Pałac Montelupich / Pałac Tarnowskich w Krakowie - hotel voco / informacje i opinie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
MarcinJ

Pałac Montelupich / Pałac Tarnowskich w Krakowie - hotel voco / informacje i opinie

Postautor: MarcinJ » 18 gru 2022, 21:37

Znalazłem ostatnio informację, że jest szansa na to, że Pałac Tarnowskich w Krakowie (chyba też nazywany Pałacem Montelupich, choć to wiadomo z czym się w naszym mieście kojarzy...) ma zostać przeznaczony pod hotel, w którym znajdą się 44 pokoje. Obiekt ma działać pod marką voco.

Obrazek

Uper, że wreszcie znajdzie się ktoś, kto ten piękny budynek wyremontuje, bo na pewno na to zasługuje. Tu na zdjęciu stan sprzed dobrych kilku lat, teraz chyba jest sporo gorzej.

MarcinJ

Re: Pałac Montelupich / Pałac Tarnowskich w Krakowie - hotel voco / informacje i opinie

Postautor: MarcinJ » 18 gru 2022, 21:40

Do tego jeszcze warto dodać, że znajdujący się na tyłach Pałacu Tarnowskich Park Jalu Kurtka w Krakowie został wreszcie wykupiony od zakonników przez miasto, więc wreszcie powstanie tam publiczny park dla mieszkańców. A dla gości hotelowych na pewno. Ogólnie dzięki temu okolica zyska, jeszcze jeśli uda się wyremontować pałac, to już w ogóle, byłoby tam ładnie.

Master

Re: Pałac Montelupich / Pałac Tarnowskich w Krakowie - hotel voco / informacje i opinie

Postautor: Master » 21 gru 2022, 10:06

Szkoda, że teraz większość budynków mieszkalnych w centrum Krakowa (pałac był kiedyś budynkiem mieszkalnym), przerabianych jest na hotele... Nie wiem czy one mają aż takie obłożenie, pewnie się na tym zarabia, skoro cały czas są w to inwestowane pieniądze. Niemniej mam wrażenie, że to nie jest tak, że po miejsca w tych hotelach ustawiają się kolejki. Np. Sky Hotel w Krakowie przy ul. Lubicz cały czas sprawia wrażenie pustego, może coś tam jeszcze robią, ale od ponad roku budynek wygląda na gotowy.

Nowy

Postautor: Nowy » 05 sty 2023, 11:41

Ten Sky Hotel, to jednak wygląda na otwarty już, choć nie ma przy nim jakiegoś specjalnego ruchu, ale chyba działa. Natomiast co do samego Pałacu Tarnowskich, to chyba nic specjalnego się tam nie dzieje jak na razie. Za to pojawił się pomysł w kręgach publicznych, żeby Pałac Montelupich / Tarnowskich został wykupiony przez miasto i żeby urządzić tam pałac ślubów - co wydaje się być niezłym pomysłem, choć to znów masa publicznej kasy by na to poszła.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”