Płytki drewnopodobne w łazience / płytki wielkoformatowe imitujące drewno

Forum o tym, jak wykończyć nowe mieszkanie, jakie sprzęty do niego kupić, jakie materiały wykończeniowe zastosować, gdzie znaleźć dobrą ekipę wykończeniową w Krakowie i Małopolsce.
Sieben

Płytki drewnopodobne w łazience / płytki wielkoformatowe imitujące drewno

Postautor: Sieben » 26 gru 2021, 23:45

Spodobał mi się projekt łazienki w którym zastosowano płytki (?) drewnopodobne. Niestety, w sklepie nie umiem znaleźć czegoś co wyglądałoby porównywalnie. Cechy na które pragnę zwrócić uwagę:
- Płytki mają ciągłą teksturę drewna, w przeciwieństwie do bardzo popularnej imitacji desek
- Tekstura drewna nie jest powtarzalna, to nie jest ciągle jeden i ten sam wzór
- Chociaż w pionie widać łączenia, w poziomie są praktycznie niedostrzegalne, więc płytki albo są naprawdę długie, albo pozwalają bardzo zgrabnie ukryć łączenia

Obrazek

Czy ktoś z was zna może producenta, albo konkretne modele które oferowałyby coś podobnego? Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Jola

Re: Płytki drewnopodobne w łazience / płytki wielkoformatowe imitujące drewno

Postautor: Jola » 28 gru 2021, 0:26

Sieben pisze:Spodobał mi się projekt łazienki w którym zastosowano płytki (?) drewnopodobne.

Jest jeszcze opcja, że to nie płytki imitujące drewno, ale jakaś farba. Niemniej gdybyś znalazł faktycznie coś takiego, to daj znać na forum co to.

luc

Postautor: luc » 08 cze 2022, 13:03

Jeśli płytki drewnopodobne w łazience, to warto zwrócić uwagę, żeby nie miały zbyt skomplikowanej faktury, jakichś faz itp. Czasem takie materiały trudno utrzymać w czystości, więc dobrze, żeby płytki do łazienki były w miarę gładkie.

sybil

Postautor: sybil » 25 lis 2022, 9:51

A ktoś może podzieli się doświadczeniem, jak wygląda utrzymanie takich płytek w czystości? Właśnie to, co zostało poruszone powyżej, czy faktura nie jest tu jakimś problemem? Też bardzo mim się podobają płytki drewnopodobne na ścianach, ale lubię też, jak rozwiązania są praktyczne i łatwe w utrzymaniu.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 08 sty 2023, 19:26

To są spieki kwarcowe, a nie płytki.

Nowy

Postautor: Nowy » 06 lip 2023, 13:22

Znałem takiego malarza, niestety już nieżyjącego dobrych kilka lat, który podobny wzór uzyskiwał mieszkając emulsję z... piwem ;) Te płytki ze zdjęcia, to może ten jego "patent" ;)

kubsoon

Postautor: kubsoon » 26 lip 2023, 23:04

Mam takie drewnopodobne płytki w macie w całym mieszkaniu. Pod spodem jest podłogówka, więc jesienią i zimą czuć przyjemne ciepło pod stopami. Myje je automatyczna braava, więc nie widać kurzu ani smug.

Jola

Postautor: Jola » 26 lip 2023, 23:16

kubsoon pisze:Mam takie drewnopodobne płytki w macie w całym mieszkaniu.

Wrzucisz jakieś zdjęcie kawałka podłogi, jak to wygląda?

Wróć do „Wykończenie i urządzenie mieszkania - forum i opinie o ekipach, materiałach i sprzęcie”