Glogera Kraków / deweloper Dom-Bud - opinie i informacje na forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Leżakowicz

Re: Dom-bud ul. Glogera Kraków - opinie i informacje na forum o inwestycji

Postautor: Leżakowicz » 28 sie 2022, 15:24

Hej :)

Jest już osobny temat o tej inwestycji: viewtopic.php?t=11749

Byłem w piątek oglądać tam mieszkania, jednak nie jestem przekonany co do inwestycji. Pani, która nas oprowadzała powiedziała, że ok. 10 września będą przekazywane klucze, chociaż w budynku E nie ma nadal wykończonych do końca części wspólnych (barierek na klatkach schodowych, skrzynek na listy, lamp itp) czy też drzwi do mieszkań, więc wydaje mi się, że terminy jeszcze się wydłużą. Generalnie jest tam cały czas plac budowy i raczej jeszcze taki stan się będzie utrzymywać. Mnie nie przekonało ani wykończenie ani układy mieszkań (np salony na wschód, a sypialnie na zachód).

Do północnej obwodnicy jest stamtąd raczej daleko, ale na zachód od budynków powstaje Trasa Wolbromska i to ona będzie w najbliższym otoczeniu, więc warto mieć to na uwadze kupując mieszkanie z ekspozycją na zachód. Jednak sama trasa nie powinna być uciążliwa, bo planowane są ekrany akustyczne.

Pozdrawiam

aleksandraa

Postautor: aleksandraa » 28 sie 2022, 15:38

Leżakowicz pisze:Hej :)

Jest już osobny temat o tej inwestycji: viewtopic.php?f=5&t=11749

Byłem w piątek oglądać tam mieszkania, jednak nie jestem przekonany co do inwestycji. Pani, która nas oprowadzała powiedziała, że ok. 10 września będą przekazywane klucze, chociaż w budynku E nie ma nadal wykończonych do końca części wspólnych (barierek na klatkach schodowych, skrzynek na listy, lamp itp) czy też drzwi do mieszkań, więc wydaje mi się, że terminy jeszcze się wydłużą. Generalnie jest tam cały czas plac budowy i raczej jeszcze taki stan się będzie utrzymywać. Mnie nie przekonało ani wykończenie ani układy mieszkań (np salony na wschód, a sypialnie na zachód).

Do północnej obwodnicy jest stamtąd raczej daleko, ale na zachód od budynków powstaje Trasa Wolbromska i to ona będzie w najbliższym otoczeniu, więc warto mieć to na uwadze kupując mieszkanie z ekspozycją na zachód. Jednak sama trasa nie powinna być uciążliwa, bo planowane są ekrany akustyczne.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź! Wiesz może gdzie dokładnie będzie ta trasa wolbromska? Ciężko na necie znaleźć dokładne informacje. Chodzi o rozbudowę ul. Glogera?

aleksandraa

Postautor: aleksandraa » 28 sie 2022, 15:48

aleksandraa pisze:
Leżakowicz pisze:Hej :)

Jest już osobny temat o tej inwestycji: viewtopic.php?f=5&t=11749

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź! Wiesz może gdzie dokładnie będzie ta trasa wolbromska? Ciężko na necie znaleźć dokładne informacje. Chodzi o rozbudowę ul. Glogera?

Ok, już znalazłam info. Czyli budynki B i C chyba spoko. Przejadę się obejrzeć z ciekawości, są układy które mi tam pasują

slowww

Postautor: slowww » 28 sie 2022, 16:07

Tu jest temat, w którym są informacje o tym, jak przebiega planowanie i budowa trasy wolbromskiej, więc można sobie coś wiecej doczytać.

Ale można przypuszczać, że będzie to raczej dosyć ruchliwa droga.

szpetnepaznokcie

Re: Glogera Kraków / deweloper Dom-Bud - opinie i informacje na forum o inwestycji

Postautor: szpetnepaznokcie » 30 sie 2022, 15:20

Cześć, wie ktoś może czemu budynki B i C zniknęły z oferty?

aleksandraa

Re: Glogera Kraków / deweloper Dom-Bud - opinie i informacje na forum o inwestycji

Postautor: aleksandraa » 30 sie 2022, 21:50

szpetnepaznokcie pisze:Cześć, wie ktoś może czemu budynki B i C zniknęły z oferty?

Nie sprzedawały się. Nie opłaca im się sprzedawać pojedynczych mieszkań i ogrzewać całego bloku. Jedna klatka C jest w ofercie. A wie ktoś może czy można tam liczyć na rabaty większe lub mniejsze?

szpetnepaznokcie

Postautor: szpetnepaznokcie » 31 sie 2022, 12:08

aleksandraa pisze:
szpetnepaznokcie pisze:Cześć, wie ktoś może czemu budynki B i C zniknęły z oferty?

Nie sprzedawały się. Nie opłaca im się sprzedawać pojedynczych mieszkań i ogrzewać całego bloku. Jedna klatka C jest w ofercie. A wie ktoś może czy można tam liczyć na rabaty większe lub mniejsze?

Pytałam w grudniu, twierdzili że nie udzielają, ale może teraz im zmiękło. Tak czy inaczej, planowałam pytać o mieszkanie 74 m2 w budynku C jakoś za kwartał.

aleksandraa

Postautor: aleksandraa » 31 sie 2022, 12:24

szpetnepaznokcie pisze:
aleksandraa pisze:

Pytałam w grudniu, twierdzili że nie udzielają, ale może teraz im zmiękło. Tak czy inaczej, planowałam pytać o mieszkanie 74 m2 w budynku C jakoś za kwartał.

Czyli nawet symbolicznego 2%? To ja się nie dziwie że się nie sprzedają :)

aleksandraa

Postautor: aleksandraa » 31 sie 2022, 12:30

aleksandraa pisze:
szpetnepaznokcie pisze:
aleksandraa pisze:Nie sprzedawały się. Nie opłaca im się sprzedawać pojedynczych mieszkań i ogrzewać całego bloku. Jedna klatka C jest w ofercie. A wie ktoś może czy można tam liczyć na rabaty większe lub mniejsze?

A mieszkanie 74m w budynku C jest wycofane z oferty.

pablozs48

Postautor: pablozs48 » 31 sie 2022, 13:31

aleksandraa pisze:
aleksandraa pisze:
szpetnepaznokcie pisze:Pytałam w grudniu, twierdzili że nie udzielają, ale może teraz im zmiękło. Tak czy inaczej, planowałam pytać o mieszkanie 74 m2 w budynku C jakoś za kwartał.

A mieszkanie 74m w budynku C jest wycofane z oferty.

Generalnie z moich obserwacji wynika, że Dom Bud to deweloper który uznaje tylko jeden kierunek zmian cen -> w górę. Nie ma mowy o żadnych promocjach, rabatach itp. Żarło przez ostatnie lata i ma żreć dalej. A jak sytuacja rynkowa się zmieniła i kupujący nie zabijają się w drzwiach sprzedaży? Nie ten adres, a jak chcesz kupić to się pośpiesz bo zaraz zmniejszymy podaż i nic nie będzie.
Inni deweloperzy w tej części Krk (np Murapol, Dom Development czy Megapolis) zaczęli stosować jakieś metody 'zachęty' w aktualnej sytuacji rynkowej - oczywiście na wybrane mieszkania, ale widać że coś ruszyło. W przypadku Dom Bud (pomijając już samą wycenę tych nieruchomości na Glogera która jest moim zdaniem mocno zawyżona), to no cóż, oni wolą całkiem wycofać mieszkania z oferty, zmniejszyć podaż - utrzymać ceny - i 'przeczekać' trudniejszy okres dla deweloperów/sprzedawców niż nie daj Bóg obniżyć cenę czy dodać miejsce parkingowe do mieszkania itp. Taki model biznesowy. My jako potencjalni kupujący mamy wszystko w swoich rękach żeby go ocenić.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”