Hynka III Kraków od Dasta Ivnest (Czyżyny) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
LQS

Re: Hynka III Kraków od Dasta Ivnest (Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: LQS » 01 maja 2023, 14:25

Plyta przed blokiem robi za parking mam nadzieje ze mieszkany sie ogarna i zablokuja tam wjazd albo zrobia wlasnie mala architekture bo z tego co wiem to jest ich teren

michok

Postautor: michok » 01 maja 2023, 15:39

Ich teren jest do tych betonowych blokad, a pozostały teren to teren miasta. Więc to miasto musiałoby coś zrobić z tym parkingiem, ale szczerze lepiej mieć taki "dziki" parking np. dla gości niż kolejny blok w okolicy.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

iti

Postautor: iti » 03 maja 2023, 13:48

W miejscowym planie zagospodarowania dla tego obszaru pas startowy jest przeznaczony pod przestrzeń publiczną, potocznie można nazwać go Rynkiem Czyżyńskim - przydałoby się takie miejsce w okolicy. Natomiast nie można na nim nic wybudować, bo jest chroniony przez miejskiego konserwatora zabytków (nie mylić z wpisem do rejestru zabytków).

Część działek na pasie należy do miasta, a część jest w rękach osób prywatnych, zanim teren zostanie zagospodarowany w plac publiczny, miasto będzie musiało na nim wykupić działki z rąk prywatnych.

A parkingi na pasie, choć praktycznie, to nie wyglądają najlepiej.

michok

Postautor: michok » 04 maja 2023, 11:16

iti pisze:W miejscowym planie zagospodarowania dla tego obszaru pas startowy jest przeznaczony pod przestrzeń publiczną, potocznie można nazwać go Rynkiem Czyżyńskim - przydałoby się takie miejsce w okolicy. Natomiast nie można na nim nic wybudować, bo jest chroniony przez miejskiego konserwatora zabytków (nie mylić z wpisem do rejestru zabytków).

Część działek na pasie należy do miasta, a część jest w rękach osób prywatnych, zanim teren zostanie zagospodarowany w plac publiczny, miasto będzie musiało na nim wykupić działki z rąk prywatnych.

A parkingi na pasie, choć praktycznie, to nie wyglądają najlepiej.

Dzieki za odp. Dasta postawila na platformy parkingowe tak? Dobrze sie to sprawdza w tej inwestycji?

iti

Postautor: iti » 04 maja 2023, 11:25

Tak, platformy, nie wiem czy w całym garażu, ale chyba w większości. Trudno powiedzieć, jak się sprawdzają, bo inwestycja chyba jeszcze nie jest zamieszkana całkiem, ale zdecydowanie jest to gorsze rozwiązanie niż niezależne miejsca. No i to urządzenie jest, nie wiem czy nie wymaga przypadkiem kontroli UDT i konserwacji oczywiście, a to na pewno są koszty, ale już nie dewelopera, tylko mieszkańców. Obok tego osiedla jest blok wybudowany trochę lat wcześniej przez dewelopera Proins - tam są dwa poziomy zwykłego garażu podziemnego z niezależnymi miejscami, i dało się.

Ja już od takiej platformy wolałbym chyba tzw. rodzinne miejsce postojowe, tj. na dwa samochody jeden za drugim, też zależne, ale przynajmniej nie ma żadnej elektroniki w tym i pewnie żaden urząd nie będzie kontrolował.

Jedno mnie natomiast ciekawi, zakładam, że od platformy jest niższy podatek od nieruchomości, niż w przypadku dwóch niezależnych miejsc.

michok

Postautor: michok » 04 maja 2023, 13:27

iti pisze:Tak, platformy, nie wiem czy w całym garażu, ale chyba w większości. Trudno powiedzieć, jak się sprawdzają, bo inwestycja chyba jeszcze nie jest zamieszkana całkiem, ale zdecydowanie jest to gorsze rozwiązanie niż niezależne miejsca. No i to urządzenie jest, nie wiem czy nie wymaga przypadkiem kontroli UDT i konserwacji oczywiście, a to na pewno są koszty, ale już nie dewelopera, tylko mieszkańców. Obok tego osiedla jest blok wybudowany trochę lat wcześniej przez dewelopera Proins - tam są dwa poziomy zwykłego garażu podziemnego z niezależnymi miejscami, i dało się.

Ja już od takiej platformy wolałbym chyba tzw. rodzinne miejsce postojowe, tj. na dwa samochody jeden za drugim, też zależne, ale przynajmniej nie ma żadnej elektroniki w tym i pewnie żaden urząd nie będzie kontrolował.

Jedno mnie natomiast ciekawi, zakładam, że od platformy jest niższy podatek od nieruchomości, niż w przypadku dwóch niezależnych miejsc.

Moj brat ma miejsca jedno za drugim i powiedzial, ze zaluje, ze nie wzial platformy obok siebie. Wiec podejrzewam, ze tutaj wybiera sie wedlug preferencji. Wiadomo najlepsze dwa miejsca obok siebie bez cudowania.

iti

Postautor: iti » 30 paź 2023, 15:05

michok pisze:Moj brat ma miejsca jedno za drugim i powiedzial, ze zaluje, ze nie wzial platformy obok siebie. Wiec podejrzewam, ze tutaj wybiera sie wedlug preferencji. Wiadomo najlepsze dwa miejsca obok siebie bez cudowania.

A to widzisz, być może trzeba poużywać, żeby poznać wszystkie wady i zalety. U mnie jak na razie założenie jest takie, że mamy jeden samochód i mieszkamy w nieźle skomunikowanej okolicy (tramwaje i autobusy), więc drugie miejsce to raczej rezerwa na gości, albo jakby się coś bardziej zmieniło.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”