Turniejowa 59 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie) - opinie na forum
Re: Turniejowa 59 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie) - opinie na forum
to akurat prawda. Miejsce tylko dla mieszkań 67m2+ i można kupić tylko jedno, nawet przy metrażach 80+. U mnie skreślone całkowicie z tego tytułu(wymaganie 2 miejsca) i lokalizacja nie wydaje mi się atrakcyjna(pod rodzinę ale pracuję w korpo). Dodatkowo dzwoniłem dnia X, Pani podpisywała umowę deweloperską więc miała oddzwonić za godzinę dwie - nie oddzwoniła a następnego dnia wypierała się żeby ktokolwiek dzwonił.
Daisy38 pisze:Tak. Ponoć do tak małego mieszkania nie możesz dokupic miejsca parkingowego . Szkoda. To trochę minus
Ty tak na serio? Przecież jak masz 10 pięter to musieliby 3 poziomy podziemne wybudować co się całkowicie nie opłaca ;/
Martab pisze:Daisy38 pisze:Tak. Ponoć do tak małego mieszkania nie możesz dokupic miejsca parkingowego . Szkoda. To trochę minus
Ty tak na serio? Przecież jak masz 10 pięter to musieliby 3 poziomy podziemne wybudować co się całkowicie nie opłaca ;/
To akurat całkowita nieprawda. W Krakowie mamy szereg inwestycji, w których stosunek miejsc do mieszkań wynosi 1 lub ponad 1 (albo bardzo niewiele mniej) bez wielopoziomowych podziemnych.
Można przecież:
- Rozciągnąć parking podziemny np. pod podwórka, dziedzińce, na cały dostępny obszar.
- Zrobić platformy niezależne [rozwiązanie tragiczne w praktyce, ale jednak miejsca parkingowe oferuje].
- Zaoferować również miejsca naziemne.
można generalnie wszystko wybetonować i mieszkać na parkingu jak pod ikea. patodeveloperka i tyle z tymi > 1.0 współczynnikami. Max 0.6 powinno być 

pozdro pisze:można generalnie wszystko wybetonować i mieszkać na parkingu jak pod ikea. patodeveloperka i tyle z tymi > 1.0 współczynnikami. Max 0.6 powinno być
"Powinno być" tyle, ile sobie zażyczy rynek.
Tyle, że aby realny rynek istniał, to zasady parkingowe w rejonach mieszkalnych w Krakowie powinny zostać drastycznie zrewidowane.
Konsument nie jest w stanie podjąć racjonalnej decyzji co do zakupu miejsca parkingowego [owo powinno być znacznie droższe, tak poza wszystkim), jeśli ma- poniekąd słuszne- przeświadczenie, że parkowanie zapewnia miasto i powinno być ono "darmowe".
Póki tak nie będzie i póki żyjemy w polskim mish-mash prawno-społeczno-obyczajowym, to współczynniki jednak mają spory sens i przynajmniej częściowo rozwiązują temat parkowania dla nowych inwestycji. Zauważ, że poza bardzo nielicznymi wyjątkami o szczególnym uwarunkowaniu, to miejsc parkingowych zawsze brakuje, nawet na wyższych współczynnikach. Mówienie o 0.6 to paranoja.
mac_kow pisze:pozdro pisze:można generalnie wszystko wybetonować i mieszkać na parkingu jak pod ikea. patodeveloperka i tyle z tymi > 1.0 współczynnikami. Max 0.6 powinno być
"Powinno być" tyle, ile sobie zażyczy rynek.
Tyle, że aby realny rynek istniał, to zasady parkingowe w rejonach mieszkalnych w Krakowie powinny zostać drastycznie zrewidowane.
Konsument nie jest w stanie podjąć racjonalnej decyzji co do zakupu miejsca parkingowego [owo powinno być znacznie droższe, tak poza wszystkim), jeśli ma- poniekąd słuszne- przeświadczenie, że parkowanie zapewnia miasto i powinno być ono "darmowe".
Póki tak nie będzie i póki żyjemy w polskim mish-mash prawno-społeczno-obyczajowym, to współczynniki jednak mają spory sens i przynajmniej częściowo rozwiązują temat parkowania dla nowych inwestycji. Zauważ, że poza bardzo nielicznymi wyjątkami o szczególnym uwarunkowaniu, to miejsc parkingowych zawsze brakuje, nawet na wyższych współczynnikach. Mówienie o 0.6 to paranoja.
Piszesz bardzo interesujące rzeczy, ale każde zdanie jakby ucinasz w połowie. Czy mógłbyś proszę rozwinąć te myśli? (Nie mam wiedzy ani opinii w kwestiach miejsc parkingowych, oprócz tego że wydają mi się absurdalnie drogie, więc chciałbym coś mądrego przeczytać). Dzięki!
Obecnie obowiązkowy współczynnik liczby miejsc postojowych w Krakowie, w nowo budowanych inwestycjach, to 1,2 o ile dobrze pamiętam, czyli budując nowy blok trzeba zapewnić 1,2 miejsca na mieszkanie. Tak, jak pisze przedmówca, można zrobić halę garażową znacznie większą niż sam obrys budynku. Można też budować większe mieszkania, choć ta drogą deweloperzy niestety rzadko zdają się podążać. Ciekawe dlaczego tu jest problem z miejscami. Może współczynnik minimalny, mieszkania większe i więcej osób chciało do nich po 2 miejsca postojowe?
Miejsca parkingowe są drogie, ale zazwyczaj i tak cena nie pokrywa kosztów budowy tych podziemnych.
Cena miejsca często nie pokrywa połowy kosztów budowy.
Rozmawiałem kiedyś z jednym z deweloperów, którzy podawał ciekawy przykład różnic w podejściu biurowców w centrum.
Budował sam biurowiec z 300 miejscami i 3 poziomami podziemnymi w Polsce, bo taki był projekt.
W praktyce i tak 300 miejsc to marny procent pracowników, a Ci niechętnie korzystają z MPK/ rowerów.
Więc zapychają się miejsca przy końcu strefy/wokół biurowca. Plus korki.
W tym samym czasie w Londynie otwarto w ścisłym centrum otwarty duży biurowiec z 3 miejscami.
Dla niepełnosprawnych i dostaw.
Cena miejsca często nie pokrywa połowy kosztów budowy.
Rozmawiałem kiedyś z jednym z deweloperów, którzy podawał ciekawy przykład różnic w podejściu biurowców w centrum.
Budował sam biurowiec z 300 miejscami i 3 poziomami podziemnymi w Polsce, bo taki był projekt.
W praktyce i tak 300 miejsc to marny procent pracowników, a Ci niechętnie korzystają z MPK/ rowerów.
Więc zapychają się miejsca przy końcu strefy/wokół biurowca. Plus korki.
W tym samym czasie w Londynie otwarto w ścisłym centrum otwarty duży biurowiec z 3 miejscami.
Dla niepełnosprawnych i dostaw.
Skandal pisze:Piszesz bardzo interesujące rzeczy, ale każde zdanie jakby ucinasz w połowie. Czy mógłbyś proszę rozwinąć te myśli? (Nie mam wiedzy ani opinii w kwestiach miejsc parkingowych, oprócz tego że wydają mi się absurdalnie drogie, więc chciałbym coś mądrego przeczytać). Dzięki!
Deweloperzy twierdzą, że podziemne miejsce parkingowe realnie kosztuje około 100 000PLN wzwyż- licząc realny koszt budowy w/s do budynku bez kondygnacji garażowej. Źródła znajdziesz w conajmniej kilku miejscach poprzez popularne wyszukiwarki.
Parkingi sprzedawane są jednak sporo taniej a ich cena zawarta jest w cenie metra kwadratowego. Stąd też pokusa , żeby rewidować temat współczynników.
Nie znam dokładnie kwestii formalnych inwestycji przy Turniejowej, ale najprostszym wyjaśnieniem zapewne będzie to, budynku zbudowano na starszym PnB, sprzed czasu minimalnego współczynnika 1.2.
To, co może zrobić rynek oraz mądry konsument nawet dziś to po prostu nie kupować bez miejsca parkingowego lub też konsekwentnie, jeśli nie kupił miejsca parkingowego, to parkować samochód zgodnie z wszelkimi przepisami i nie wpychać go tam, gdzie nie przewidziano na niego miejsca.
Bo dorosłych ludzi- pasjonatów zupełnie bez samochodu to praktycznie brak. Ja przynajmniej nie znam. Każdy ma buzie pełną frazesów jak to mało jeździ, jak to się ogranicza, jak to samochód mu "niepotrzebny", a jednak jak przyjdzie co do czego, to ten samochód jest

Wybraliśmy się z żoną na oględziny pozostałych M4 w tej inwestycji więc mogę obalić trochę mitów które w tym wątku powstały.
1. Wg. tego co przedstawiła Pani z biura sprzedaży współczynnik miejsc postojowych to 1. Wychodziłoby więc, że miejsc powinno być 121. Parking podziemny jest dwupiętrowy. Brak platform i miejsc zależny. Miejsca mikroskopijne to prawda (2,5m x 5m).
Pani z biura nic nie wspominała o limicie 1 miejsca postojowego na mieszkanie, ani o limicie metrażu od którego można takowe zakupić, aczkolwiek wprost o to nie pytaliśmy. Przy najbliższej okazji dopytam i podzielę się na forum. Dodatkowo wszystkie miejsca postojowe zewnętrzne (a wygląda, że trochę ich jest) wg. tego co usłyszeliśmy mają być ogólnodostępne (duży plus)). Cena miejsca 39 000zł.
2. Widok z M4 z oknami na zachód wcale nie jest przysłonięty przez stary blok obok. Z 9 piętra widok jest całkiem zacny i gdyby nie mgła, to pewnie i pasma górskie w oddali byłoby widać całkiem nieźle. Nie wiem jak niżej, ale już z 4 piętra widać Łagiewniki oraz Bielany. Blok jest położony sporo wyżej (na oko z 2 piętra) niż ten od zachodu, no i ani bielany ani łagiewniki nie są w żaden sposób przez niego przysłonięte, widok na przestrzał jest czysty. Również widok z balkonu, mimo, że z zewnątrz zalatuje to patodeweloperką (nie wiem jaka jest odległość między blokami, ale niewielka), ze środka nie wygląda to tak tragicznie (przynajmniej przy niezabudowanych balkonach. Na wyższych piętrach jest gorzej (betonowy zabudowany balkon = dużo mniej światla w srodku).
3. Sprzedaż im idzie chyba mocno średnio (choć te M4 od zachodu zostały już tylko 2), a podnieśli ceny, średnio 500-700zł m2.
4. Blok jest już wykańczany w środku, głownie części wspólne. Wszystkie mieszkania które oglądaliśmy były już praktycznie gotowe w stanie deweloperskim (nie wiem czy to standard, ale Ekopark nie robi parapetów w środku).
5. Hałas od Witosa - byliśmy w środku dnia, ok. godz. 13 więc ruch był znikomy. Przy zamkniętych oknach nie słychać było nic (ani tramwaju, ani samochodów). Przy uchylonym oknie już tak dobrze nie jest, no ale trzeba się z tym liczyć. Niestety nie doczekaliśmy się na dzwony kościoła więc nie wiem jak bardzo mogą być uciążliwe.
6. Na plus (subiektywna opinia), duże przesuwne balkonowe drzwi w salonie w M4 z pn-płd (z widokiem na dziedziniec).
Nie wiem jak wygląda izolacja akustyczna, Pani z biura ma dosłać informacje, jedyne co udało mi się potwierdzić, to że z zewnątrz mamy żelbet, a wewnatrz bloczki ceramiczne. Jak dowiem się czegoś więcej to podrzucę dla zainteresowanych.
Ps. W lokalach usługowych na parterze ma być żabka + jakiś gabinet lekarski (najprawdopodobniej dentystyczny).
1. Wg. tego co przedstawiła Pani z biura sprzedaży współczynnik miejsc postojowych to 1. Wychodziłoby więc, że miejsc powinno być 121. Parking podziemny jest dwupiętrowy. Brak platform i miejsc zależny. Miejsca mikroskopijne to prawda (2,5m x 5m).
Pani z biura nic nie wspominała o limicie 1 miejsca postojowego na mieszkanie, ani o limicie metrażu od którego można takowe zakupić, aczkolwiek wprost o to nie pytaliśmy. Przy najbliższej okazji dopytam i podzielę się na forum. Dodatkowo wszystkie miejsca postojowe zewnętrzne (a wygląda, że trochę ich jest) wg. tego co usłyszeliśmy mają być ogólnodostępne (duży plus)). Cena miejsca 39 000zł.
2. Widok z M4 z oknami na zachód wcale nie jest przysłonięty przez stary blok obok. Z 9 piętra widok jest całkiem zacny i gdyby nie mgła, to pewnie i pasma górskie w oddali byłoby widać całkiem nieźle. Nie wiem jak niżej, ale już z 4 piętra widać Łagiewniki oraz Bielany. Blok jest położony sporo wyżej (na oko z 2 piętra) niż ten od zachodu, no i ani bielany ani łagiewniki nie są w żaden sposób przez niego przysłonięte, widok na przestrzał jest czysty. Również widok z balkonu, mimo, że z zewnątrz zalatuje to patodeweloperką (nie wiem jaka jest odległość między blokami, ale niewielka), ze środka nie wygląda to tak tragicznie (przynajmniej przy niezabudowanych balkonach. Na wyższych piętrach jest gorzej (betonowy zabudowany balkon = dużo mniej światla w srodku).
3. Sprzedaż im idzie chyba mocno średnio (choć te M4 od zachodu zostały już tylko 2), a podnieśli ceny, średnio 500-700zł m2.
4. Blok jest już wykańczany w środku, głownie części wspólne. Wszystkie mieszkania które oglądaliśmy były już praktycznie gotowe w stanie deweloperskim (nie wiem czy to standard, ale Ekopark nie robi parapetów w środku).
5. Hałas od Witosa - byliśmy w środku dnia, ok. godz. 13 więc ruch był znikomy. Przy zamkniętych oknach nie słychać było nic (ani tramwaju, ani samochodów). Przy uchylonym oknie już tak dobrze nie jest, no ale trzeba się z tym liczyć. Niestety nie doczekaliśmy się na dzwony kościoła więc nie wiem jak bardzo mogą być uciążliwe.
6. Na plus (subiektywna opinia), duże przesuwne balkonowe drzwi w salonie w M4 z pn-płd (z widokiem na dziedziniec).
Nie wiem jak wygląda izolacja akustyczna, Pani z biura ma dosłać informacje, jedyne co udało mi się potwierdzić, to że z zewnątrz mamy żelbet, a wewnatrz bloczki ceramiczne. Jak dowiem się czegoś więcej to podrzucę dla zainteresowanych.
Ps. W lokalach usługowych na parterze ma być żabka + jakiś gabinet lekarski (najprawdopodobniej dentystyczny).
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”