[Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Warszawie w inwestycji Nowy Targówek, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
ARMi

Re: [Bud. B] Terminy ukończenia budowy i przekazania mieszkań - Nowy Targówek

Postautor: ARMi » 20 sie 2017, 14:05

janka pisze:W prospekcie informacyjnym do etapu III nie ma żadnych informacji odnośnie dat przyłączenia poszczególnych instalacji.
Zastanawiam się, czy powinnam od nich tego wymagać?

Jedynie data rozpoczęcia, prognozowana data zakończenia w zależności od budynków (E lub F) oraz data przeniesienia własności (marzec 2019).

Janka nie wiem jak wygląda prospekt do III etapu ale u nas zapisy o których mówisz są w innym miejscu prospektu.
U nas wygląda to tak:
Strona 4 prospektu 5 linijka: planowany termin rozpoczęcia i zakończenia prac budowlanych
6 linijka: termin, do którego nastąpi przeniesienie prawa własności nieruchomości

Storna 5 prospektu 3 linijka: harmonogram przedsięwzięcia deweloperskiego, w etapach (popatrz na II etap przedsięwzięcia tam jest zapis o przyłączach i instalacjach zewnętrznych).

janka

Postautor: janka » 20 sie 2017, 16:03

W prospekcie dla etapu III kompletnie nie ma mowy o instalacjach, a przede wszystkim datach ich wykonania!

Etap III to budynki E1, E2, F1, F2, może założyli, że te instalacje już będą? A tu taki numer.

Obstawiam, że te opóźnienia przez te mikroapartamenty - pewnie musieli przeprojektować przyłącza i zdobyć nowe decyzje administracyjne.

Obrazek

E.SZ.

Postautor: E.SZ. » 23 sie 2017, 15:58

Poproś ich aby podali numer postępowania MWiK t.j. nr przetargu. Szukałem przetargu na stronie ale nie znalazłem.

Więc albo się nie rozpoczął jeszcze
albo
dawno został rozstrzygnięty.

janka

Postautor: janka » 28 sie 2017, 7:14

E.SZ., mam podejrzenia, ze chodzi o to postępowanie:
https://mpwik-waw.eb2b.com.pl/auction/a ... n/id/46060

Ale jak widać, chyba nie zostało jeszcze rozstrzygnięte. Ogłoszono kolejną rundę ofertowania.

Obrazek

E.SZ.

Postautor: E.SZ. » 28 sie 2017, 10:32

Nie byłbym Taki pewny , nic nie wskazuje na prace w okolicach naszej działki t.j. 1/8

Ale jeśli to ten przetarg
Widać ze złożenie ofert było do 22.08 więc pewnie za tydzień będzie rozstrzygnięte.

Z tego co wiem ma być połączenie pomiędzy siecią przy ulicy Samarytanka do ul. św. Wincentego.

Raczej szukałbym przetargu na projektowanie tego przyłączenia, MPWIK zmieniało koncepcję w ostatnim czasie i nie jestem pewny czy mają gotowy projekt, czy dopiero będą zlecać.

Jeśli roboty nie rozpoczną się do połowy października może być problem, jeśli przyjdą silne mrozy będą ograniczone możliwości kopania, wtedy nawet terminy mogą zostać przesunięte ponownie. Jak MPWiK upora się z przyłączeniem , Atal zabiera się za drogę tutaj już raczej do -10 stopni można działać, myślę że zależy im na tym żeby zrobić to jak najszybciej.

Ratunkiem mogłyby być odbiory częściowe, aby umożliwić wykańczanie mieszkań (bez przekazania do eksploatacji), z tym że są dwia sprzeczene rozporządzenia na ten temat i zależałoby to już tylko od komisji odbiorowej. - Jest to też dodatkowy koszt dla wykonawcy.

natha

Postautor: natha » 28 sie 2017, 11:08

ja mam mieszkanie w etapie III, twierdzą że są z wszystkim do przodu. Obawiam się że przesunięcie I i II etapu wpłynie też na III...

E.SZ.

Postautor: E.SZ. » 28 sie 2017, 13:16

Trzeci etap ma pewnie późniejsze terminy.

Tutaj się nie martw.
Atal jeśli chodzi o budynki ma niewielki poślizg, praktycznie już można byłoby rozpocząć procedury odbiorowe.

Problemem jest to że warunkiem przekazania do eksploatacji jest wykonanie drogi i przyłącz mediów.

E.SZ.

Postautor: E.SZ. » 29 sie 2017, 14:28

Nie ma już dostępu do materiałów przetargowych więc nie wiemy nadal czy to ten przetarg ale jeśli tak to załączam wyniki.

Obrazek

tazu

Postautor: tazu » 09 wrz 2017, 23:31

Cześć,

czy ktoś z forumowiczów ma odbiór do 31/03/2018 i wciąż ma nadzieję, że będzie to możliwe wcześniej przy obecnej sytuacji z opóźnieniem przy wykonywaniu przyłącza wody?

Teoretycznie jest to możliwe biorąc pod uwagę fakt, że Atal może wykańczać kupione lokale przed uzyskaniem zgody na użytkowanie budynku, a po jej uzyskaniu może przekazywać lokale nabywcom.

Pozdrawiam forumowiczów!

ZET

Postautor: ZET » 10 wrz 2017, 1:01

tazu pisze:... wciąż ma nadzieję, że będzie to możliwe wcześniej przy obecnej sytuacji z opóźnieniem przy wykonywaniu przyłącza wody?

Fajnie ... optymizm jest potrzebny każdemu. Ja mam nadzieję, że ATAL wyrobi się do marca z przekazaniem (odbiorem) mieszkań, które miał oddać do września 2017. Ale i tego pewien na 100% nie jestem chociażby patrząc na zaawansowanie prac oraz usunięcie zakładki "GALERIA" ze zdjęciami z postępu budowy ze strony nowytargowek.pl/mieszkania.html
W tym zakresie mam raczej pesymistyczne podejście ... związane z koniecznością rezygnacji z zarezerwowanego mieszkania i "drobnym" sporem w sądzie z ATALem.

Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”