Przebudowa ul. Buszka / połączenie ul. Przybyszewskiego z ul. Piastowską

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Przybyszewskiego 64 za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
lukasz90

Re: Przebudowa ul. Buszka / połączenie ul. Przybyszewskiego z ul. Piastowską

Postautor: lukasz90 » 21 cze 2022, 13:25

Mar G - I vice versa! Przy okazji dziękuję bardzo za szereg cennych informacji umieszczonych na forum - korzystam już z nich od jakiegoś czasu!
Faktycznie, warto doprecyzować w ankiecie, że lifting odcinka byłby jak najbardziej wskazany.

Adam01 - pewnie, zgodzę się, że droga będzie miała mniejszy wpływ na mieszkańców etapu 2, ale jednak nie do końca, budynki w drugiej lini zostały przecież przesunięte, aby odsłonić widok na tereny zielone, a co za tym idzie także na drogę. Wiele osób w poprzednich wątkach wskazywało na olbrzymią zaletę posiadania takiego ładnego widoku. Czy jednak ze sznurkiem samochodów nie będzie on wyglądał trochę gorzej? Nie wspominając już o tym, że hałas podczas siedzenia na balkonie/przy otwartych oknach zwiększy się także dla budynków w kolejnych liniach i to jest pewne.
No i dla mnie najważniejszą zaletą jest to, że aktualnie można wyjśc z osiedla na spacer bezpośrednio na cichą i nieruchliwą ulicę. Można luźniej trzymać psa na smyczy, nie trzeba kurczowo pilnować dziecka czy nie wybiegnie na ulicę, już nie mówiąc o tym, że można bezpośrednio w mieszkaniu ubrać rolki i bezpiecznie pojechać w nich na Błonia. To samo tyczy się roweru - mojego preferowanego środka komunikacji :)
Oczywiście poruszam się też po mieście samochodem i zgadzam się, że fajnie byłoby faktycznie móc sobie skrócić drogę do centrum o te pare minut, ale osobiście uważam, że zalety cichej okolicy zdecydowanie przeważają, a ryzyko, że wpuszczony ruch będzie dla wszystkich uciążliwy jest zbyt duże. (Obecnie mieszkam przy Armii Krajowej, więc wiem co mówie :))

MarcinJ - rozumiem, że interesy osób mieszkających przy Odlewniczej mogą się znacząco różnić od naszych, ale chyba w wątku dotyczącym osiedla Przybyszewskiego 64, powinniśmy się skupić przede wszystkim na tym co dobre dla nas?
EDIT: zapomniałem dopisac, że już się odnosiłem do kwestii inwestycji znajdujących się w budowie - przecież codziennie dojeżdżają na nie budowlańcy, dowożone są materiały, pojawiają się inżynierowie, kontrole, inwestorzy. Wg mnie obecnie generowany ruch może być nawet większy niż docelowy ruch mieszkańców.

Adam01

Postautor: Adam01 » 24 sie 2022, 9:56

Jak się kto ponamyślał? Będzie puszczany ruch pod czwórkami czy nie??

Mar G

Postautor: Mar G » 24 sie 2022, 16:34

Adam01 pisze:Jak się kto ponamyślał? Będzie puszczany ruch pod czwórkami czy nie??

przecież nawet konsultacje się nie zakończyły - gdzie tam do decyzji jeszcze

krakow.pl/aktualnosci/261807,1912,komunikat,wez_udzial_w_konsultacjach_w_sprawie_ul__buszka.html

snerol

Postautor: snerol » 26 sie 2022, 10:38

Te kartki z napisem #stopbuszkostardzie roznosił ktoś od nas z osiedla? Widzę mocny lobbing :D

jacke

Postautor: jacke » 26 sie 2022, 10:41

Ja mysle ze nie tylko p64 jest interesariuszem w tej sprawie :) sasiedzi z buszka rowniez moga byc za lub przeciw

A tak swoją droga, odkad jestem na osiedlu niemal codziennie od ponad miesiaca, to nie zauwazylem jeszcze tych mitycznych korkow w godzinach szczytu. Nawet jak pewnego dnia byla awaria sygnalizacji swietlnej to nie bylo wiekszych problemow. Hmm…

snerol

Postautor: snerol » 29 sie 2022, 10:19

jacke pisze:Ja mysle ze nie tylko p64 jest interesariuszem w tej sprawie :) sasiedzi z buszka rowniez moga byc za lub przeciw

A tak swoją droga, odkad jestem na osiedlu niemal codziennie od ponad miesiaca, to nie zauwazylem jeszcze tych mitycznych korkow w godzinach szczytu. Nawet jak pewnego dnia byla awaria sygnalizacji swietlnej to nie bylo wiekszych problemow. Hmm…

Ruch może się dopiero zacząć kiedy:
- mieszkańcy etapu 2 i 3 się wprowadzą (aktualnie szacuje poziom zamieszkania na 1/3 mieszkań)
- mieszkańcy etapu 4 się wprowadzą
- Ekopark skończy inwestycję
- Odlewnicza Apartments skończy inwestycje

jacke

Postautor: jacke » 29 sie 2022, 10:40

Z przewidywaniami typu „moze” trzeba bardzo uwazac. Moze bedzie gleboka recesja, ludzie potraca prace, kontrakty, nie bedzie ich stac na splaty kredytow i polowa mieszkan bedzie stala pusta dzieki czemu ruch sie wcale nie zwiekszy…

lukasz90

Postautor: lukasz90 » 29 sie 2022, 11:23

jacke pisze:Z przewidywaniami typu „moze” trzeba bardzo uwazac. Moze bedzie gleboka recesja, ludzie potraca prace, kontrakty, nie bedzie ich stac na splaty kredytow i polowa mieszkan bedzie stala pusta dzieki czemu ruch sie wcale nie zwiekszy…

Zgadzam się i ja bym od siebie dodał jeszcze kilka innych "może".
Faktem jest, że póki co wyjazd z osiedla odbywa się bardzo sprawnie. Wg mnie duzo rozsądniej byłoby zaczekać z decyzją dot. udrożnienia Buszka do momentu zakończenia budów. Jeżeli faktycznie okaże się, że wyjazd z osiedla jest bardzo utrudniony i trzeba np. 5 min czekać na światłach, sam podpisze się pod udrożnieniem Buszka. Ale na chwilę obecną nic na to nie wskazuje, a wg mnie udrożnienie Buszka przy sprawnym wyjeździe na Armii Krajowej to strzał w stopę.

No i pamiętajmy jeszcze, że decyzję z udrożnieniem pewnie dałoby się odwlec, ale raz wpuszczony ruch pozostanie z nami już na zawsze.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 29 sie 2022, 14:36

lukasz90 pisze:
jacke pisze:Z przewidywaniami typu „moze” trzeba bardzo uwazac. Moze bedzie gleboka recesja, ludzie potraca prace, kontrakty, nie bedzie ich stac na splaty kredytow i polowa mieszkan bedzie stala pusta dzieki czemu ruch sie wcale nie zwiekszy…

Faktem jest, że póki co wyjazd z osiedla odbywa się bardzo sprawnie. Wg mnie duzo rozsądniej byłoby zaczekać z decyzją dot. udrożnienia Buszka do momentu zakończenia budów. Jeżeli faktycznie okaże się, że wyjazd z osiedla jest bardzo utrudniony i trzeba np. 5 min czekać na światłach, sam podpisze się pod udrożnieniem Buszka. Ale na chwilę obecną nic na to nie wskazuje, a wg mnie udrożnienie Buszka przy sprawnym wyjeździe na Armii Krajowej to strzał w stopę.

No i pamiętajmy jeszcze, że decyzję z udrożnieniem pewnie dałoby się odwlec, ale raz wpuszczony ruch pozostanie z nami już na zawsze.

Przydalby się chociaż nowoczesny ciąg pieszo rowerowy z oświetleniem. Na ta chwilę rowery jeżdżą jak chcą, dojezdzaja samochody do ROD, no i wieczorem strach tamtędy iść

Mar G

Postautor: Mar G » 29 sie 2022, 15:56

Ibum1 pisze:
lukasz90 pisze:

Przydalby się chociaż nowoczesny ciąg pieszo rowerowy z oświetleniem. Na ta chwilę rowery jeżdżą jak chcą, dojezdzaja samochody do ROD, no i wieczorem strach tamtędy iść

i tu jest pies pogrzebany w tych konsultacjach - nie ma idealnego wyjścia.
zgoda na wariant bezinwestycyjny oznacza, że zostanie stan obecny. z szalejącymi skuterami na czele.
a dzieci wieczorami zimowymi chyba bezpieczne tam nie będą wracając ze szkoły

Wróć do „Przybyszewskiego 64 Kraków od Atal - forum mieszkańców osiedla”