Jako że ostatnio tematy kredytowe są gorące, a mi osobiście brakowało w Internecie bardziej zaawansowanego narzędzia do obliczania raty to zrobiłem swoje.
Strona nazywa się policzmi.pl . Jest tam kilka kalkulatorów, głównym z nich jest ten do symulacji raty kredytu hipotecznego, uwzględniający zmiany wiboru, inflacje itp.
Jeśli macie czas to rzućcie okiem czy komuś się przyda. Jak otrzymam jakiś konstruktywny feedback, to postaram się wprowadzić zmiany.
Jego główna funkcja to uwzględnienie zmieniającego się WIBORu (zarówno dane historyczne jak i możliwość symulowania przyszłych stóp).
Dodatkowo można w nim zobaczyć jak wpłynie przejście na stałą ratę, albo jak nadpłata zmniejszy całość spłaty.
Jest tam też opcja sprawdzenia jak obecna inflacja dewaluuje kredyt. Przy takiej różnicy stóp procentowych i inflacji może się okazać, że nie opłaca się wcześniejsza spłata.
Nie wszystkich obliczeń jestem pewny, ale dla mojego kredytu wartości się zgadzają.
Wszelkie uwagi przeczytam i postaram się je wdrożyć.
A może komuś się spodoba i się przyda

Przy okazji powstał też kalkulator do porównania opodatkowania JDG, BMI, ifnflacji i kalkulator zmiany raty.