowym Płaszów wypada całkiem nienajgorzej, a myślałem że ta okolica pierwsza by pływała.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”