Mieszkanie obok cmentarza / czy cmentarz jest uciążliwym sąsiedztwem - opinie na forum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
MarcinJ

Mieszkanie obok cmentarza / czy cmentarz jest uciążliwym sąsiedztwem - opinie na forum

Postautor: MarcinJ » 01 lis 2022, 11:47

Coraz więcej zabudowy powstaje niemal w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarzy, widać to dobre w Krakowie, np. nowe osiedla przy ul. Prandoty. Co myślicie o takim sąsiedztwie, uciążliwe czy nie dla mieszkańców? Jakie są największe minusy takiej lokalizacji? A może są i jakieś plusy? A może na takich terenach powinno się jednak lokować usługi, a niekoniecznie lokale mieszkalne?

Nowy

Re: Mieszkanie obok cmentarza / czy cmentarz jest uciążliwym sąsiedztwem - opinie na forum

Postautor: Nowy » 01 lis 2022, 12:07

Zwykle zieleni sporo i sąsiedzi raczej spokojni. A jak ktoś lubi marsze żałobne, to też może sobie posłuchać ;) Ja jednak by się zastanowił, czy chciałbym w takiej lokalizacji zamieszkać, ale kto co lubi. Moim zdaniem, to jednak usługi w takim miejscu powinny być, np. biura.

nanu

Re: Mieszkanie obok cmentarza / czy cmentarz jest uciążliwym sąsiedztwem - opinie na forum

Postautor: nanu » 02 lis 2022, 10:31

+ nie musisz obawiać się, że w tym miejscu nagle wyrośnie ci za oknem wieżowiec/ruchliwa ulica
+ cisza, spokój, nikt nie urządza dzikich imprez
+ nie ma mocnego oświetlenia, które w nocy przeszkadzałoby spać

- przez kilka dni w roku wszystko poparkowane wokół, utrudniony dojazd przez zablokowane całkowicie ulice
- ewentualnie dźwięk dzwonów i mszy ale to nie non stop i też zależy czy w kaplicy jest w ogóle jakieś nagłośnienie zewnętrzne (u mnie nie, więc ja nie słyszę w ogóle, że jakaś msza jest w kaplicy).

Generalnie dla mnie mieszkanie przy cmentarzu nie niesie ze są jakichś wielkich minusów. W tej chwili mieszkam jakieś hmmmm 100m w linii trostej od małego parafialnego cmentarza i nie jest to żadnym problemem.

Mar G

Postautor: Mar G » 14 lis 2022, 9:15

no to będzie kolejna inwestycja z widokiem na wieczność

https://biznes.lovekrakow.pl/aktualnosc ... 48544.html

luc

Postautor: luc » 14 lis 2022, 9:58

Mar G pisze:no to będzie kolejna inwestycja z widokiem na wieczność

Tu zdjęcia z inwestycji Echo Investment przy Wita Stwosza w Krakowie. Niezłe wykopki tam robią, ciekawe co ciekawego znaleźli. Ale dla biurowca, to dlaczego nie, może zakłady pogrzebowe wynajmą powierzchnię.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”