Czy są jakieś przepisy dotyczące pochylenia miejsc parkingowych w garażach podziemnych czy odprowadzania wody z tych miejsc? Czy w miejscach, w których mieszkacie woda spływa od razu i całkowicie do kanalizacji? Chodzi tu głównie o topniejący śnieg bo w tedy tej wody bywa sporo.
Przykładowo w jednym miejscu gdzie mieszkałem woda dość szybko spływała do odpływu liniowego, który był w przejeździe i nie tworzyły się kałuże.
W innym bywa równie. Na jednych miejscach ta woda spływa do kanalizacji, na innych spływa na miejsca obok, na innych nie spływa w ogóle chyba, że byłoby jej bardzo dużo. W niektórych miejscach zrobiły się kałuże tak do kilku mm i ta woda już nie spłynie.Trzeba albo jej pomóc albo czekać aż wyschnie.
Nie wiem czy to jest zgodnie z normami czy może jest to wada, którą deweloper powinien naprawić.
Odpływ w garażu podziemnym - zalegająca woda - przepisy
Re: Odpływ w garażu podziemnym - zalegająca woda - przepisy
Optymalny spad w kierunku odwodnienia to 1-2 stopnie. Jeśli nie ma spadu lub jest poniżej 1 stopnia, ew. jest przeciw spadek lub miejscowe zagłębienia jest to błąd w sztuce budowlanej.
realista pisze:Optymalny spad w kierunku odwodnienia to 1-2 stopnie. Jeśli nie ma spadu lub jest poniżej 1 stopnia, ew. jest przeciw spadek lub miejscowe zagłębienia jest to błąd w sztuce budowlanej.
Na pewno 1-2 stopnie? Popraw mnie jeśli się mylę, ale czy 1 stopień spadku to nie jest różnica wysokości ok 8,5cm na długości 5m?
pvaxi pisze:realista pisze:Optymalny spad w kierunku odwodnienia to 1-2 stopnie. Jeśli nie ma spadu lub jest poniżej 1 stopnia, ew. jest przeciw spadek lub miejscowe zagłębienia jest to błąd w sztuce budowlanej.
Na pewno 1-2 stopnie? Popraw mnie jeśli się mylę, ale czy 1 stopień spadku to nie jest różnica wysokości ok 8,5cm na długości 5m?
Oczywiście chodziło mi o % spadku, czyli 1% na 5 metrach to 5cm.
I jeżeli chodzi o odwodnienie garażu podziemnego, to środkiem powinna chyba jeszcze iść rynna zbierająca wodę i odprowadzająca ją do kanalizacji. Wspomniany wyżej spad powinien być właśbie wykonany w kierunku takiej rynny.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”