Zakątek Dąbie Kraków od dewelopera Atal - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
maciej123

Re: Zakątek Dąbie Kraków od dewelopera Atal - opinie na forum

Postautor: maciej123 » 25 mar 2023, 10:50

dej_mieszkanie pisze:
Mmmmaaa pisze:
eddie852 pisze:Mam pytanie czy ze względu na skargę kasacyjną w NSA, nie było problemów z uzyskaniem kredytu? Mam aktualnie mieszkanie w rezerwacji i troche się obawiam :|

ING, PKO i jeszcze jeden (Santander?) nie robią problemów. Z pozostałych banków dostaniesz odmowę.

dużo jest zachodu z takim kredytem? Więcej kroków niż normalnie?

Według mojej wiedzy kredyt daje PKO i SANTANDER, a ING nie daje. Ilość kroków taka jak normalnie.

Pokojmidaj

Postautor: Pokojmidaj » 25 mar 2023, 17:07

tomekl007 pisze:Tak, analizowalem to z prawinikiem, i ryzyko ze cos bedzie nie tak jest bardzo niskie

Podzielisz sie cos wiecej? Zapamietales jakies wazniejsze punkty rozmowy? Jak dla mnie to wyglada jak typowe podkladanie nogi przez sasiadow. Nikt nie chce miec zabudowanego widoku z okna :P Moze nie bylo to poruszane przy sprzedazy mieszkan w tych blokach semaco i ludzie musza sie wypienic teraz bo maja niespodzianke xD

Mmmmaaa

Postautor: Mmmmaaa » 28 mar 2023, 23:05

maciej123 pisze:
dej_mieszkanie pisze:
Mmmmaaa pisze:
ING, PKO i jeszcze jeden (Santander?) nie robią problemów. Z pozostałych banków dostaniesz odmowę.

Według mojej wiedzy kredyt daje PKO i SANTANDER, a ING nie daje. Ilość kroków taka jak normalnie.

My dostaliśmy w ING ;)

Ilość kroków standardowa, potwierdzam. Dodatkowo nasza Inwestycja ma utworzoną grupę na jednym z portali społecznościowych, ale jak wpisuję tę informację tutaj w poście, to znika.

Jeśli chodzi o skargę, to po analizie, dotyczy formalności związanych z ilością terenów zielonych i działalnością dewelopera w celu obejścia przepisów (podział inwestycji). Zostaliśmy uspokojeni przez prawnika w tej kwestii.

dej_mieszkanie

Postautor: dej_mieszkanie » 28 mar 2023, 23:23

Mmmmaaa pisze:
maciej123 pisze:
dej_mieszkanie pisze:

My dostaliśmy w ING ;)

Ilość kroków standardowa, potwierdzam. Dodatkowo nasza Inwestycja ma utworzoną grupę na jednym z portali społecznościowych, ale jak wpisuję tę informację tutaj w poście, to znika.

Jeśli chodzi o skargę, to po analizie, dotyczy formalności związanych z ilością terenów zielonych i działalnością dewelopera w celu obejścia przepisów (podział inwestycji). Zostaliśmy uspokojeni przez prawnika w tej kwestii.

dzięki za info! :) Dziś przyklepałem umowę deweloperską, oby wszystkim się fajnie razem mieszkało

Weronka

Postautor: Weronka » 10 maja 2023, 9:58

Zdaje się, że ruszyły odbiory mieszkań od dewelopera w tej inwestycji. Jak oceniacie jakość wykonania samych mieszkań oraz jakość wykończenia części wspólnych oraz zagospodarowanie terenu wokół bloku? Jeżeli chodzi o widok z okien, to sąsiednie osiedla nie znajdują się zbyt blisko? Były jakieś wady do wpisania do protokołu odbioru mieszkania?

Vistula

Postautor: Vistula » 25 maja 2023, 11:19

Weronka pisze:Zdaje się, że ruszyły odbiory mieszkań od dewelopera w tej inwestycji. Jak oceniacie jakość wykonania samych mieszkań oraz jakość wykończenia części wspólnych oraz zagospodarowanie terenu wokół bloku? Jeżeli chodzi o widok z okien, to sąsiednie osiedla nie znajdują się zbyt blisko? Były jakieś wady do wpisania do protokołu odbioru mieszkania?

Ja jestem już po odbiorze. Miałem drobne wady, typu jakieś rysy itp, nic poważnego. Firma odbierająca ogólnie bardzo pozytywnie ocenila cała inwestycje.
Jeżeli chodzi o części wspólne to sa bardzo estetyczne i wyglądają solidnie( nie plastikowo ). Po zdjęciach dodanych na stronie inwestycji byłem trochę przerażony ale finalnie wyglada to rewelacyjnie. Przy wejściu do każdej z wind
Grzejniki( które wyglądały niezbyt elegancko) zabudowane zostały lustrami. Czarne matowe windy na parterach robią mega robotę !
Wcześniej mieszkałem na prawdziwym blokowisku na Prądniku białym, wiec jak dla mnie nie ma tragedii z odległością od bloków tym bardziej, ze w sąsiadujących blokach pokoje dzienne i balkony są ułożone w stronę Wisły.
Jedyne co jest dosyć zauważalne to mikroskopijne ogródki w mieszkaniach parterowych. Wyglądają komicznie.
Myśle, ze cena za ta lokalizacje i jakość była bardzo atrakcyjna, ale przez zaskarzenie były problemy z uzyskaniem kredytów i może to tez miało wpływ na cenę.

roger

Postautor: roger » 25 maja 2023, 16:06

Vistula pisze:
Weronka pisze:Myśle, ze cena za ta lokalizacje i jakość była bardzo atrakcyjna, ale przez zaskarzenie były problemy z uzyskaniem kredytów i może to tez miało wpływ na cenę.

Czy sprawa z zaskarżeniem się już wyjaśniła ? Orientuje się ktoś ?

Master

Postautor: Master » 30 maja 2023, 13:40

Byłem ostatnio obejrzeć i tak się prezentuje Zakątek Dąbie wybudowany przez Atal:

Obrazek

Nawet całkiem ciekawie wygląda tan budynek od tej strony. Czy tam na górze po prawej stronie jest jakiś większy taras?

Obrazek

Od drugiej strony ten budynek też wygląda ciekawie, z tymi liniami na elewacji.

Master

Postautor: Master » 30 maja 2023, 13:44

Niestety odległość pomiędzy tymi budynkami nie jest jakaś powalająca, delikatnie mówiąc, tym bardziej, że to chyba północna strona elewacji, więc od tej strony w mieszkaniach, zwłaszcza na niższych piętrach może być ciemnawo.

Obrazek

Dobrze widzę, że w tym bloku są 4 klatki schodowe? Jeśli tak, to całkiem sporo i to na plus, choć pewnie w utrzymaniu będzie trochę drożej.

Obrazek

I tu jeszcze widać też część zabudowań osiedla postawionego przez Atal kilka lat wcześniej, od tamtej strony też nie ma tu dużo miejsca.

ghd

Postautor: ghd » 30 maja 2023, 15:17

Plus minus dwadzieścia metrów. Prawdziwy luksus. Mogło być gorzej. Jak to jest zapłacić ponad bańkę i mieć widok na przysłowiowe gacie sąsiada wiszące na sznurku? No ale za to do biedry blisko. Sztuka kompromisu. :D
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”