Podedworze 9 Kraków od Palladio Podedworze Sp. z o.o. - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Toster

Re: Podedworze 9 Kraków od Palladio Podedworze Sp. z o.o. - opinie na forum

Postautor: Toster » 16 cze 2023, 13:15

Daisy38, nie mam uprawnień do wysyłania wiadomości prywatnych, więc nie mogę się z Tobą skontaktować w preferowany przeze mnie sposób. :?

forzah

Postautor: forzah » 17 cze 2023, 12:34

Witam Wszystkich, jestem zainteresowany mieszkaniem w tej inwestycji, choodzi o narożne mieszkanie, mam jednak pewne obawy. Będąc dziś na budowie widziałem jakiego styropianu używa inwestor do ocieplenia ścian zewnętrznych. Jest to jakiś niszowy producent z Podkarpackiego. Wydaje mi się że grubość styropianu to 20 cm ale nie jestem pewien . Odnośnie tego producenta znalazłem informacje na stronie UOKiK że jego wyrob nie spelnia deklarowanych norm izolacji cieplnej i musi być niezwłocznie wycofany z obrotu. Komunikat coprawda dotyczy styropianu 10cm ale niezbyt dobrze to świadczy o producencie. Wiadomo że deweloperzy oszczędzają , pytanie jaki będzie to miało wpływ na komfort termiczny w mieszkaniu?

ghd

Postautor: ghd » 17 cze 2023, 14:37

forzah pisze:Witam Wszystkich, jestem zainteresowany mieszkaniem w tej inwestycji, choodzi o narożne mieszkanie, mam jednak pewne obawy. Będąc dziś na budowie widziałem jakiego styropianu używa inwestor do ocieplenia ścian zewnętrznych. Jest to jakiś niszowy producent z Podkarpackiego. Wydaje mi się że grubość styropianu to 20 cm ale nie jestem pewien . Odnośnie tego producenta znalazłem informacje na stronie UOKiK że jego wyrob nie spelnia deklarowanych norm izolacji cieplnej i musi być niezwłocznie wycofany z obrotu. Komunikat coprawda dotyczy styropianu 10cm ale niezbyt dobrze to świadczy o producencie. Wiadomo że deweloperzy oszczędzają , pytanie jaki będzie to miało wpływ na komfort termiczny w mieszkaniu?

Materiały izolacyjne są w budowlance tymi, które zazwyczaj nie spełniają deklarowanych norm. To żadna tajemnica. Liczy się przede wszystkim cena. Tym bardziej, że i tak potem nikt tego nie bada. Po prostu klient najpierw płaci za ocieplony zgodnie z projektem apartament, a potem za zużytą do ogrzewania apartamentu energię. Oczywiście zaraz odezwą się forumowi przedstawiciele budowlanej januszerki, że przecież jest inaczej, a deweloperzy dbają przede wszystkim o dobro klienta i gdzie mogą dokładają nie tylko grubszy, ale także lepszy gatunkowo towar. :lol: Jaka jest rada? Olej to. Jeżeli musisz tam zamieszkać to po prostu zamieszkaj, godząc się z tym co dostaniesz. Jeżeli jednak nie możesz spokojnie przejść nad tym, że jakaś frajernia za ciężki grosz robi Cię w chu... to po prostu sam buduj i wybieraj technologię oraz materiały. Zapewne nawet wtedy nie unikniesz w stu procentach wtopy, bo ten rynek zawsze był polem minowym, ale to będą Twoje decyzje, a nie mirków cwaniaków. Notabene wspomniany produkt być może nawet został wycofany z oficjalnego obrotu , ale wylądował u hurtowego odbiorcy jako materiał "inwestycyjny" , zawinięty w folię bezbarwną, bo przecież nikt nie będzie płacił za utylizację dobrego styropianu. 8-)
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

forzah

Postautor: forzah » 17 cze 2023, 17:22

ghd pisze:
forzah pisze:Witam Wszystkich, jestem zainteresowany mieszkaniem w tej inwestycji, choodzi o narożne mieszkanie, mam jednak pewne obawy. Będąc dziś na budowie widziałem jakiego styropianu używa inwestor do ocieplenia ścian zewnętrznych. Jest to jakiś niszowy producent z Podkarpackiego. Wydaje mi się że grubość styropianu to 20 cm ale nie jestem pewien . Odnośnie tego producenta znalazłem informacje na stronie UOKiK że jego wyrob nie spelnia deklarowanych norm izolacji cieplnej i musi być niezwłocznie wycofany z obrotu. Komunikat coprawda dotyczy styropianu 10cm ale niezbyt dobrze to świadczy o producencie. Wiadomo że deweloperzy oszczędzają , pytanie jaki będzie to miało wpływ na komfort termiczny w mieszkaniu?

Materiały izolacyjne są w budowlance tymi, które zazwyczaj nie spełniają deklarowanych norm. To żadna tajemnica. Liczy się przede wszystkim cena. Tym bardziej, że i tak potem nikt tego nie bada. Po prostu klient najpierw płaci za ocieplony zgodnie z projektem apartament, a potem za zużytą do ogrzewania apartamentu energię. Oczywiście zaraz odezwą się forumowi przedstawiciele budowlanej januszerki, że przecież jest inaczej, a deweloperzy dbają przede wszystkim o dobro klienta i gdzie mogą dokładają nie tylko grubszy, ale także lepszy gatunkowo towar. :lol: Jaka jest rada? Olej to. Jeżeli musisz tam zamieszkać to po prostu zamieszkaj, godząc się z tym co dostaniesz. Jeżeli jednak nie możesz spokojnie przejść nad tym, że jakaś frajernia za ciężki grosz robi Cię w chu... to po prostu sam buduj i wybieraj technologię oraz materiały. Zapewne nawet wtedy nie unikniesz w stu procentach wtopy, bo ten rynek zawsze był polem minowym, ale to będą Twoje decyzje, a nie mirków cwaniaków. Notabene wspomniany produkt być może nawet został wycofany z oficjalnego obrotu , ale wylądował u hurtowego odbiorcy jako materiał "inwestycyjny" , zawinięty w folię bezbarwną, bo przecież nikt nie będzie płacił za utylizację dobrego styropianu. 8-)

Nie mam siły na angażowanie się w budowę;) pytanie czy taki styropian nie spełniający normy , będzie bardzo wpływał na komfort termiczny? Inaczej czy przy 20cm ocieplenia jest to aż tak znaczące? Domyślam się że deweloper oszczędza nie tylko na ociepleniu.

ghd

Postautor: ghd » 17 cze 2023, 17:29

forzah pisze:
ghd pisze:

Nie mam siły na angażowanie się w budowę;) pytanie czy taki styropian nie spełniający normy , będzie bardzo wpływał na komfort termiczny? Inaczej czy przy 20cm ocieplenia jest to aż tak znaczące? Domyślam się że deweloper oszczędza nie tylko na ociepleniu.

Nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie. Nikt Ci tego nie policzy. Natomiast zastanów się, czy chcesz powierzyć swoją gotówkę komuś kogo podejrzewasz o kombinowanie.

forzah

Postautor: forzah » 17 cze 2023, 20:50

ghd pisze:
forzah pisze:
ghd pisze:Materiały izolacyjne są w budowlance tymi, które zazwyczaj nie spełniają deklarowanych norm. To żadna tajemnica. Liczy się przede wszystkim cena. Tym bardziej, że i tak potem nikt tego nie bada. Po prostu klient najpierw płaci za ocieplony zgodnie z projektem apartament, a potem za zużytą do ogrzewania apartamentu energię. Oczywiście zaraz odezwą się forumowi przedstawiciele budowlanej januszerki, że przecież jest inaczej, a deweloperzy dbają przede wszystkim o dobro klienta i gdzie mogą dokładają nie tylko grubszy, ale także lepszy gatunkowo towar. :lol: Jaka jest rada? Olej to. Jeżeli musisz tam zamieszkać to po prostu zamieszkaj, godząc się z tym co dostaniesz. Jeżeli jednak nie możesz spokojnie przejść nad tym, że jakaś frajernia za ciężki grosz robi Cię w chu... to po prostu sam buduj i wybieraj technologię oraz materiały. Zapewne nawet wtedy nie unikniesz w stu procentach wtopy, bo ten rynek zawsze był polem minowym, ale to będą Twoje decyzje, a nie mirków cwaniaków. Notabene wspomniany produkt być może nawet został wycofany z oficjalnego obrotu , ale wylądował u hurtowego odbiorcy jako materiał "inwestycyjny" , zawinięty w folię bezbarwną, bo przecież nikt nie będzie płacił za utylizację dobrego styropianu. 8-)

Nikt Ci nie odpowie na tak postawione pytanie. Nikt Ci tego nie policzy. Natomiast zastanów się, czy chcesz powierzyć swoją gotówkę komuś kogo podejrzewasz o kombinowanie.

Wtedy nie kupił bym żadnego mieszkania

ghd

Postautor: ghd » 17 cze 2023, 21:37

Fakt. To może po prostu wynajmij? Szczerze współczuję wszystkim mierzącym się z tematem kupna mieszkania na własne potrzeby. Zupełnie jak w polityce. Wybór między dżumą, a cholerą. Towar jaki jest , każdy widzi.

asander

Postautor: asander » 18 cze 2023, 12:59

Budynek i materiały prawdopodobnie nie odbiegają od krakowskiej "normy", czy ogólnie polskiej nomy. Wiadomo, że każdy inwestor szuka optymalizacji, może po prostu zapytaj go o ten konkretny styropian, najlepiej pojedź do biura sprzedaży osobiście. Deweloper na koniec przekazuje właścicielowi świadectwo charakterystyki energetycznej części budynku (lokalu) gdzie są podane EU, EK i EP, które muszą spełniać aktualne normy. Myślę, że jakbyś chciał przeanalizować każdy element składowy budynku, a są ich tysiące, to nigdy byś żadnego mieszkania nie kupił.

forzah

Postautor: forzah » 18 cze 2023, 18:05

Według planu zagospodarowania za blokiem ma powstać park i tereny zielone, natomiast z przodu mam być jeszcze jeden blok. Ktoś się orientuje ile takie plany są warte ? Czy miasto może jeszcze zmienić plany zagospodarowania? Coś chyba muszą zrobić z tymi działkami?

Daisy38

Postautor: Daisy38 » 20 cze 2023, 16:15

Do forzah: myślisz o kupnie tego 3 pokojowego mieszkania narożnego z wyspa kuchenna ?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”