Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins

Forum dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w inwestycji Centralna w Krakowie, za którą odpowiada deweloper Proins. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii na forum.
argon

Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins

Postautor: argon » 25 lis 2022, 10:53

A ktoś się może orientuje, jak ma wyglądać przyszłość tej drogi przebiegającej po południowej stronie osiedla Centralna, które buduje deweloper Proins? Słyszałem, że tam ma powstać połączenie od ul. Centralnej i nowego ronda, które jest budowane, do ulicy Sołtysowskiej. Ktoś się może orientuje czy to prawda i podzieli się informacjami na forum?

Obrazek

Gdyby takie połączenie miało powstać, to mogłoby być dosyć mocno obciążone i mogłaby to być całkiem ruchliwa droga, bo jednak dużo osób jadących Sołtysowską, skręca później w Centralną, żeby wyjechać na Nowohucką. Pewnie niedługo powstaną jeszcze inne nowe połączenia do Nowohuckiej, np. od ul. Sikorki albo Na Załęczy do Nowohuckiej przez tereny nowego centrum handlowego przy Galicyjskiej do Ciepłowniczej i to pewnie też przejmie część ruchu. Niemniej tu samochody raczej też będą jeździły.

Jak to widzicie?

jalef

Re: Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins

Postautor: jalef » 25 lis 2022, 21:55

W dokumentach planowania przestrzennego jest taka ewentualnosc. Rzeczywiscie zaznaczona jest droga miedzy Centralna a Soltysowska.
Ale ktos to musi wykonac. Miasto na pewno nie ma pieniedzy.

W makiecie Proinsu ta droga jest jedynie slepa droga wewnetrzna. I oby tak zostalo.

Miejmy nadzieje, ze zapotrzebowanie na nowe drogi zostanie nasycone przez te ktora pobiegnie wzdluz osiedla Develii on nowego ronda do Na Zaleczu.
Byl taki projekt i, najprawdopodobniej, jego realzacja sie zaczela.
00_CEN-orientacja.jpg
00_CEN-orientacja.jpg (106.45 KiB) Przejrzano 5576 razy

bambik

Re: Budowa połączenia drogowego Sołtysowska - Centralna obok osiedla Centralna od Proins

Postautor: bambik » 16 cze 2023, 10:07

jalef pisze:W dokumentach planowania przestrzennego jest taka ewentualnosc. Rzeczywiscie zaznaczona jest droga miedzy Centralna a Soltysowska.
Ale ktos to musi wykonac. Miasto na pewno nie ma pieniedzy.

W makiecie Proinsu ta droga jest jedynie slepa droga wewnetrzna. I oby tak zostalo.

Miejmy nadzieje, ze zapotrzebowanie na nowe drogi zostanie nasycone przez te ktora pobiegnie wzdluz osiedla Develii on nowego ronda do Na Zaleczu.
Byl taki projekt i, najprawdopodobniej, jego realzacja sie zaczela.
00_CEN-orientacja.jpg

Gdy o to pytalam, to deweloper powiedział że nie zamierza finansować budowy drogi dochodzącej do Soltysowskiej, bo to jest temat miasta i oni wykończą jedynie tę drogę w takim zakresie by był dojazd do bloków w ostatnim etapie.

argon

Postautor: argon » 16 cze 2023, 10:43

bambik pisze:Gdy o to pytalam, to deweloper powiedział że nie zamierza finansować budowy drogi dochodzącej do Soltysowskiej, bo to jest temat miasta i oni wykończą jedynie tę drogę w takim zakresie by był dojazd do bloków w ostatnim etapie.

Deweloper Proins tego jak na razie nie robi i w sumie, to wcale się nie dziwię, że rysuje to mgliście, ale obstawiam, że ta droga jednak może kiedyś powstać. Może zbuduje ją inny deweloper budujący bloki w okolicy kolejne bloki, jako kompensację, tak jak to dzieje się w przypadku innych inwestycji w tej okolicy. A mieszkańcom Sołtysowskiej taki przejazd pewnie by się przydał. Ale też powinien być kiedyś chyba przejazd przez Sikorki, więc pewnie ruch by się tam też rozłożył.

jalef

Postautor: jalef » 19 cze 2023, 16:10

A czy ktos sprawdzil na miejscu, ktoredy ta droga moglaby pojsc? Ja nie bardzo widze miejsce na taki przejazd.
Chyba zeby rozkopac te niewielka juz nawet teraz przestrzen zielona. - I tu licze bardzo na obroncow przyrody :)

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 19 cze 2023, 22:39

jalef pisze:A czy ktos sprawdzil na miejscu, ktoredy ta droga moglaby pojsc? Ja nie bardzo widze miejsce na taki przejazd.
Chyba zeby rozkopac te niewielka juz nawet teraz przestrzen zielona. - I tu licze bardzo na obroncow przyrody :)

Z tego co zaczerpnąłem informacji to droga ma przechodzić przez tą działkę co należy do tego jednego bloku (ogrodzona). Ale nie mam pojęcia w jaki sposób to ma przechodzić.

jalef

Postautor: jalef » 20 cze 2023, 10:00

Juz widze szczescie w oczach mieszkancow owego bloku :)
Straca miejsca parkingowe i zyskaja ruch samochodow pod samymi oknami.

bambik

Postautor: bambik » 20 cze 2023, 18:43

jalef pisze:Juz widze szczescie w oczach mieszkancow owego bloku :)
Straca miejsca parkingowe i zyskaja ruch samochodow pod samymi oknami.

Myślę że więcej będzie szczęśliwców tego typu - wszyscy po zewnętrznej, mający mieszkania w 3 blokach które wychodzą na okoliczne ulice,a które docelowo myślę będą dość intensywnie użytkowane w porach porannych i popołudniowych (ja sama do nich należe ;). Dodatkowo głównie w tych blokach mają być lokale użytkowe, więc ... Będzie ruch :)

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 21 cze 2023, 13:09

bambik pisze:Myślę że więcej będzie szczęśliwców tego typu - wszyscy po zewnętrznej, mający mieszkania w 3 blokach które wychodzą na okoliczne ulice,a które docelowo myślę będą dość intensywnie użytkowane w porach porannych i popołudniowych (ja sama do nich należe ;). Dodatkowo głównie w tych blokach mają być lokale użytkowe, więc ... Będzie ruch :)

Aktualnie największy ruch samochodowy przebiega na tym drugim rondzie czyli tej ulicy między blokami Atala i Sołtysowskiej. O dziwo ul. Centralna jest rzadziej uczęszczana niż wtedy gdy było tam jeszcze skrzyżowanie z drogą podporządkowaną. Więc może nie będziesz mieć wcale aż tak źle.

bambik

Postautor: bambik » 21 cze 2023, 13:29

scr4tchi pisze:
bambik pisze:Myślę że więcej będzie szczęśliwców tego typu - wszyscy po zewnętrznej, mający mieszkania w 3 blokach które wychodzą na okoliczne ulice,a które docelowo myślę będą dość intensywnie użytkowane w porach porannych i popołudniowych (ja sama do nich należe ;). Dodatkowo głównie w tych blokach mają być lokale użytkowe, więc ... Będzie ruch :)

Aktualnie największy ruch samochodowy przebiega na tym drugim rondzie czyli tej ulicy między blokami Atala i Sołtysowskiej. O dziwo ul. Centralna jest rzadziej uczęszczana niż wtedy gdy było tam jeszcze skrzyżowanie z drogą podporządkowaną. Więc może nie będziesz mieć wcale aż tak źle.

To prawda, Sołtysowska i ta drogą przez osiedle Atala są bardzo ruchwile i często przykorkowane. Zobaczymy jak to będzie w praktyce wyglądać, gdy ruch Centralna ruszy na normalnych zasadach.

Wróć do „Centralna Kraków od Proins - forum mieszkańców osiedla”